Βενέτικος: Η μοναδική ομορφιά του ποταμού στα Γρεβενά μέσα από υπέροχες εικόνες
Ένας όμορφος ποταμός που ρέει ανάμεσα στα μεγαλύτερα ποτάμια της χώρας μας ενώνοντας τα ορεινά της Ηπείρου με τα πεδινά των Γρεβενών και σχηματίζοντας στο διάβα του, τοπία εξαιρετικής ομορφιάς.
Ο Βενέτικος είναι ο μεγαλύτερος παραπόταμος του Αλιάκμονα και βρίσκεται εξ’ ολοκλήρου στο νομό Γρεβενών. Τα μικρότερα ποτάμια και ρυάκια που τον σχηματίζουν πηγάζουν κοντά στα σύνορα με τον νομό Ιωαννίνων στα βουνά Βασιλίτσα και Αυγό.
Σημαντικότεροι παραπόταμοι του Βενέτικου είναι ο Βελονιάς, ο Σμιξιώτικος, ο Ασπροπόταμος, ο Σταυροπόταμος, ο Λούμνιτσα, ο Τρανός Λάκκος και ο Αγίουαρας. Το ποτάμι κινείται από τα δυτικά προς τα ανατολικά σε μια απόσταση 46 χιλιομέτρων.
Νότια της πόλης των Γρεβενών ρέει ανάμεσα σε κατακόρυφους κροκαλοπαγείς βράχους και στο σημείο που διέρχεται ο κεντρικός δρόμος που συνδέει τα Γρεβενά με την Καλαμπάκα σχηματίζει τις περίφημες «Πύλες του Βενέτικου». Λίγα χιλιόμετρα πιο ανατολικά, κοντά στο χωριό Αγάπη, ενώνεται με τον Αλιάκμονα.
Οι περιοχές γύρω από τον Βενέτικο χαρακτηρίζονται από μολασσικούς σχηματισμούς και αλλουβιακές αποθέσεις. Καθόλη την διαδρομή του, ο ποταμός σχηματίζει πολλούς και διαφορετικούς βιοτόπους.
Μεγάλα φαράγγια, ήρεμες κοιλάδες και πυκνά παραποτάμια δάση εναλλάσσονται σε μια μοναδική διαδρομή, που κάποιος μπορεί να τη ζήσει και μέσω της δραστηριότητας του ράφτινγκ. Ο Βενέτικος είναι διάσημος για τα πολλά πέτρινα τοξωτα γεφύρια, όπως το γεφύρι της Πορτίτσας, του Αζίζ Αγά, του Σπανού, του Σταυροπόταμου, του Καλογήρου και του Καγκέλια.
Τα παρόχθια δάση του Βενέτικου αποτελούνται από σκλήθρα, ιτιές, φράξους και πλατάνια, ενώ σε όλο το μήκος του κινείται σε δασωμένες πλαγιές με τα έλατα να δίνουν τη θέση τους στις βελανιδιές και αυτές στα πυξάρια.
Γύρω από το ποτάμι μπορεί κανείς να ανακαλύψει πολλά σημαντικά είδη της χλωρίδας των Γρεβενών. Από αυτά ξεχωρίζουν η Actaea spicata, ο Stachys scardica, το Delphinium fissum, το Anthericum liliago, το αγριόσκορδο Allium amethystinum, η Scutellaria columnae, το κολχικό Colchicum autumnale, ο κρόκος Crocus sieberi sublimis, ο γάλανθος Galanthus reginae-olgae, η Digitalis grandiflora, ο Petasites hybridus, η ίριδα Iris sintenisii, η Primula vulgaris, το αγριογαρύφαλλο Dianthus deltoides degenii, η Cymbalaria microcalyx, το υδροχαρές Lythrum salicaria, η Agrimonia eupatoria, η Silene atropurpurea και οι ορχιδέες Cephalanthera damasonium, Epipactis helleborine, Himantoglossum caprinum, Dactylorhiza saccifera, Orchis purpurea, Ophrys apifera, O. zeusii, O. epirotica, κ.ά.
Η ορνιθοπανίδα της περιοχής είναι πολύ πλούσια. Στις γύρω όχθες, μόνιμη είναι η παρουσία από σταχτοσουσουράδες και νεροκότσυφες, ενώ συχνά εμφανίζονται και άλλα παρυδάτια είδη, όπως σταχτοτσικνιάδες, λευκοτσικνιάδες, κορμοράνοι, μπεκατσίνια, αλκυόνες και ακτίτες. Από τα αρπακτικά ξεχωρίζει η παρουσία του σπάνιου ασπροπάρη, ενά ακολουθούν είδη, όπως γερακίνες, φιδαετοί, σφηκιάρηδες, πετρίτες, ξεφτέρια, βραχοκιρκίνεζα, μπούφοι, χουχουριστές και κουκουβάγιες.
Η υπόλοιπη ορνιθοπανίδα περιλαμβάνει είδη, όπως γυδοβύζια, φάσσες, διάφορους δρυοκολάπτες, δεντροσταρήθρες, συκοφάγους, αετομάχους, κάργιες, κίσσες, βραχοτσοπανάκους, γαλαζοκότσυφες, τσίχλες, γερακότσιχλες, θαμνοτσιροβάκους, φυλλοσκόπους, κοκκοθραύστες, σιρλοτσίχλονα, χρυσοβασιλίσκους, κ.ά.
Η ερπετοπανίδα περιλαμβάνει είδη, όπως σαλαμάνδρες, γραικοβάτραχους, βαλκανοβάτραχους, φρύνους, πρασινόφρυνους, κονάκια, πρασινόσαυρες, σαύρες της Ρούμελης, σιλιβούτια, τοιχογουστέρες, νερόφιδα, λιμνόφιδα, σαΐτες, λαφιάτες, δεντρογαλιές και κοινές οχιές. Στα πυκνά δάση που περιβάλλουν τον Βενέτικο ζούνε μεγάλα θηλαστικά, όπως αρκούδες και λύκοι.
Η πανίδα των θηλαστικών συμπληρώνεται με αγριόγατους, αγριόχοιρους, νυφίτσες, κουνάβια, ασβούς, αλεπούδες, λαγούς, δασομυωξούς, δεντρομυωξούς και σκίουρους. Τέλος, σε όλο το μήκος του ποταμού ζούνε υγιείς πληθυσμοί από βίδρες.
Η ιχθυοπανίδα του ποταμού Βενέτικου περιλαμβάνει περίπου 12 είδη ψαριών. Μερικά από αυτά είναι το ευρωπαϊκό τσιρωνάκι (Alburnoides bipunctatus), η βαλκανική μπριάνα (Barbus balcanicus), ο βίνος (Barbatula barbatula), ο σύρτης (Chondrostoma vardarense), η μακεδονική βελονίτσα (Cobitis vardarensis), η τούρνα (Esox lucius), ο βουλγαροκωβιός (Gobio bulgaricus), το μαυροτσιρώνι (Pachychilon macedonicum), η χρυσοβελονίτσα (Sabanejewia balcanica), η ποταμοσαλιάρα (Salaria fluviatilis), η ψευδορασμπόρα (Pseudorasbora parva), η μαλαμίδα (Vimba melanops), το τσιρώνι (Rutilus rutilus), το θεσσαλόσιρκο (Alburnus thessalicus), η ιονική πέστροφα (Salmo farioides) και η πέστροφα Πελαγονίας (Salmo pelagonicus). Σε πολλά σημεία, το ποτάμι είναι πολύ ήρεμο και έτσι μπορεί κανείς, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, να βουτήξει με μια μάσκα και να παρατηρήσει αυτά τα είδη στο ενδιαίτημα τους.
Πως θα πάτε
Η απόσταση από την Αθήνα είναι περίπου 420 χλμ. και από τη Θεσσαλονίκη 180 χλμ. Ο Βενέτικος κινείται σε μια απόσταση 46 χιλιομέτρων και έτσι είναι ένας ιδανικός προορισμός για να τον ακολουθήσετε σε διάφορα σημεία του.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σαν αφετηρία σας ένα από τα πολλά χωριά της περιοχής. Ξεκινώντας από το Περιβόλι στα δυτικά, κινήστε ανατολικά προς Ζιάκα, Σπήλαιο, Τρίκωμο, Κηπουριό, Δεσπότη, Ελευθεροχώρι και Αγάπη.
ΠΗΓΗ: naturagraeca.com
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr