Ειδομένη: Προσκλητήριο αλληλέγγυων για νέα έφοδο - «Κάναμε όσα δεν έκανε η Ελλάδα»
Ενώ τα επεισόδια της Κυριακής έχουν προκαλέσει αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων η κατάσταση στην Ειδομένη παραμένει εκρηκτική ενώ υπάρχει φόβος για επανάληψη της «εφόδου» των προσφύγων στα σύνορα σήμερα το πρωί μετά από παροτρύνσεις ξένων αλληλέγγυων.
Στα επεισόδια και στη στάση των Σκοπίων αλλά και στις ΜΚΟ ξένης ιθαγένειας αναφέρθηκε χθες κατά την διάρκεια των δηλώσεών του με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Αντόνιο Κόστα ο πρωθυπουργός Αλέξη Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για «μεγάλη ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό».
Χαρακτήρισε διπλή πρόκληση τα επεισόδια και εξήγησε: «Παρακινήθηκαν από ορισμένους ''αλληλέγγυους εθελοντές'', εκπροσώπους ΜΚΟ, και μάλιστα κάποιοι από αυτούς είναι ξένης ιθαγένειας και δεν διαμένουν σε ελληνικό έδαφος. Η δεύτερη πρόκληση, είναι η στάση της αστυνομίας της ΠΓΔΜ, η οποία απέναντι σε ανθρώπους που, προφανώς δεν κρατούσαν όπλα, επιτέθηκε με χημικά, δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες, και αυτό αποτελεί μεγάλη ντροπή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και για χώρες που θέλουν να γίνουν κομμάτι του ευρωπαϊκού πολιτισμού».
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι σε αυτό τον αγώνα, εκτός από τις αντικειμενικές δυσκολίες, η κυβέρνηση βρίσκει απέναντί της και ορισμένες ΜΚΟ που κάνουν την εντελώς αντίθετη δουλειά και προσπαθούν να πείσουν τους ανθρώπους να παραμείνουν εκεί, αδιαφορώντας αν η παραμονή τους εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους, διότι έχουν στο μυαλό τους, όχι να προσφέρουν αλλά να πάρουν κονδύλια. «Περιμένω τις ευρωπαϊκές αρχές, τους διεθνείς οργανισμούς, την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες να πούνε κάτι για όσα συνέβησαν χθες» δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Πάντως ο έλληνας πρωθυπουργός απέφυγε να μιλήσει για παραβίαση των ελληνικών συνόρων.
Στα δύο διαβήματα που έκανε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών την Κυριακή προς τα Σκόπια και στις αιτιάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, απάντησε με επίθεση σε συνέντευξη που έδωσε στο Mega ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβανόφ ο οποίος είπε ότι οι αρχές της χώρας του έκαναν ότι θα έπρεπε να έχει κάνει η ελληνική πλευρά.
Ο κ. Ιβανόφ υποστηρίζει ότι η Αστυνομία της χώρας του επέβαλε την τάξη στη μεθόριο. «Οι Αρχές της “Μακεδονίας” πήραν όλα τα μέτρα που έπρεπε να έχουν λάβει οι ελληνικές Αρχές για να αποτρέψουν την απόπειρα για μαζική είσοδο μεταναστών στην επικράτειά μας.
Επομένως, καλώ την ΕΕ να βοηθήσει την Ελλάδα να εκκενώσει τον καταυλισμό της Ειδομένης από όπου ξεκίνησαν αυτές οι παράνομες απόπειρες να περάσουν οι μετανάστες στην επικράτειά μας και να διασχίσουν το διάδρομο που έκλεισε με απόφαση των Βρυξελλών» λέει.
Κατηγορεί την Αθήνα για ανοχή στους αυτοαποκαλούμενους εθελοντές-υποκινητές των προσφύγων και σημειώνει ότι το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας του είχε ενημερώσει όλες τις χώρες του Βαλκανικού διαδρομόμου και τα κράτη - μέλη της ΕΕ. «Αντί να στέλνει διαβήματα το ελληνικό ΥΠΕΞ έπρεπε να μας ενημερώσει για το τι συμβαίνει στην Ειδομένη με τους λεγόμενους εθελοντές -τους ανθρώπους που οργάνωσαν όλα αυτά και μοίραζαν φυλλάδια στα αραβικά προετοιμάζοντας παράνομη είσοδο στην επικράτειά μας” αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Όσο ισχύει αυτή η απόφαση, θα τη σεβαστούμε και δεν θα επιτρέψουμε την παράνομη είσοδο στην επικράτειά μας.
Δεν αρμόζει σε κράτος-μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και σε μια χώρα που συμμετείχε στην απόφαση για το κλείσιμο του διαδρόμου να μη σέβεται αυτήν την απόφαση και να θέτει σε κίνδυνο την επικράτεια γείτονος χώρας επιτρέποντας την παράνομη είσοδο μεταναστών».
Πάντως ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ όταν ρωτήθηκε απέφυγε να καταδικάσει τα επεισόδια και είπε ότι η προστασία των συνόρων πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τα διεθνή κριτήρια, είτε πρόκειται για χώρα της ΕΕ είτε όχι.
Μήνυμα προς όλες τις εμπλεκόμενες αρχές και τις ΜΚΟ να σταματήσουν την παραπληροφόρηση προς τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ειδομένη έστειλε και η Κομισιόν, διά της αναπληρώτριας εκπροσώπου της, Μίνα Αντρέεβα.
Φόβοι για νέα επεισόδια
Εν τω μεταξύ ο φόβος νέων επεισοδίων παραμένει καθώς οι αλληλέγγυοι παρά τις αποδοκιμασίες από όλες τις πλευρές κάλεσαν ξανά για σήμερα το πρωί τους πρόσφυγες να κάνουν νέα επιχείρηση να περάσουν τα σύνορα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσαν τηλεοπτικοί σταθμοί, οι αλληλέγγυοι υποσχέθηκαν να τους εφοδιάσουν με βόμβες μολότοφ. Η Ελληνική Αστυνομία αυτή την φορά θα προσπαθήσει να αποτρέψει παρόμοια κίνηση προκειμένου να μην επαναληφθούν τα επεισόδια και να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές. Ωστόσο η κατάσταση δεν είναι εύκολη γιατί σε μία τέτοια περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος ανάφλεξης στην ελληνική πλευρά όπου όμως εξακολουθούν να παραμένουν περί τους 12.000 πρόσφυγες.
Εν τω μεταξύ χθες άρχισε και η επιχείρηση εκκένωσης του Πειραιά με την μεταφορά των προσφύγων στο Σκαραμαγκά. Εκτιμάται ότι περίπου 700 πρόσφυγες δέχθηκαν μετά από την ενημέρωση που τους έγινε να μεταφερθούν στην οργανωμένη δομή. Συνολικά είναι έτοιμες 800 θέσεις από τις συνολικά 3.500 που θα δημιουργηθούν στον Σκαραμαγκά και η διαδικασία θα συνεχιστεί σήμερα και τις επόμενες ημέρες καθώς θα παραδίδονται περισσότερες θέσεις φιλοξενίας.
Ενώ όμως οι αρχές δίνουν μάχη για να αποκαταστήσουν την εικόνα του πρώτου λιμανιού της χώρας προβλήματα δημιουργούνται στο Ελληνικό το οποίο επίσης έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο καταυλισμό με περίπου 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες, η παρουσία των οποίων αρχίζει και προκαλεί την δυσφορία των τοπικών κοινωνιών.
Πάντως τόσο ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Ζάιμπερτ όσο και η εκπρόσωπος της Κομισιόν Αντρέεβα στις χθεσινές τους δηλώσεις έκαναν έκκλησή στους πρόσφυγες να εμπιστεύονται τις ελληνικές αρχές, να διαμένουν στις οργανωμένες δομές και να ακολουθούν τις νόμιμες διαδικασίες για την παροχή ασύλου σε όσους δικαιούνται.
Ίσως το μόνο θετικό είναι ότι χθες μόλις 18 άτομα πέρασαν από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά.
Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί με ανησυχία την εξέλιξη καθώς θεωρεί ότι η στάση της Τουρκίας θα εξαρτηθεί και από το αν θα τηρήσουν την υπόσχεση για απελευθέρωση της βίζας οι ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που εκτιμά ότι δύσκολα θα γίνει.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr