Σούπερ! Σοκολάτα στο ποτήρι με τζίντζερ και πραλίνα από τη Νένα Ισμυρνόγλου

Ένα φοβερό γλυκό που θα σας ξετρελάνει...

Υλικά για 4 - 6 μερίδες:

Για το σιροπιασμένο τζίντζερ (αν δεν μας αρέσει το παραλείπουμε)
ένα κομμάτι (περίπου 15 γρ.) φρέσκο τζίντζερ, καθαρισμένο, κομμένο σε λεπτά μπαστουνάκια
360 ml νερό
60 γρ. ζάχαρη
Για την πραλίνα

20 ml νερό
60 γρ. ζάχαρη
60 γρ. φουντούκια (ελαφρώς καβουρδισμένα, για 2 - 3 λεπτά, σε αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λιπαρή ουσία)
Για τη σοκολατένια γκανάς με νερό και τζίντζερ

350 γρ. κουβερτούρα, περίπου 55% κακάο, χοντροκομμένη
80 γρ. φρέσκο τζίντζερ*, καθαρισμένο και χοντροτριμμένο (προαιρετικά)
120 ml νερό

 

Ευχαριστούμε το gastronomos.gr και τη Νένα Ισμυρνόγλου για την παραχώρηση της συνταγής​

Διαδικασία:

Πραλίνα: Σε ένα μέτριο τηγάνι ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 2 - 3 λεπτά, ανακατεύοντας με μια ξύλινη σπάτουλα, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να σχηματιστεί μια ρευστή καραμέλα με ανοιχτό χρυσαφένιο χρώμα. Ρίχνουμε τα φουντούκια, ανακατεύουμε για 1 λεπτό, μέχρι να καλυφθούν καλά, και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Τα αδειάζουμε σε ένα λαδόχαρτο και τα απλώνουμε με την κουτάλα σε μια στρώση, για να κρυώσουν πιο γρήγορα. Αφήνουμε για περίπου 20  -  30 λεπτά, ή μέχρι να κρυώσουν καλά, και μετά τα ρίχνουμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι και τα χτυπάμε μέχρι να χοντροθρυμματιστούν.

Τζίντζερ (προαιρετικά): Σε μια μικρή κατσαρόλα βράζουμε τα 250 ml από το νερό σε δυνατή φωτιά, για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει έντονα, και ρίχνουμε το τζίντζερ, το οποίο βράζουμε για περίπου 5 λεπτά, ίσα-ίσα να μαλακώσει λίγο. Σουρώνουμε, πετάμε το νερό και ξαναβάζουμε το τζίντζερ στην κατσαρόλα.

Προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό και τη ζάχαρη και βράζουμε σε δυνατή φωτιά, για περίπου 1 - 2 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη σπάτουλα, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να αρχίσει το υγρό να κοχλάζει. Συνεχίζουμε το βράσιμο για περίπου άλλα 5 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε το τζίντζερ να κρυώσει μέσα στο σιρόπι.  

Γκανάς: Σε μια μικρή κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό και το τζίντζερ (αν θέλουμε) και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να αρχίσει το νερό να κοχλάζει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, σουρώνουμε το τζίντζερ και το διατηρούμε σε καλά κλεισμένο μπολ στο ψυγείο, για άλλη χρήση.

Προσθέτουμε στο καυτό νερό την κουβερτούρα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα, μέχρι να λιώσει και να σχηματίσει μια λεία  κρέμα. Την αφήνουμε στην άκρη για 5 λεπτά, να κρυώσει λίγο.

Σερβίρισμα: Μοιράζουμε την πραλίνα σε 4 - 6 χαμηλά ποτήρια και απογεμίζουμε με τη σοκολάτα. Από πάνω μοιράζουμε τα μπαστουνάκια τζίντζερ (αν τα βάλουμε) και περιχύνουμε με 1 - 2 κουτ. γλυκού από το σιρόπι. Το γλυκό διατηρείται στο ψυγείο για περίπου 2 - 3 ημέρες.

*ΜΥΣΤΙΚΟ: Μπορούμε να αντικαταστήσουμε το τζίντζερ με ξύσμα εσπεριδοειδούς της αρεσκείας μας.

 

Who is Who

Η Νένα Ισμυρνόγλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1965, αλλά οι πρόγονοί της έχουν καταγωγή από τη Σμύρνη, την Κωνσταντινούπολη και την Καππαδοκία. Σπούδασε ραδιοηλεκτρονικά, μικρογλυπτική και αργυροχρυσοχοΐα, αλλά γρήγορα την κέρδισε η τέχνη της μαγειρικής. Εργάστηκε ως μαγείρισσα στην Οία της Σαντορίνης από το 1983 ως το 1991 σε γνωστά εστιατόρια, όπως ο "Κουκούμαβλος" και το "1800". Το 1992 άνοιξε στην Αθήνα το εστιατόριο "Καλλίστη", στο οποίο ήταν υπεύθυνη σεφ αλλά και υπεύθυνη κουζίνας και προσωπικού. Ήταν το πρώτο εστιατόριο που ανέδειξε την περίφημη "δημιουργική ελληνική κουζίνα" και βραβεύτηκε πολλές συνεχόμενες χρονιές με "Χρυσό Σκούφο". Από το 2000 ως το 2002 εργάστηκε στο εστιατόριο "Milos" στη Νέα Υόρκη, ενώ, επιστρέφοντας στην Ελλάδα, ανέλαβε ως υπεύθυνη σεφ το εστιατόριο "Γεύσεις με Ονομασία Προέλευσης" από το 2002 έως σήμερα, με μια διακοπή από το 2006 ως το 2008. Τη διετία αυτή συνεργάστηκε στο άνοιγμα αλλά και ως υπεύθυνη σεφ στο εστιατόριο "Pasaji", στο Σύνταγμα. Έχει λάβει μέρος σε πολλά συνέδρια για τη μεσογειακή διατροφή στη Νέα Υόρκη και την Καλιφόρνια. Από το 2008 συνεργάζεται με την "Καθημερινή" και το περιοδικό "Γαστρονόμος". Αντλώντας άφθονο υλικό από την ελληνική παράδοση, συνθέτει συνταγές βασισμένες στα φρέσκα εποχικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr