New York Times: Πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό χάος περιμένει την Βρετανία αν προκύψει το Brexit
Αν την Παρασκευή το πρωί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι τελικά υπέρ του Brexit, η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα πρωτόγνωρο πολιτικό και νομικό χάος, αναφέρει η εφημερίδα New York Times σε ανάλυσή της για την διαδικασία εξόδου της χώρας από την Ε.Ε.
Η εφημερίδα τονίζει ότι την επομένη του δημοψηφίσματος, ουσιαστικά τίποτε δεν θα έχει αλλάξει. Οι πολίτες της Ε.Ε. θα συνεχίζουν να ταξιδεύουν στη Βρετανία και να ζουν εκεί χωρίς να χρειάζεται να βγάλουν βίζα, το εμπόριο στην ενιαία αγορά θα συνεχιστεί ανεπηρέαστο «και οι Βρυξέλλες θα συνεχίσουν να επιβάλουν ρυθμιστικές διαδικασίες στις Μπανάνες».
Το άρθρο 50 και τα μυστικά του
Τυπικά, η διαδικασία εξόδου θα αρχίσει επισήμως μόνον όταν η βρετανική κυβέρνηση επιλέξει να κάνει χρήση του Αρθρου 50 των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που καθορίζει τις βασικές διεργασίες για την αποχώρηση μιας χώρας.
Το πιο σημαντικό στοιχείο του άρθρου 50 είναι ότι- όταν γίνει η επίκλησή του- ορίζει μία προθεσμία δύο ετών για την διαπραγματευση της αποχώρησης. Πέρα από αυτό, κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά πώς θα γίνει η διαδικασία, αφού ποτέ έως σήμερα δεν έχει αποχωρήσει μια χώρα από την Ε.Ε.
Εναπόκειται στην βρετανική κυβέρνηση πότε θα επικαλεστεί το Αρθρο 50 και δεν είναι ξεκάθαρο αν ο Ντέιβιντ Κάμερον θα τηρήσει το την απόφασή του να επικαλεστεί αμέσως το άρθρο 50 για να ξεκινήσει η διαδικασία.
Μπορεί να αγνοήσει το δημοψήφισμα;
Νομικά, η βρετανική κυβέρνηση δεν δεσμεύεται από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Πέμπτης. Σε μία έκθεση της Ενωσης των βρετανών Συνταγματολόγων, αναφέρετο ότι «η κυβέρνηση μπορεί, υπό το αυστηρό γραμμα του νόμου, να επιλέξει να αγνοήσει» τοπ αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Επίσης, η πλειονότητα των βουλευτών αντιτίθεται στην έξοδο από την ΕΕ, αν και πιθανότατα το κοινοβούλιο δεν πρόκειται να ψηφίσει για το αν και πότε η κυβέρνηση θα επικαλεστεί το Αρθρο 50.
Πάντως οι New York Times, αναφέρουν ότι πολιτικά θα είναι δ'υσκολο να παραβλεφθεί το πρώτο - μετά από 41 χρόνια - δημοψήφισμα για τη θέση της Βρετανίας στην Ευρώπη. «Δεδομένης της συνταγματικής σημασίας του ζητήματος που διακυβεύεται, φαίνεται αδιανόητο η κυβέρνηση να επιλέξει να μην δεσμευθεί από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», τονίζουν στην έκθεση τους οι συνταγματολόγοι.
Πιέσεις στον Κάμερον από παντού
Οποια κι αν είναι τα πλάνα του Κάμερον για την επόμενη ημέρα, σε περίπτωση ψήφου υπέρ του Brexit, ο Ντέιβνιντ Κάμερον θα βρεθεί αντιμέτωπος με μεγάλες πιέσεις προκειμένου να καθυστερήσει την έναρξη της διετούς περιόδου, κυρίως από τα στελέχη του κόμματός του που τάσσονται υπέρ της παραμονής στην Ενωση.
Το σκεπτικό τους είναι πως πριν αρχίσει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για τη διετή διορία, η χώρα θα πρέπει να αρχίσει ανεπίσημα να διαπραγματεύεται μία νέα εμπορική συμφωνία με την ΕΕ, σε συνδυασμό με τους όρους της αποχώρησης και όχι να το κάνει μετά την έξοδο, γιατί τότε θα έχει χάσει τον μοχλό πίεσης που θα μπορεί να ασκήσει.
Και μπορεί η Βρετανία να θέλει να φύγει με αργά βήματα από την ΕΕ, όμως χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία θα θέλουν να γίνει γρήγορα αυτή η διαδικασία, ακριβώς για να μειωθεί η πίεση που θα μπορεί να ασκήσει στις Βρυξέλλες το Λονδίνο.
Οι τριγμοί στους κόλπους των Συντηρητικών
Αγνωστο παραμένει και το ποια θα είναι η τύχη του ίδιου του Κάμερον. Αν παραιτηθεί σε περίπτωση που κερδίσει το Brexit, το κόμμα του θα χρειαστεί αρκετές εβδομάδες, για να εκλέξει διάδοχο. Αν χάσει το δημοψήφισμα αλλά παραμείνει πρωθυπουργός, όπως έχει δηλώσει ότι θα κάνει, η Βρετανία μπορεί να αναλωθεί σε πολιτικούς ελιγμούς για εβδομάδες ή μήνες, καθυστερώντας την απόφαση για το πώς θα προχωρήσει.
Πάντως, κάποιοι υποστηρικτές του Brexit προτείνουν η χώρα να διαπραγματευτεί την αποχώρηση χωρίς να χρησιμοποιήσει το Αρθρο 50. Στις Βρυξέλλες όμως, εξετάζονται τρόποι για να πιεστεί η Βρετανία προκειμένου να το επικαλεστεί. Και οι περισσότεροι νομικοί ειδικοί λένε ότι θα είναι αδύνατο να το αποφύγει αυτήν την διαδικασία.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr