Top Woman η Καλιφορνέζα Μάρσι Μάγιερ - Έκανε τα βελανίδια της Τζιάς success story
Ένα προϊόν που δέσποζε στην εμπορική δραστηριότητα του νησιού της Τζιας κατά το παρελθόν γίνεται προσπάθεια να αναστηθεί από τους κατοίκους του νησιού και υπό την παρότρυνση μιας Καλιφορνέζας, κατοίκου του νησιού, της Μάρσι Μάγιερ.
Πριν από 32 χρόνια μια Αμερικανίδα φοιτήτρια, ήρθε για διακοπές στην Ελλάδα και δεν έφυγε ποτέ. Από τη Μύκονο έφτασε στην Αθήνα, άνοιξε το εστιατόριο «Blue Velvet» στου Ψυρρή (1989) και χρόνια αργότερα εγκαταστάθηκε στην Τζια.
«Τότε, όταν είδα τις τεράστιες βελανιδιές του νησιού, θυμήθηκα ένα πάθος που είχα ξεχάσει τελείως. Από όταν ήμουν 12 ετών καθόμουν κάτω από δύο μεγάλες βελανιδιές στη Καλιφόρνια και έμαθα πώς ξεπικρίζεται το βελανίδι», λέει η Μάρσι Μάγιερ που με το θάρρος της και την αποφασιστικότητα της, έβαλε στοίχημα να μετατρέψει τα βελανίδια της Κέας, σε πηγή πλούτου.
Η Μάγιερ, λοιπόν, αποφάσισε να εκμεταλλευτεί εμπορικά τα βελανίδια της Τζιας, επανατοποθετώντας τα κατά κάποιο τρόπο στη θέση που είχαν στην εμπορική ζωή του νησιού στο παρελθόν.
Τα βελανίδια,άλλωστε,ως και το 1964 περίπου,αποτελούσαν βασική πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους του νησιού,οι οποίοι ασχολούνταν με τη συγκομιδή της χαμάδας -τα ώριμα βελανίδια δηλαδή- που άρχιζε προς το τέλος του καλοκαιριού.Τα βελανίδια αυτά είτε τα χρησιμοποιούσαν ως ζωοτροφή είτε τα διακινούσαν στην εγχώρια αγορά.
Κι αυτή ήταν μια καλή εμπορική κίνηση γιατί τα βελανίδια εκείνη την περίοδο έβρισκαν χρήσεις και στη βυρσοδεψία και στη διαδικασία βαφής των δερμάτων.Ωστόσο,με την ανακάλυψη των χημικών και τη συνακόλουθη επικράτησή τους λόγω της χαμηλής τους τιμής τα βελανίδια άρχισαν να χάνουν έδαφος μέχρι τελικά να εξαφανιστούν από το τοπίο,όπως ακριβώς εγκαταλείφθηκε και η ενασχόληση με βυρσοδεψία.
Η Τζιά (Κέα) είναι το μοναδικό νησί των Κυκλάδων που φιλοξενεί εκτεταμένο δάσος βελανιδιάς. Πλάι του, στην κατάφυτη περιοχή της Φλέας, κοντά στο ξωκλήσι του Αγίου Γρηγορίου βρίσκεται ο αγροτουριστικός ξενώνας «Το Κόκκινο Τρακτέρ». Πρόκειται για το δημιούργημα της Μάρσι και του Έλληνα συζύγου της, Κωστή Μαρούλη. Σ’ ένα κτήμα 30 στρεμμάτων, πλαισιωμένο από ελαιόδεντρα και αμπελώνες, αποφάσισαν να ριζώσουν το όραμα τους αλλά και την αγάπη τους για την φύση.
Τα διάσημα μπισκότα από βελανίδι, μοναδικά στη γεύση
«Το κτήμα ανήκει στην οικογένεια μας από το 1880. Μέχρι τη δεκαετία του ’50 ήταν παραγωγικό. Στη συνέχεια παρέμεινε τόπος διακοπών έως το 1997 που εγκαταστάθηκα μόνιμα στη Τζια», λέει ο Κωστής. Το κτήμα περιλαμβάνει το αρχικό σπίτι, μια μονάδα αγροτουρισμού, έναν ξενώνα 7 δωματίων, τον αμπελώνα και τον ελαιώνα. «Έχουμε μετατρέψει μια παλιά αποθήκη σε επαγγελματική κουζίνα. Εκεί εδρεύει η πρωτοβουλία OAKMEAL όπου κατασκευάζω τα προϊόντα από αλεύρι βελανιδιού. Στόχος μας είναι να χρησιμοποιούμε την πρώτη ύλη που υπάρχει άφθονη γύρω μας», συμπληρώνει η Μάρσι. Στο κτήμα λειτουργεί επίσης και ένα κατάστημα με τα προϊόντα τους.
« Πήρα την ελληνική υπηκοότητα μετά από μια διαδικασία που κράτησε 19 χρόνια. Πραγματικά λατρεύω αυτή τη χώρα και είμαι περήφανη που είμαι Ελληνίδα. Η χώρα χρειάζεται ενεργούς ανθρώπους με καινοτόμες ιδέες προκειμένου να υπάρξει ένα καλύτερο και ευφυέστερο μέλλον» δηλώνει η Μάρσι Μάγιερ.
Ένα Red Tractor Μοντέλο του 1947
Το αγρόκτημα «Κόκκινο Τρακτέρ» διαθέτει 4 ανεξάρτητους ξενώνες εναρμονισμένους με το περιβάλλον και σχεδιασμένους για άνεση και φιλοξενία. Ο κάθε ξενώνας διαθέτει τζάκι, πατάρι με διπλό στρώμα ύπνου, χώρο φαγητού και εξοπλισμένη κουζίνα. Οι ξενώνες είναι διαμορφωμένοι με τέτοιο τρόπο ώστε να ενοικιάζονται ανά χώρο ή ανά κατοικία, ανάλογα με τις ανάγκες των επισκεπτών.
«Μαζί με το ακίνητο, κληρονόμησα κι ένα κόκκινο τρακτέρ του 1947. Το είχε παραχωρήσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ στην Κέα, μέσω του Σχεδίου Μάρσαλ για την ανοικοδόμηση της μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα εξακολουθεί να μας βοηθάει την εποχή της συγκομιδής», δηλώνει ο Κωστής Μαρούλης.
Εθελοντές από όλο τον κόσμο
«Το κόκκινο Τρακτέρ» έχει αναπτύξει ένα ισχυρό πρόγραμμα εθελοντισμού μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες. Το 70% των επισκεπτών τους είναι από ευρωπαϊκές χώρες. Οι εθελοντές λαμβάνουν δωρεάν διαμονή και σίτιση για τις αγροτικές εργασίες (5-6 ώρες/ημέρα) που προσφέρουν στο αγρόκτημα. Στις εργασίες αυτές περιλαμβάνεται, το κλάδεμα, η συντήρηση του αμπελώνα, η κηπουρική, η συγκομιδή. Επίσης μαθαίνουν πώς φτιάχνεται το κρασί, να καλλιεργούν βιολογικά λαχανικά και γενικά να ασχολούνται με όλα τα είδη των γεωργικών εργασιών. «Δουλεύουμε με εθελοντές, κυρίως το φθινόπωρο όταν γίνονται τα φυτέματα, η συλλογή και επεξεργασία των βελανιδιών. Τα πρώτα χρόνια είχαμε μεγάλη προσέλευση από το γενικό δίκτυο wwoof που συμπεριλάμβανε και την Ελλάδα» δηλώνει η Μάρσι.
Καπνιστή κέτσαπ από καρπούζι
«Παράγουμε βιολογικό κρασί και βιολογικό λάδι. Και ανάλογα με το τι παράγει ο κήπος φτιάχνουμε μαρμελάδες, τουρσιά κλπ.. Γενικά προσαρμόζουμε στα γούστα μας, συνταγές από διάφορα μέρη του κόσμου. Πρόσφατα φτιάξαμε και μια καπνιστή κέτσαπ από καρπούζι. Όλα μας τα προϊόντα πωλούνται στην τοπική αγορά. Εκτός της Τζιας, προωθούμε τα μπισκότα από αλεύρι βελανιδιού που παρασκευάζονται στο κτήμα. Τα βελανιδιά συλλέγονται τον Οκτώβρη και τα επεξεργαζόμαστε για να γίνουν αλεύρι. Τα μπισκότα από αλεύρι βελανιδιού έχουν αρχίσει και εξάγονται και στο εξωτερικό», εξηγεί η ίδια.
Τα πρώτα βήματα
Η Μάρσι Μάγιερ είναι η απόδειξη ότι μπορεί κάποιος να έχει πραγματικά ένα εισόδημα από τη γεωργία αν γνωρίζει από νέες τεχνολογίες και διαθέτει τις απαραίτητες γνώσεις. Το 2011 η έξυπνη Καλιφορνέζα κατάφερε να συγκεντρώσει 7.560 ευρώ μέσω του διαδικτύου και μιας ψηφιακής πλατφόρμας χρηματοδότησης ιδεών (kickstarter.com) ,ούτως ώστε να αγοράσει ένα αποφλοιωτή βελανιδιών.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως στη συγκεκριμένη πλατφόρμα παρουσιάζονται διάφορα projects στο διαδικτυακό κοινό, κι έπειτα όποιος επιθυμεί χρηματοδοτεί την προσπάθεια. Η Μάγιερ, επομένως, έλαβε χρηματοδότηση από αγνώστους πρωτοτυπώντας και στον τρόπο χρηματοδότησης μιας ούτως ή άλλως πρωτότυπης επιχειρηματικής κίνησης.
Και αφού ξεπέρασε το οικονομικό εμπόδιο, κλήθηκε να πείσει κάποιους κατοίκους του νησιού να μαζέψουν τα βελανίδια τους. Και τα κατάφερε με 20 οικογένειες,για τις οποίες εξασφάλισε παραγγελία 12 τόνων βελανιδιών από εργαστήρια βυρσοδεψίας στη Γερμανία. Και την επιτυχία αυτού του πρώτου εγχειρήματος της Μάγιερ σφράγισαν και η απονομή των κερδών στις οικογένειες που συμμετείχαν-μιας και τα βελανίδια απέσπασαν τιμή 0,48 ευρώ το κιλό-,αλλά και η διπλάσια παραγγελία για το επόμενο έτος.
O ξενώνας Red Tractor
Πέρα από την προβολή μέσω της πλατφόρμας, η Μάγιερ απέκτησε αναγνώριση όταν κλήθηκε να παρουσιάσει την επιχειρηματική της δράση στο Tedx Θεσσαλονίκης,ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό που δίνει βήμα σε ανθρώπους με καινοτομική σκέψη και δραστηριότητες με στόχο τη διάδοση ιδεών «που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο»,όπως άλλωστε η Μάγιερ άλλαξε τον μικρόκοσμο της Τζιας.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr