Μεταμεσονύχτιο φορολογικό "σοκ": Αυτά είναι τα νέα αφορολόγητα όρια: Στις 8.636 ευρώ για τους άγαμους!
Νέο χαστούκι στα χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια φέρνει, η περαιτέρω συρρίκνωση του αφορολογήτου ορίου έως και τα 8.636 ευρώ σε συνάρτηση με τον αριθμό των τέκνων που βαρύνουν τον φορολογούμενο, όπως προβλέπει η τροπολογία που κατατέθηκε τα μεσάνυχτα στη Βουλή.
Πέραν όμως της αναμενόμενης -παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου- νέας συρρίκνωσης του αφορολογήτου, η κυβέρνηση επέλεξε να επιβαρύνει δραστικά και τις μικρές επιχειρήσεις με αύξηση του συντελεστή φορολόγησης στο 29%, έναντι 26% που ισχύει σήμερα για κέρδη έως 50.000 ευρώ και 33% για υψηλότερα ποσά. Μπορεί, το επιχείρημα της διατήρησης της μέσης επιβάρυνσης στο 29%, να φαίνεται ορθό και ισχύει για τα μεγάλα κέρδη, για μια μικρή εταιρεία όμως η οποία είχε κέρδη 10.000 ευρώ είναι άλλο να φορολογείται με 26% και άλλο με 29%. Στη δεύτερη περίπτωση, η αύξηση του φόρου είναι 300 ευρώ.
Η καθιέρωση ενιαίου συντελεστή φορολόγησης των κερδών αφορά υπόχρεους και απλογραφικά και βιβλία και συγκεκριμένα προσωπικές εταιρείες, συνεταιρισμούς, κοινωνίες αστικού δικαίου, αστικές κερδοσκοπικές ή μη κερδοσκοπικές εταιρείες, συμμετοχικές ή αφανείς εφόσον ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, κοινοπραξίες και νομικές οντότητες οι οποίες ορίζονται στο άρθρο 2 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος και δεν περιλαμβάνονται σε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις.
Στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων, η τροπολογία προβλέπει έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ για φορολογούμενους με τρία ή περισσότερα παιδιά (αφορολόγητο 9.545 ευρώ), 2.000 ευρώ για φορολογούμενο με δύο παιδιά (αφορολόγητο 9.100 ευρώ), 1.950 ευρώ (αφορολόγητο 8.863 ευρώ) για φορολογούμενο με ένα παιδί και έκπτωση φόρου 1.900 ευρώ (αφορολόγητο 8.636 ευρώ) για φορολογούμενο χωρίς παιδιά.
Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής, με περιτύλιγμα τη διατήρηση του αφορολόγητου στα σημερινά επίπεδα για όσους έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά, έρχονται να καλύψουν «τρύπα» 200 εκατ. ευρώ προκειμένου να βγει ο λογαριασμός των 5,4 δις ευρώ.
Αυτό προκύπτει από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, αναφορικά με τη δημοσιονομική επίπτωση των τελευταίων παρεμβάσεων στο φορολογικό ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, οι αυξήσεις των επιβαρύνσεων για τα εισοδήματα από ενοίκια και μερίσματα καθώς και η μονιμοποίηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, είχαν διαμορφώσει ήδη έναν βαρύ λογαριασμό πρόσθετων φόρων 1,7 δισ. ευρώ!
Με τις τελευταίες αλλαγές στο αφορολόγητο, το μάρμαρο πληρώνουν όσοι έχουν λιγότερα από δύο παιδιά. Με βάση τα νέα δεδομένα της τροπολογίας σε εισόδημα 10.000 ευρώ αναλογεί φόρος:
• 300 ευρώ, εφόσον ο φορολογούμενος δεν έχει παιδιά
• 250 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος έχει ένα παιδί
• 200 ευρώ, για δύο παιδιά και
• 100 ευρώ για φορολογούμενο με τρία παιδιά
Σε εισόδημα 15.000 ευρώ αναλογεί φόρος:
• 1.400 ευρώ για φορολογούμενο χωρίς παιδιά
• 1.350 ευρώ εάν ο φορολογούμενος έχει ένα παιδί
• 1.300 ευρώ, για δύο παιδιά και
• 1.200 ευρώ για φορολογούμενο με τρία παιδιά
Σε εισόδημα 20.000 ευρώ αναλογεί φόρος:
• 2.500 ευρώ για φορολογούμενο χωρίς παιδιά
• 2.450 ευρώ εάν ο φορολογούμενος έχει ένα παιδί
• 2.400 ευρώ, για δύο παιδιά και
• 2.300 ευρώ για φορολογούμενο με τρία παιδιά
Τις εξελίξεις είχε προαναγγείλει ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Όπως είπε «χαρακτηριστικά θα αναφέρω ότι στους τρίτεκνους και στους πολύτεκνους με βάση την πρόταση που καταθέτουμε το 61% των φορολογουμένων θα πληρώνει από δω και στο εξής μικρότερο φόρο. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, από φορολογούμενους χωρίς τέκνα έως 2 παιδιά, η επιβάρυνση στα εισοδήματα έως 22 χιλιάδες ευρώ είναι μικρή και κατά μέσο όρο δεν ξεπερνάει τα 100 ευρώ τον χρόνο.
Ωστόσο κοιτάζοντας τη συνολική εικόνα, και το τονίζω αυτό, οι φορολογούμενοι σε ποσοστό έως 98% θα έχουν μικρή επιβάρυνση ή ελάφρυνση σε σύγκριση με ό,τι ίσχυε έως σήμερα».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr