Αυτό το Σ/Κ το τερμάτισα: Έφτιαξα τούρτα και muffins με φράουλες - Σας δίνω τις συνταγές, η μία του Άκη βέβαια

Αυτό το Σαββατοκύριακο μετά από 15 μέρες που είχα πονοκέφαλο αποφάσισα να κατεβάσω τα ρολά του στρες. Ποιο είναι αυτό που με ξεαγχώνει; Η μαγειρική βέβαια.

 Και επειδή δεν είχα αποπειραθεί ποτέ ζαχαροπλαστική, αυτό το Σαββατοκύριακο δοκίμασα την τύχη μου με ζάχαρη και με την γεύση όσων τυχερών έφαγαν muffins και την τούρτα μου με φράουλα.

 

Έβαλα λοιπόν την ποδιά μου και στρώθηκα για να μην κάνω λάθος στις δόσεις που προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης για την τούρτα και για τα Muffins η κ. Μπέττυ. 

Σας παρουσιάζω τα έργα μου και καλή επιτυχία... 

 

Καλοκαιρινή τούρτα με φράουλες

Συστατικά
1 συσκευασία έτοιμο παντεσπάνι βανίλιας
1 κιλό φράουλες πλυμένες και καθαρισμένες
2 κ.σ. κονιάκ
660 ml κρέμα γάλακτος
300 γρ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ. ζάχαρη χωρισμένη σε 125 και 125
3 βανίλιες
μια καλή πρέζα αλάτι

 

Μέθοδος Εκτέλεσης
Μοσχοβολάει το στόμα σας αφού το φάτε.. Ελαφρύ, ζουμερό, θυμίζει άνοιξη, καλοκαίρι… Ένα κομμάτι από αυτή την τούρτα το απόγευμα και ονειρευτείτε!

Για τις φράουλες

Tις μισές φράουλες τις κόβουμε στη μέση και τις κρατάμε στην άκρη για ντεκόρ. Τις άλλες μισές τις κόβουμε στα 4 και τις βάζουμε σε ένα τηγάνι με τα 125 γρ ζάχαρη και το κονιάκ. Σε δυνατή φωτιά τις μαγειρεύουμε. Στην αρχή θα βγάλουν πολλά υγρά αλλά σιγά σιγά θα εξατμίζονται. Θέλουμε να μείνουμε με κομμάτια φρούτων σε αρκετό σιρόπι αλλά όχι "νερό". Σε δυνατή φωτιά και με πλατύ τηγάνι σε 5 λεπτά περίπου είναι έτοιμες. Αφαιρούμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε το αλάτι, ανακατεύουμε, βάζουμε σε μπολ και στο ψυγείο να παγώσει.
Για την κρέμα

Στο μίξερ με το φτερό χτυπάμε το τυρί με την υπόλοιπη ζάχαρη (125 γρ) και τις βανίλιες μέχρι να αφρατέψει. Αλλάζουμε με το "σύρμα" χαμηλώνουμε ταχύτητα και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος. Με τη βοήθεια ενός κουταλιού παίρνουμε τυχόν υλικό από τα τοιχώματα του μίξερ και το ανακατεύουμε. Ανεβάζουμε ταχύτητα και χτυπάμε μέχρι να σφίξει το μείγμα…
Αφαιρούμε και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να το χρειαστούμε.
Συναρμολόγηση

Βάζουμε σε ένα μεγάλο πιάτο το πρώτο παντεσπάνι. Περιμετρικά βάζουμε τις μισές από τις φράουλες που κρατήσαμε… το κομμένο τμήμα προς τα κάτω, τη μία δίπλα στην άλλη σαν στεφάνι στα όρια του παντεσπανιού. Πιο μέσα βάζουμε το μισό από το "γλυκό" φράουλας που φτιάξαμε…Από πάνω στρώνουμε το 1/3 από την κρέμα. Πάνω βάζουμε το άλλο παντεσπάνι. Βάζουμε τις άλλες μισές φράουλες γύρω, το άλλο μισό γλυκό και από πάνω το άλλο 1/3 κρέμα. Το τελευταίο παντεσπάνι από πάνω και την υπόλοιπη κρέμα στην κορυφή… Γαρνίρουμε με φράουλες αν θέλουμε!

 

Tip
Μην ξεχάσετε να βάλετε λίγο αλάτι στις φράουλες γιατί δίνει πάρα πολύ γεύση! 

Muffins με φράουλες

Υλικά:

1 κούπα ψιλοκομμένες φράουλες
180γρ. κόκκινη φαρίνα
130γρ. καστανή ζάχαρη
1 κεσεδάκι γιαούρτι με 2% λιπαρά
1 μικρή πρέζα αλάτι
1/4 κ.γλ. σόδα
1 αυγό χτυπημένο
2 βανίλιες 
50ml. ηλιέλαιο

Εκτέλεση:
-Σε μια μικρή λεκάνη ανακατεύω  με ένα κουτάλι το αλεύρι , το αλάτι , τη σόδα , τις βανίλιες και τη ζάχαρη.
-Σε ένα μπωλ ανακατεύω με σύρμα  το λάδι , το αυγό , και το γιαούρτι.
-Αδειάζω το περιεγχόμενο της λεκάνης στο μπωλ και ενώνω καλά τα δυο μίγματα με τη βοήθεια μιας σπάτουλας ή μαρίζ.
-Προσθέτω και τις φράουλες κι ανακατεύω ακόμα λίγο.
-Μοιράζω το μίγμα μου σε 12 ατομικές , μέτριες  θήκες σιλικόνης 
-Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για 25 λεπτά περίπου (δοκιμάζω με τη λάμα του μαχαιριού).

Λίγες παρατηρήσεις ακόμα:
-Oι ποσότητα  των υλικών είναι υπολογισμένη για 12 ατομικά κεκάκια. Μερικές φορές ωστόσο μπορεί να περισσέψει λίγη ζύμη. Γι' αυτό  έχω πάντα και μερικές μονές θηκούλες στην εφεδρία  , να γεμίσω κανα - δυο αν χρειαστεί!
-Όταν βγάλω τα κεκάκια μου από το φούρνο , τα τοποθετώ σε σχάρα για να κρυώσουν.
-Τρώγονται σκέτα αλλά μπορώ να τα σερβίρω πασπαλισμένα με άχνη ζάχαρη ή ακόμα πιο…''γιορτινά'' με σως φράουλας!!!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr