Τσέρνομπιλ 30 χρόνια μετά: Η πόλη-φάντασμα του πυρηνικού εφιάλτη που σκόρπισε τον θάνατο και τις αρρώστιες
Σάββατο 26 Απριλίου 1986. Περίπου 200 εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας του Τσέρνομπιλ, γίνονται μάρτυρες της μεγαλύτερης πυρηνικής καταστροφής στην ιστορία, πριν την καταστροφή στη Φουκουσίμα το 2011.
Η προγραμματισμένη εργασία για ένα πείραμα που αποσκοπούσε στον έλεγχο του συστήματος ασφαλείας προκάλεσε έκρηξη στον αντιδραστήρα Νο. 4 του πυρηνικού σταθμού που βρίσκεται στα εδάφη της Ουκρανίας. Αποτέλεσμα;
Το όνομα του εργοστασίου να γίνει σε ολόκληρο τον κόσμο συνώνυμο της πυρηνικής καταστροφής.
Αμέσως μετά το δυστύχημα σκοτώθηκαν 31 εργαζόμενοι στον σταθμό και μέλη των συνεργείων που κλήθηκαν για τη φωτιά.
Τις επόμενες τρεις δεκαετίες, χιλιάδες έχουν υποκύψει σε ασθένειες που σχετίζονται με την έκθεση σε ραδιενέργεια - αλλά ο αριθμός τους, και το μέχρι που φτάνουν οι έμμεσες επιπτώσεις του Τσερνόμπιλ, παραμένει και μάλλον θα παραμείνει για πάντα αντικείμενο διαφωνιών.
Τουλάχιστον 300.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν μόνιμα την περιοχή σε μια ακτίνα 30 χιλιομέτρων, αφήνοντας πίσω μία πόλη-φάντασμα.
Οι φωτογραφίες που ακολουθούν έχουν τραβηχτεί από τον φωτογράφο Paul Hill-Gibbins και δείχνουν ερειπωμένα σχολεία, κέντρα αναψυχής, εργοστάσια, νοσοκομεία αλλά και σπίτια.
Θρήνος για τα θύματα του Τσέρνομπιλ
Τρεις δεκαετίες κλείνουν σήμερα από τη μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή που έχει γίνει ποτέ στην Ευρώπη και η θλίψη για τα θύματα της έκρηξης στον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ εξακολουθεί να κατακλύζει τους οικείους τους που έμειναν πίσω αλλά και όλους όσοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους- και ακόμα δεν έχουν επιστρέψει.
Όπως κάθε χρόνο, η επιμνημόσυνη δέηση στο Κίεβο ήταν μια αφορμή ανάμνησης όλων όσων συνέβησαν τριάντα χρόνια πριν και των ζωών που χάθηκαν όχι τόσο από την ίδια την έκρηξη όσο από τις επιπτώσεις της απελευθέρωσης ραδιενέργειας στο περιβάλλον.
Επιστροφή στο Τσέρνομπιλ τριάντα χρόνια μετά
Για τους περισσότερους η πυρηνική καταστροφή του Τσέρνομπιλ, που σημειώθηκε σαν σήμερα πριν από τριάντα χρόνια, είναι ένα ιστορικό γεγονός που πέρασε και, τρεις δεκαετίες, μετά, σχεδόν ξεχάστηκε.
Για τους ανθρώπους όμως που ζούσαν στην περιοχή εκείνη της Ουκρανίας, το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό του Τσέρνομπιλ ήταν κάτι που τους άλλαξε τη ζωή.
Ακόμα και οι τυχεροί, εκείνοι δηλαδή που και επέζησαν και δεν επιβαρύνθηκαν με σημαντικά προβλήματα υγείας από την έκθεση στη ραδιενέργεια, βρέθηκαν αντιμέτωποι με έναν ξεριζωμό: αυτό που ξεκίνησε ως τριήμερη εκκένωση των περιοχών γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο, μετά το ατύχημα στον αντιδραστήρα 4, κατέληξε σε 30χρονη εξορία.
Κάποιοι από τους ανθρώπους αυτούς επέστρεψαν για λίγο στη πόλη- φάντασμα του Πρίπυατ και μπήκαν ξανά στα σπίτια που νόμιζαν πως άφηναν «για λίγο», τριάντα χρόνια πριν.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr