Made in Greece ο Σταμάτης Κριμιζής: Τιμήθηκε με το μετάλλιο διακεκριμένης υπηρεσίας της ΝΑSA
Με το μετάλλιο διακεκριμένης υπηρεσίας της ΝΑSA τιμήθηκε στις 28 Ιουνίου ο κορυφαίος Έλληνας εξερευνητής του Διαστήματος, ο ακαδημαϊκός Σταμάτης Κριμιζής κατά τη διάρκεια τελετής στο Ames Research Center στο Mountain View της Καλιφόρνια.
Πρόκειται για την μεγαλύτερη τιμητική διάκριση στον επιστημονικό τομέα των ΗΠΑ σε ένδειξη αναγνώρισης της συνεισφοράς του ως ανώτερου ερευνητή στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής (Applied Physics Laboratory) του πανεπιστημίου Johns Hopkins. «Όταν σκέφτομαι την εξ’ ολοκλήρου εξερεύνηση του ηλιακού μας συστήματος, υπάρχει πραγματικά μόνο ένα όνομα που μου έρχεται στο μυαλό, και αυτό είναι του Καθηγητή Τομ Κριμιζή.
Του αξίζει δίκαια αυτό το βραβείο για τη συνολική προσφορά του στην πρόοδο της ΝΑΣΑ και στα συμφέροντα του αμερικανικού έθνος», είπε χαρακτηριστικά ο James Green, διευθυντής του Planetary Science Division στην έδρα της NASA, στην Ουάσιγκτον.
Ως πρωτοπόρο οραματιστή και ηγέτη στην επιστήμη, του οποίου οι καινοτομίες στην εξερεύνηση του Διαστήματος υπήρξαν οι βάσεις για τα διαστημικά προγράμματα της NASA, χαρακτήρισε τον Έλληνα ακαδημαϊκό ο διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Φυσικής Ralph Semmel και πρόσθεσε πως η επί δεκαετίες συνεισφορά του στην επιστήμη του Διαστήματος έχουν επεκτείνει σημαντικά τη γνώση για το ηλιακό σύστημα και το σύμπαν.
Λίγα λόγια για τον Σταμάτη Κριμιζή
Ο Ακαδημαϊκός Σταμάτιος Κριμιζής γεννήθηκε στη Χίο, έλαβε το πτυχίο του στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα (1961), το Mάστερ (1963) και το Διδακτορικό του (1965) στη Φυσική από το Πανεπιστήμιο της Αϊόβα, όπου και υπηρέτησε ως καθηγητής. Το 1968 μετακινήθηκε στο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, έγινε Επιστημονικός Διευθυντής το 1980, επικεφαλής της Διοίκησης Διαστήματος το 1991 και Ομότιμος Διευθυντής το 2004. Πέρα από τις διοικητικές του δραστηριότητες, είναι επικεφαλής ερευνητής σε διάφορες διαστημικές αποστολές της NASA, συμπεριλαμβανομένων και των Voyagers 1 και 2 στους εξωτερικούς πλανήτες, της Διαστρικής Αποστολής Voyager, και της αποστολής του Cassini-Huygens στον Κρόνο και στον Τιτάνα.
Έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει όργανα που έχουν ταξιδέψει και στους εννέα πλανήτες, καθώς επίσης και την αποστολή New Horizons (Νέοι Ορίζοντες) που το 2015 προσέγγισε τον Πλούτωνα. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 560 εργασίες σε περιοδικά και βιβλία με πάνω από 12.000 ετεροαναφορές, σχετικά με τη φυσική του Ήλιου, το μεσοαστρικό χώρο, τις πλανητικές μαγνητόσφαιρες και την ηλιόσφαιρα. Έχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις (όπως τρείς φορές το NASA Exceptional Scientific Achievement Medal ) και είναι διακεκριμένο μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών ενώσεων. Το 2015 το Smithsonian National Air and Space Museum της Ουάσιγκτoν του απένειμε το Τρόπαιο για Συνολική Επίτευξη (Trophy for Lifetime Achievement).
Έχει ανακηρυχθεί Επίτιμος Διδάκτωρ των Πανεπιστημίων Αιγαίου, Αθηνών και Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος. Εκλέχθηκε μέλος της Ακαδημίας Αθηνών (2004) και διευθύνει το Γραφείο Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας. Υπηρέτησε (2006-2010) ως εκπρόσωπος της Ελλάδος στο συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), και διετέλεσε Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ) (2010-2013).
Διαβάστε επίσης:
Made in Greece: Ο κορυφαίος Έλληνας αστροφυσικός, Σταμάτης Κριμιζής στην αποστολή του «Πλούτωνα»
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr