Ευρω-Φροντιστήριο στους Βουλευτές έκανε ο Πάνος Καρβούνης: Παρουσίασε τον Οδηγό Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης
Τον Οδηγό Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης παρουσίασε στους βουλευτές – μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Πάνος Καρβούνης.
Σύμφωνα με όσα επισήμανε «η αναφορά του ρόλου της Ε.Ε. στην καθημερινότητα των Ελλήνων Βουλευτών έχει πυκνώσει και γι’ αυτό το λόγο για να βοηθήσουμε τον απρόσκοπτο διάλογο μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και της Ελλάδας, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα φέρνει σήμερα στα χέρια σας ένα νέο εργαλείο».
Κωδικοποιώντας τις δυνατότητες του Οδηγού Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης, ο Π.Καρβούνης αναφέρθηκε στα βασικά στοιχεία που περιλαμβάνει και μπορούν να αξιοποιηθούν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στα εξής:
Τον ενισχυμένο ρόλο των Εθνικών Κοινοβουλίων, όπως τον υπαγορεύει η Συνθήκη της Λισσαβόνας, η τελευταία σημαντική Ευρωπαϊκή Συνθήκη, που τέθηκε σε ισχύ το 2009, και έτσι η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα ήθελε να καταθέσει αυτό το εργαλείο, ώστε να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί καλύτερα για την αναζήτηση γεγονότων, ημερομηνιών, διευκρινίσεων, καινοτομιών καθ’ όλη την πορεία της Ε.Ε. και τη συμπόρευση της Ελλάδας μαζί της.
Το «δευτερογενές δίκαιο». Δηλαδή, τα διάφορα νομικά εργαλεία που χρησιμοποιεί η Ε.Ε. για να μπορέσει να κάνει κανόνες δικαίου. Αυτά είναι οι κανονισμοί, οι οδηγίες, οι αποφάσεις και οι συστάσεις.
Οι μεν κανονισμοί εφαρμόζονται αμέσως στα κράτη – μέλη. Στις οδηγίες υπάρχει πάντοτε παρέμβαση του εθνικού νομοθέτη, συνεπώς είναι πολύ σημαντικό οι οδηγίες της Ε.Ε. να μπορούν να ενσωματώνονται στο εθνικό δίκαιο, όπως αποφασίζει η Βουλή, τα Κοινοβούλια των κρατών -μελών.
Τις Συμμετοχικές Διαδικασίες. δηλαδή, πώς μπορεί ο πολίτης να συμμετάσχει στη λήψη των αποφάσεων από την Ε.Ε. και αναδεικνύουμε μια νέα πρωτοβουλία, την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία των πολιτών, η οποία, θεσπίστηκε από τη Συνθήκη της Λισαβόνας, αλλά υπάρχουν και οι δημόσιες διαβουλεύσεις και το δικαίωμα υποβολής αναφοράς από τους πολίτες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Την Κοινοτική Μέθοδο. Τι είναι κοινοτική μέθοδος, που έκανε πολύ γνωστή την Ευρωπαϊκή Ένωση; Είναι ό,τι δεν αποφασίζουμε κατ’ ομοφωνία. Κατ’ ομοφωνία αποφασίζουν στον Ο.Η.Ε. και σε διάφορους διακρατικούς σχηματισμούς. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιο πολύ από ένα διακρατικό μηχανισμό, διότι παράγει δίκαιο το οποίο εφαρμόζεται απευθείας στα κράτη – μέλη, χωρίς να υπάρχει παρεμβολή της Βουλής,. Η κοινοτική μέθοδος, λοιπόν, έγκειται στο ότι, την πρωτοβουλία του νομοθετήματος την παίρνει η Κομισιόν και στη συνέχεια η απόφαση – συναπόφαση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κυρίως από το Συμβούλιο Υπουργών δεν γίνεται κατ’ ομοφωνία των κρατών – μελών αλλά κατά πλειοψηφία. Και, αφού, ληφθεί η απόφαση την εφαρμόζουν όλοι.
Την Εποπτεία. Πέραν της νομοθετικής διαδικασίας τα Εθνικά Κοινοβούλια μπορούν να εμπλακούν και στο πολιτικό γίγνεσθαι της Ε.Ε., έτσι κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποβάλλει το ετήσιο πρόγραμμά της στα Εθνικά Κοινοβούλια και μπορείτε να το σχολιάσετε και να κάνετε παρατηρήσεις.
Τις πολιτικές προτεραιότητες της Ε.Ε. Αυτές μπορείτε να τις σχολιάσετε και όλα τα έγγραφα τα οποία αφορούν ευρωπαϊκά νομοθετήματα πρέπει να σας αποστέλλονται πριν ληφθεί η απόφαση, δηλαδή μια προσπάθεια διαφάνειας και δημοκρατικού ελέγχου ο οποίος μπορεί να μην είναι τέλειος, αλλά είναι εν προόδω σε σχέση με το ξεκίνημα της Ε.Ε.
Τις δυνατότητες διαβούλευσης. Με τη Συνθήκη της Λισαβόνας πύκνωσαν οι δυνατότητες διαβούλευσης μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Εθνικών Κοινοβουλίων και έτσι υπάρχουν κάθε χρόνο μια σειρά από συναντήσεις. Μια είναι η Διάσκεψη των Προέδρων των Εθνικών Κοινοβουλίων των κρατών μελών της Ένωσης με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Μια άλλη είναι η Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων, όπως αυτή στην οποία προΐστασθε, κύριε Πρόεδρε, η οποία μέσα από ένα θεσμό που λέγεται COSAC, συναντώνται και ανταλλάσσουν πληροφορίες, ανταλλάσσουν πρακτικές, παρουσία φυσικά και Ευρωβουλευτών. Συνεπώς, η διακοινοβουλευτική συνεργασία έχει πυκνώσει κάτω από το κράτος της Συνθήκης της Λισαβόνας και είναι πιο πολύ θέμα της δυνατότητας απορρόφησης από εσάς όλης της πληροφόρησης,
Την «Εκθεση των 5 Προέδρων». ‘Ενα μακρόπνοο σχέδιο, το οποίο έχουν εκπονήσει οι επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., δηλαδή μιλάμε για την «έκθεση των πέντε προέδρων», δηλαδή της ευρωπαϊκής επιτροπής, του κοινοβουλίου, της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας, του συμβουλίου υπουργών και η όποια έκθεση προβάλλει, πως μπορεί τα επόμενα χρόνια η Ε.Ε. να γίνει μια τέλεια Οικονομική, χρηματοοικονομική, δημοσιονομική αλλά και πολιτική ένωση. Είναι κάτι το μακρόπνοο, αλλά αξίζει τον κόπο κάποιος, να το κοιτάξει γιατί υπάρχουν πάρα πολύ καλές ιδέες, διότι με κάθε κρίση που έχουμε, όπως η κρίση η οικονομική, τώρα η κρίση προσφυγική βλέπουμε ότι υπάρχουν μεγάλα ελλείμματα, παρέμβαση της Ευρώπης στα διάφορα θέματα, π.χ. στο θέμα το οικονομικό, δεν υπήρχε ούτε εποπτεία, αρκετά αυστηρή, ούτε μηχανισμός διάσωσης για το μάθαμε αυτό όταν είμαστε στην κρίση. Το ίδιο βλέπουμε τώρα με την προσφυγική κρίση. Άρα συνεπώς υπάρχει μεγάλο περιθώριο ακόμα, επέκτασης των αρμοδιοτήτων της Ε.Ε. φυσικά, υπό το κράτος της διαβούλευσης και του ελέγχου του δημοκρατικού από τα ελληνικά κοινοβούλια και αυτό ακριβώς προσπαθήσαμε να αναδείξουμε μέσα από τον οδηγό αυτό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr