Μικρός Μπεν: Στο φως άγνωστα ντοκουμέντα από την Α. Νικολούλη για τον Βρετανό που χάθηκε στην Κω

Τα άγνωστα ντοκουμέντα της πολύχρονης έρευνας για τον μικρό Μπεν, σε Ελλάδα και εξωτερικό, παρουσίασε το «Τούνελ» χθες.

Οι αστυνομικοί της «Επιχείρησης Μπεν» μετά από είκοσι πέντε χρόνια από την εξαφάνιση του μικρού αγοριού, επέστρεψαν στον τόπο του μυστηρίου.
 
Στο στούντιο της εκπομπής βρέθηκαν,  ζητώντας την βοήθεια των τηλεθεατών, για να εντοπίσουν μάρτυρες – «κλειδιά». Ο Έλληνας επιθεωρητής της Βρετανικής Αστυνομίας κ. Παναγιώτης Δέδες, εγκαταστάθηκε στο τηλεφωνικό κέντρο και μιλούσε απευθείας με μάρτυρες που ήθελαν να βοηθήσουν στις έρευνες.

Οι τηλεφωνικές γραμμές του κέντρου της «Επιχείρησης Μπεν», δέχτηκαν κατά τη διάρκεια προβολής της εκπομπής, 120 κλήσεις με μαρτυρίες που θα αξιολογηθούν κατάλληλα.

Η κάμερα του «Τούνελ» διείσδυσε στην καρδιά του κέντρου ερευνών της «Επιχείρησης Μπεν» που εδρεύει στην Αστυνομία του Νότιου Γιορκσάιρ.
 
Κατέγραψε και παρουσίασε για πρώτη φορά εικόνες- ντοκουμέντα από την εποχή που χάθηκε ο Μπεν στην Κω, τον Ιούλιο του 1991.


 
Στις φωτογραφίες που προβάλλονται για πρώτη φορά διακρίνονται το τζιπ της οικογένειας Νίνταμ, το μηχανάκι που οδηγούσε ο θείος του Μπεν και το τροχόσπιτο που έμεναν.


 
Στο βίντεο που προβλήθηκε φαίνεται το αγροτόσπιτο που εργαζόταν ο Έντι, παππούς του αγνοούμενου παιδιού στην περιοχή Ηρακλής.


 
Στις 24 Ιουλίου εκείνης της χρονιάς, ο μικρός Μπεν έπαιζε με τα αυτοκινητάκια του μπροστά από την αγροικία. Μαζί του βρισκόταν ο θείος του Στέφεν, που τότε ήταν 17 χρόνων. Ο νεαρός αποφάσισε να φύγει για να βάλει βενζίνη στο μηχανάκι του και είπε στον μόλις 21 μηνών Μπεν να πάει στην πίσω πλευρά να βρει τον παππού του. Μετά από λίγο όταν τον αναζήτησε η γιαγιά του Κριστίν, ο μικρός ήταν άφαντος.

Στο  φως το αρχείο των Βρετανών ερευνητών

Άγνωστες λεπτομέρειες από τα απόρρητα αρχεία των Βρετανών αξιωματικών για τις έρευνες στο νησί το 2012, ήρθαν στο φως. Ο φάκελος της επιχείρησης περιείχε λεπτομέρειες σχετικές με τις συνθήκες που χάθηκε ο Μπεν αλλά και στοιχεία του όπως ρούχα και παιχνίδια του, που πιθανά να εντοπίζονταν.


 
Εξειδικευμένες ομάδες, επανδρωμένες με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, ερεύνησαν τότε την περιοχή γύρω από το αγροτόσπιτο που χάθηκε ο μικρός Μπεν.

 
Στις έρευνες χρησιμοποιήθηκαν εκσκαφείς, μαγνητόμετρα, ραντάρ διείσδυσης εδάφους και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά. Αστυνομικοί και πυροσβέστες κατέβηκαν και στα πηγάδια της περιοχής, που κάποια έφταναν τα 36 μέτρα βάθος.
 


Οι Βρετανοί αστυνομικοί αποκάλυψαν ότι ερεύνησαν ιδιαίτερα τη μαρτυρία πως ένας ψυχασθενής πέταξε ένα παιδί σε πηγάδι. Η μαρτυρία αυτή δεν εδραιώθηκε. Όπως αποκάλυψε στο «Τούνελ» ο Άγγλος επιθεωρητής κ. Τζον Κάζενς, οι Νίνταμ για είκοσι δύο χρόνια θεωρούσαν πως στη Βέροια μια οικογένεια τσιγγάνων έκρυβε το μυστικό της εξαφάνισης.


 
«Μετά την έρευνα μας αποκλείσαμε το ενδεχόμενο αυτό» τόνισε χαρακτηριστικά. Μαρτυρίες που οδηγούσαν σε περιοχές όπως η Κέρκυρα, η Θεσσαλονίκη, η Κρήτη αλλά και σε άλλες χώρες αποκλείστηκαν μετά από εξονυχιστική έρευνα. Η Κως φαίνεται να κρύβει το κλειδί του γρίφου και η επιστροφή των ερευνητών στο νησί μόνο τυχαία δεν είναι.
 
Το νέο κέντρο επιχειρήσεων των Άγγλων στην Κω
Τον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από ένα μυστηριώδες τηλεφώνημα το 1993, δύο χρόνια μετά την εξαφάνιση του Μπεν, αναζητούν οι Άγγλοι αξιωματικοί.

Οι αστυνομικοί της «Επιχείρησης Μπεν» αποκάλυψαν σε συνέντευξη Τύπου στην Κω, ότι εντόπισαν την συγκεκριμένη κλήση σε αρχείο καταγραφής αγνοουμένων. Ο άνθρωπος αυτός επικοινώνησε ανώνυμα με μια δημόσια τηλεφωνική γραμμή που λειτουργούσε το 1993. Κάλεσε αρκετές φορές λέγοντας ότι ο Μπεν ζούσε στην Κω, είχε μετονομαστεί σε Ανδρέας και τον φρόντιζε ένας άνδρας που ονομαζόταν Νίκος.


 
Ο επικεφαλής της «Επιχείρησης Μπεν» Ματ Φένγουϊκ είπε χαρακτηριστικά: «Έχουμε περιορισμένες πληροφορίες για το συγκεκριμένο άτομο και ερευνάμε γι αυτό αρκετό καιρό τώρα. Προσπαθήσαμε να τον εντοπίσουμε αλλά δεν κατέστη εφικτό. Γι αυτό απευθυνόμαστε στους κατοίκους της Κω, αν γνωρίζουν κάτι σχετικό γι αυτόν τον άγνωστο σε μας, να το αποκαλύψουν».
 


Οι αξιωματικοί θα αξιοποιήσουν κάθε καινούρια πληροφορία. Εκτός των άλλων , ο προγραμματισμός τους περιλαμβάνει έρευνες από πόρτα σε πόρτα , διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων σε ντόπιους και επισκέπτες. Ταυτόχρονα ελπίζουν ότι κάποιος θα θελήσει να πάρει την αμοιβή των 12.500 ευρώ από την οργάνωση Crimestoppers, αν δώσει κάποια πληροφορία που θα οδηγήσει στην αποκάλυψη του τι συνέβη στον Μπεν Νίνταμ .
 
Κως: μια μέρα μετά την δημόσια έκκληση των ερευνητών
Στο κέντρο επιχειρήσεων της ομάδας ερευνών που έχει στηθεί στη Κω, άρχισαν να καταφθάνουν πληροφορίες αμέσως μετά τη δημόσια έκκληση των αστυνομικών. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο επικεφαλής της ομάδας Ματ Φένγουϊκ: «Υπάρχουν εδώ αξιωματικοί που μιλούν Ελληνικά και διαθέτουμε κινητά τηλέφωνα με ελληνικά νούμερα. Ένας αριθμός ατόμων κάλεσαν σε αυτά τα νούμερα, ήρθαν σε επαφή μαζί μας και έδωσαν πληροφορίες. Υπάρχουν επίσης αξιωματικοί πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο, που έχουν δεχτεί κλήσεις και μας τροφοδοτούν με νέες πληροφορίες πολύ γρήγορα εδώ στην Κω.»


 
Η επίσημη σελίδα του Μπεν στο Facebook που διαχειρίζεται η οικογένεια, μετά την έκκληση των αστυνομικών δέχθηκε πολλά μηνύματα που θα αξιολογηθούν.
 
Τα αγνοούμενα Ελληνόπουλα
Παρακολουθώντας τα στοιχεία μιας τόσο συντονισμένης έρευνας που πραγματοποιήθηκε πολλά χρόνια μετά την εξαφάνιση του μικρού Μπεν, εύλογα αναρωτιέται κανείς γιατί οι Ελληνικές Αρχές δεν προχώρησαν σε ανάλογες επιχειρήσεις για εξαφανίσεις και άλλων παιδιών στη χώρα μας.

Τα θρίλερ του Γιωργάκη , της Αννούλας και του Νεκτάριου, ακόμα πονάνε την Ελληνική κοινωνία και ζητούν απαντήσεις. Το «Τούνελ» μέχρι και σήμερα δεν έχει σταματήσει να ερευνά τις εξαφανίσεις παιδιών που έγιναν θρύλοι.
 
πηγή: anikolouli.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr