Γνωρίστε την αρχοντική Σύμη, μια πραγματική ζωγραφιά στην άκρη του Αιγαίου
Μοιάζει με ζωγραφιά στην άκρη του Αιγαίου, με τα καλοδιατηρημένα νεοκλασικά σπίτια της, που ακολουθούν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, να αποτελούν ένα μόνο από τα στολίδια της
Μοιάζει με ζωγραφιά στην άκρη του Αιγαίου, με τα καλοδιατηρημένα νεοκλασικά σπίτια της, που ακολουθούν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, να αποτελούν ένα μόνο από τα στολίδια της. Η αρχοντική Σύμη, αν και αποτελεί μια μικρή κουκίδα στον χάρτη της Ελλάδας, έχει πολλές ομορφιές, όπως γράφει το clickatlife.gr.
Ανάμεσα στη Ρόδο και τα παράλια της Τουρκίας, βρίσκεται η Σύμη ( http://bit.ly/1aBIXeB), ένα μικρό νησάκι, που είναι όμως διάσημο σε όλο τον κόσμο για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του, αλλά και για τα όμορφα και γραφικά τοπία του.
Ολόκληρη η Σύμη αλλά και τα νησάκια που βρίσκονται γύρω από αυτήν, έχουν κηρυχθεί αρχαιολογικοί χώροι από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, αφού περιλαμβάνουν 159 θέσεις -χώρους και μνημεία- που καταγράφουν την ιστορία της περιοχής από την προϊστορική εποχή έως τα νεώτερα χρόνια.
Στις αρχές του 20ου αιώνα η Σύμη, ήταν πρωτεύουσα της Δωδεκανήσου και το μεγαλύτερο σπογγαλιευτικό κέντρο του ελλαδικού χώρου, ενώ τον Αύγουστο του 1988, μια πανοραμική φωτογραφία του λιμανιού της τραβηγμένη από το Κάστρο, κοσμούσε το εξώφυλλο του Condé Nast Traveler, του έγκυρου αμερικανικού περιοδικού σε θέματα τουρισμού. Η έμφαση του άρθρου δινόταν στον αρχιτεκτονική του νησιού και ειδικά στα αρχοντικά του Μουράγιου. Έκτοτε, ο τουρισμός της Σύμης, αναπτύχθηκε ραγδαία.
Σήμερα στο νησί υπάρχουν 5 οικισμοί: της Σύμης, του Εμπορειού, της Μαραθούντας, του Πεδίου και του Πανορμίτη. Κάποτε, όταν η Σύμη γνώριζε μεγάλη άνθηση στο εμπόριο και στη ναυπηγική, οι κάτοικοί της είχαν φθάσει τις 25.000, ενώ σήμερα, ο πληθυσμός της φθάνει τους 2.580 κάτοικους, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2011.
Γραφικότητα και χρώμα
Το φυσικό λιμάνι του νησιού είναι ο Γιαλός, γύρω από τον οποίο είναι κτισμένος ο μεγαλύτερος οικισμός αμφιθεατρικά, στην πλαγιά του όρους Βίγλα. Φτάνοντας στο νησί, θα μαγευτείτε από τη γραφικότητα των χρωματιστών σπιτιών και την ηρεμία του τοπίου.
Τα σπίτια, δίπατα και τρίπατα, με κεραμιδένιες στέγες και μπαλκονάκια με λιτές σιδεριές, έχουν ως χαρακτηριστικό στοιχείο, το χρώμα της ώχρας και τα καφετιά παράθυρα και αποτελούν ιστορικό, διατηρητέο οικισμό. Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μάλιστα έντονη οικοδομική δραστηριότητα αναστήλωσης των «χαλατών», παλιών σπιτιών, που είχαν καταστραφεί από τον πόλεμο ή την εγκατάλειψη.
Στο Γιαλό ξεχωρίζει ο Πύργος του Ρολογιού (που χτίστηκε το 1881) και μπροστά του το άγαλμα του μικρού ψαρά, το Μιχαλάκι, αλλά και το καμπαναριό της Ευαγγελιστρίας, στη δεξιά άκρη του λιμανιού. Στην πλατεία του Κάμπου, θα δείτε το Δημαρχείο και δίπλα το Ναυτικό Μουσείο Σύμης. Εκεί διοργανώνεται και το μεγαλύτερο τμήμα των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ. Αξίζει, επίσης να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό-Λαογραφικό Μουσείο και το Μουσείο Ναυτικής Τέχνης που περιλαμβάνει εκθέματα που μαρτυρούν την τεράστια ναυτική παράδοση του νησιού, όπως καταδυτικές μηχανές, σκάφανδρα, είδη σφουγγαριών κ.ά.
Το ανέβασμα στο Χωριό, τον πάνω οικισμό της Σύμης που απλώνεται από την κορυφή του λόφου και χωρίς να διακρίνεται ευκρινώς από το Γιαλό, γίνεται με την Καλή Στράτα, που αποτελείται από 500 πέτρινα σκαλοπάτια. Στα στενά δρομάκια του βρίσκονται τα πρώτα αρχοντικά χτισμένα με την παραδοσιακή αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική, αλλά και πολύ σημαντικές εκκλησίες, όπως η Μεγάλη Παναγιά του Κάστρου, η Παναγιά Χαριτωμένη, ο Αϊ Νικόλας κ.ά. Στο λόφο δεσπόζει το κάστρο του νησιού, το λεγόμενο «Ποντικόκαστρο» και οι Μύλοι, που μαρτυρούν την οικονομική ανάπτυξη που γνώρισε το νησί στο παρελθόν. Από το κάστρο, μπορείτε να απολαύσετε την καλύτερη θέα στο νησί.
Η μεγαλύτερη πλατεία του Χωριού είναι αυτή του Λαϊκού Συλλόγου, που διαθέτει παιδική χαρά, ταβέρνες, μαγαζιά, καφετέριες και αποτελεί το κέντρο του. Στην πλατεία αυτή μπορεί, κανείς να παρακολουθήσει αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, το καλοκαίρι.
Μικρότεροι οικισμοί είναι ο Εμπορειός ή Νημποριός, το Πέδι, η Μαραθούντα και ο Πανορμίτης. Ο Εμπορειός βρίσκεται βόρεια του Γιαλού και αποτελεί παραθαλάσσιο οικισμό με ωραία παραλία.
Tο Πέδι είναι ένας παραθαλάσσιος οικισμός σε έναν γραφικό όρμο ανατολικά του Χωριού. Στο δρόμο προς το Πέδι συναντά κανείς το μοναστήρι της παναγιάς της Αλεθινής, όπου στις 15 Αυγούστου γίνεται γνήσιο λαϊκό πανηγύρι με όργανα.
Τέλος, μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την Ιερά Μονή του Ταξιάρχη Μιχαήλ στον Πανορμίτη, στον ομώνυμο όρμο, στα ΝΔ του νησιού σε τοποθεσία που συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Αποτελεί σημαντικό αξιοθέατο της Σύμης και την επισκέπτονται εκατοντάδες επισκέπτες. Το περίφημο καμπαναριό, πάνω από την κεντρική πύλη της Μονής έχει κτιστεί στις αρχές του αιώνα σε ρυθμό μπαρόκ και λέγεται πως κατασκευάστηκε με πρότυπο κάποιο αντίστοιχο καμπαναριό ρώσικης εκκλησίας.
«Άγριες», μαγευτικές παραλίες
Το καλοκαίρι ξεκινάνε από το γιαλό καΐκια και μικρά σκάφη με προορισμό τις θαυμάσιες παραλίες του νησιού εκτελώντας ημερήσιες εκδρομές, ενώ κάποιες από αυτές είναι προσβάσιμες και με αυτοκίνητο.
Η κοντινότερη στον οικισμό της Σύμης, είναι η παραλία Νος και ο Άγιος Γεώργιος Δυσάλωνας, είναι η πιο εντυπωσιακή ίσως παραλία του νησιού, καθώς έχει πίσω της έναν κάθετο βράχο ύψους γύρω στα 300 μ. Η αμμουδερή Αγία Μαρίνα, μαζεύει επίσης πολύ κόσμο.
Η γραφική παραλία Νανού με τα κυπαρίσσια της, θεωρείται κατά πολλούς η ομορφότερη παραλία του νησιού και λίγο νοτιότερα, σε έναν προστατευμένο κόλπο, βρίσκεται η παραλία Μαραθούντα και η παραλία της Φανερωμένης.
Από το Πέδι, μπορείτε να πάτε με τα πόδια ή με καΐκι, στην αμμουδερή παραλία του Αγίου Νικολάου, ενώ στον Πανορμίτη, μπορείτε να κολυμπήσετε στον ομώνυμο, απάνεμο όρμο.
Στη Σύμη θα βρείτε αρκετές ακόμη παρθένες παραλίες, αλλά και στα νησάκια που βρίσκονται γύρω από αυτήν, όπως στη Νύμο, το Σεσκλί κ.ά.
Περισσότερες πληροφορίες για τη Σύμη, θα βρείτε στην ιστοσελίδα: www.symi.gr .
Πώς να πάτε:
Μπορείτε να πάτε αεροπορικώς ή ακτοπλοϊκώς ως τη Ρόδο και έπειτα με πλοίο ως τη Σύμη (σε περίπου μια ώρα).
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr