H Northface παρουσιάζει τζάκετ 1.000 δολ. από συνθετικό μετάξι αράχνης! Αυτή είναι η τελευταία λέξη της μόδας
Ξεχάστε το κασμίρ, το ανκορά και το συνθετικό μετάξι.
Η επόμενη μεγάλη τάση θα μπορούσε να αποδειχθεί το συνθετικό μετάξι αράχνης, το οποίο ετοιμάζεται να κάνει ντεμπούτο στην απαιτητική ιαπωνική αγορά έπειτα από δεκαετίες πειραματισμών στο εργαστήριο.
Εντός του έτους, αναφέρει το Bloomberg, η εταιρεία σπορ ειδών ρουχισμού North Face θα λανσάρει στην Ιαπωνία το «Moon Parka», ένα συλλεκτικό τζάκετ των 1.000 δολαρίων φτιαγμένο από συνθετικό μετάξι αράχνης.
Οι ίνες του υφάσματος παράγονται από την εταιρεία Spiber, η οποία όμως δεν είναι η μόνη που αναπτύσσει συνθετικό μετάξι για ρούχα.
Το «συνθετικό μετάξι» που χρησιμοποιείται σήμερα σε κάποια ρούχα, γνωστό και ως ρεγιόν ή βισκόζη, είναι στην πραγματικότητα πολυμερές πλαστικό και δεν έχει καμία σχέση με το πραγματικό μετάξι, ένα υλικό που αποτελείται από πρωτεΐνες όπως το μαλλί.
Πραγματικό θαύμα της εξέλιξης, το μετάξι αράχνης αντέχει πέντε φορές μεγαλύτερο βάρος σε σχέση με το ατσάλι, είναι πιο ελαστικό από το νάιλον και μπορεί να απορροφά χωρίς να σπάσει τρεις φορές περισσότερη ενέργεια από το Kevlar, ένα συνθετικό υλικό που χρησιμοποιείται σήμερα σε αλεξίσφαιρα γιλέκα.
Η παραγωγή μεταξιού αράχνης στο εργαστήριο απασχολεί ερευνητές σε όλο τον κόσμο εδώ και δεκαετίες, αποδείχθηκε όμως δύσκολη υπόθεση. Αρκετοί δοκίμασαν την εκτροφή αραχνών, σύντομα όμως διαπίστωσαν οι κανιβαλιστικές τάσεις των αρθρόποδων αποκλείουν αυτή την προσέγγιση.
Μια άλλη ιδέα είναι η εισαγωγή γονιδίων από αράχνες σε άλλους οργανισμούς, όπως βακτήρια, μεταξοσκώληκες, ακόμα και κατσίκες που παράγουν πρωτεΐνες μεταξιού στο γάλα τους. Ακόμα κι έτσι όμως τα προβλήματα είναι πολλά, καθώς οι πρωτεΐνες του μεταξιού είναι περίπλοκες, δεν διαλύονται στο νερό και δίνουν εξαιρετικά λεπτές ίνες. Τα προβλήματα μάλιστα ανάγκασαν γίγαντες της βιομηχανίας, όπως η DuPond και η BASF, να εγκαταλείψουν τα σχέδια για συνθετικό μετάξι αράχνης.
Η Spiber φιλοδοξεί τώρα να αλλάξει το παιχνίδι παράγοντας μετάξι σε γενετικά τροποποιημένα μικρόβια που τρέφονται με σάκχαρα και δίνουν πρωτεΐνες που μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε υφάνσιμες ίνες.
Η εταιρεία συνεργάζεται τώρα με την ιαπωνική Goldwin, η οποία παράγει αθλητικά ρούχα, με το ενδεχόμενο διάθεσης συνθετικών μεταξωτών εσωρούχων.
Σε δυναμική είσοδο στην αγορά ελπίζει στο μεταξύ και η Bolt Threads, με έδρα την Καλιφόρνια, η οποία ακολουθεί την ίδια προσέγγιση αλλά χρησιμοποιεί διαφορετικούς μικροοργανισμούς.
«Η παγκόσμια αγορά υφασμάτων έχει ύψος 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, και πιστεύουμε ότι υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για μικροΐνες πρωτεϊνών που παράγονται με βιώσιμο τρόπο» λέει στο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Νταν Γουίντμαγιερ.
Το «βιώσιμο» της υπόθεσης είναι αυτό που απασχολεί και τον ιδρυτή και πρόεδρο της Spiber, τον 33χρονο Καζουχίντε Σεκιγιάμα: όπως επισημαίνει, το συνθετικό μετάξι είναι πιο φιλικό στο περιβάλλον σε σχέση το νάιλον, τον πολυεστέρα ή άλλες ίνες που παράγονται από πετρέλαιο.
Ο ίδιος πιστεύει ότι η τεχνολογία πρωτεϊνικών ινών που εφαρμόζει η εταιρεία του είναι ιδανική και για άλλες εφαρμογές όπως τα εξαρτήματα αυτοκινήτων.
Η επιτυχία όμως δεν είναι εξασφαλισμένη, εκτιμά ο Γιόκου Ιχάρα, πρόεδρος της ιαπωνικής εταιρείας ερευνών Growth & Value Stock Research. Το δυσκολότερο για την Spiber, λέει, θα είναι να πείσει τους κατασκευαστές ότι μπορεί να παράγει ίνες σε μαζική κλίμακα και να προσφέρει ανώτερες επιδόσεις και σε χαμηλότερο κόστος σε σχέση με τον ανταγωνισμό.
Ο Ιχάρα εκτιμά μάλιστα ότι ο υψηλός ανταγωνισμός στην αγορά εξαρτημάτων για αυτοκίνητα αποκλείει την είσοδο της Spiber. «Το μετάξι αράχνης θα ήταν πιο κατάλληλο για το χώρο της μόδας ή για ιατρικές και διαστημικές εφαρμογές, δεδομένων των χαρακτηριστικών και του κόστους του υλικού».
Καμία εξάλλου από τις παραπάνω εταιρείες δεν μπορεί να πλησιάσει τα επίπεδα της παραγωγής μεταξιού από μεταξοσκώληκα, μια αγορά ύψους δισεκατομμυριούχων δολαρίων το χρόνο.
Αν όμως όλα πάνε καλά, η εποχή του Σπάιντερμαν ίσως έρθει σύντομα.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr