Τον ασκό των... δημοψηφισμάτων άνοιξε το Brexit: Οι Γάλλοι ζητούν δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι στην ΕΕ
Η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν ζήτησε σήμερα τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση «στη Γαλλία και στις άλλες χώρες της ΕΕ», μετά την ψήφο των Βρετανών υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την Ένωση των 28.
«Νίκη της ελευθερίας! Όπως το ζητώ εδώ και χρόνια, πρέπει τώρα να γίνει το ίδιο δημοψήφισμα στη Γαλλία και τις χώρες της ΕΕ», έγραψε η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου στο λογαριασμό της στο Twitter.
Και ο ολλανδός ακροδεξιός βουλευτής Γκερτ Βίλντερς, όμως, ζήτησε σήμερα δημοψήφισμα για ενδεχόμενη αποχώρηση της Ολλανδίας από την ΕΕ, μετά το δημοψήφισμα στη Βρετανία.
«Και οι Ολλανδοί έχουν το δικαίωμα σε ένα δημοψήφισμα. Το Κόμμα για την Ελευθερία ζητεί συνεπώς δημοψήφισμα για ένα Nexit, δηλαδή μια έξοδο της Ολλανδίας από την ΕΕ», δήλωσε σε ανακοίνωσή του.
Εάν η Ευρωπαϊκή Ενωση συνεχίζει να καταρρέει από την έλλειψη βούλησης για μεταρρυθμίσεις και να δέχεται χώρες, όπως η Τουρκία, τότε διακηρυγμένος πολιτικός στόχος για την Αυστρία καθίσταται η διενέργεια δημοψηφίσματος ως προς τη συνέχιση της παραμονής της στην ΕΕ, τονίζει σε σημερινές δηλώσεις του για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, αρχηγός του αυστριακού ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης το οποίο εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως πρώτη πολιτική δύναμη στην Αυστρία με ποσοστό πάνω από το 30%.
Τους άνοιξε η όρεξη
Ηδη πριν ακριβώς μία εβδομάδα από το δημοψήφισμα στη Βρετανία, οι ηγέτες ευρωπαϊκών ακροδεξιών κομμάτων από εννέα ευρωπαϊκές χώρες, με «κορυφαία» την αρχηγό του γαλλικού «Εθνικού Μετώπου», Μαρίν Λεπέν, σε συνάντησή τους στη Βιένη, την περασμένη Παρασκευή, ζητούσαν τη διεξαγωγή παρομοίων δημοψηφισμάτων σε όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ.
«Θέλω να ερωτηθούν όλοι οι λαοί της Ευρώπης ως προς τη σχέση τους με την Ευρωπαική Ενωση» είχε διαμηνύσει από τη Βιένη, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου των συμμετεχόντων ακροδεξιών ηγετών, η Μαρίν Λεπέν, που φέρεται να έχει πολλές πιθανότητες να κερδίσει τις επόμενες γαλλικές προεδρικές εκλογές το 2017.
Η Μαρίν Λεπέν είχε επισημάνει πως, κατά την εκτίμησή της, οι περισσότεροι Γάλλοι είναι εναντίον της ΕΕ, γιατί «ήταν εναντίον της ήδη και το 2005, στο τότε αποτυχημένο δημοψήφισμα για το Ευρωπαικό Σύνταγμα» και η ίδια θεωρεί ότι στα ένδεκα χρόνια που μεσολάβησαν έχει αυξηθεί το ποσοστό των αντιπάλων της ΕΕ, καθώς οι δραστηριότητές της έχουν γίνει ολοένα και χειρότερες.
Η αρχηγός του Εθνικού Μετώπου είχε αναφέρει πως μία έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα μπορούσε ίσως να αποτελέσει την αρχή μίας Ευρώπης "α λα καρτ", προσθέτοντας ότι οι Βρετανοί δεν επιτρέπεται να τιμωρηθούν για μία ετυμηγορία τους υπέρ της εξόδου από την ΕΕ, ενώ, παραπέμποντας η ίδια στο γεγονός ότι η Βρετανία δεν ανήκει στη Ζώνη του Σένγκεν ούτε στην Ευρωζώνη, επισήμανε πως «η Γαλλία θα είχε ίσως πενταπλάσιους λόγους να εγκαταλείψει την ΕΕ από ό,τι οι Αγγλοι».
Μεταρρυθμίσεις, για να εμποδίσει μία «αυτοκτονία» της ΕΕ, είχε ζητήσει ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, αρχηγός του αυστριακού ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, το οποίο εμφανίζεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις ως πρώτη πολιτική δύναμη στην Αυστρία με ποσοστό πάνω από το 30% και το οποίο είχε συγκαλέσει την ακροδεξιά σύναξη.
Επιπλέον, ο Στράχε είχε τονίσει πως τα «πατριωτικά κόμματα» θέλουν να αλλάξουν την ΕΕ εκ των έσω, στην κατεύθυνση της άμεσης δημοκρατίας, της επανάκτησης αρμοδιοτήτων από τα εθνικά Κοινοβούλια, του αγώνα κατά των διεθνών ομίλων, και στην κατεύθυνση της προστασίας των ταυτοτήτων.
Σημείωσε δε, πως «αυτό που βιώνουμε ως πολιτική, αγγίζει την αυτοκτονία, όμως όποιος παραμένει θεατής σε μία αυτοκτονία είναι συνένοχος σε αυτή», ενώ απευθυνόμενος προς τις «ελίτ» της ΕΕ πρόσθεσε ότι «όποιος δεν βαδίζει με τον χρόνο, με τον χρόνο φεύγει».
Στη σύναξη αυτή, ο εκπρόσωπος του κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία», Μάρκους Πρέτσελ, είχε επισημάνει πως το «κατεστημένο» της ΕΕ με το δίκιο του βλέπει ως «κίνδυνο» το δημοψήφισμα στη Βρετανία και πως εάν τελικά η Βρετανία αποχωρήσει από την ΕΕ, τότε θα διαπιστώσει κανείς πως παρά τις «Κασσάνδρες», υπάρχει μία ζωή και μετά την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr