Nέα καμπάνα από Ντράγκι & ESM: Καθυστερείτε με τα προαπαιτούμενα - Υλοποιείστε το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων
«Τρέξτε» για την αποτελεσματική ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών είναι το μήνυμα που εξέπεμψαν σχεδόν ταυτόχρονα προς την Αθήνα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρένγκλινγκ.
Είχε προηγηθεί η Κομισιόν που χτύπησε «πρώτο καμπανάκι» για καθυστερήσεις και μεταρρυθμίσεις ενόψει της αξιολόγησης του Φθινοπώρου αλλά και η δημοσιοποίηση του Τεχνικού Μνημονίου Συνεργασίας (TMU) - το δεύτερο κείμενο του μνημονίου που υπεγράφη προ μηνός- απ όπου προκύπτει επακριβώς πόσο οδυνηρή θα είναι για συνταξιούχους και μισθωτούς τυχόν ενεργοποίηση του κόφτη.
ΕΚΤ: Υλοποιείστε το φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων
Η «σύσταση» Ντράγκι ήρθε δια του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μετά τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της ΕΚΤ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Φρανκφούρτη.
Η ΕΚΤ αναγνώρισε ότι το τελευταίο έτος έχει σημειωθεί αισθητή πρόοδος στην εφαρμογή του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, που είχε ως αποτέλεσμα την επαναφορά τoυ waiver και επισήμανε δυο κρίσιμες παραμέτρους.
Να αναληφθεί η κυριότητα του προγράμματος εκτεταμένων και φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων και να υλοποιηθούν ταχέως και αποτελεσματικώς.
Ειδικότερα ο εκπρόσωπος της η ΕΚΤ τόνισε εκ νέου την ανάγκη να υλοποιηθούν ταχέως και αποτελεσματικώς οι εκτεταμένες και φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις που προβλέπονται στο πλαίσιο του προγράμματος, καθώς και να αναληφθεί η κυριότητά τους, προκειμένου να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη και να υποστηριχθεί η δημιουργία θέσεων εργασίας.
Σχεδόν ταυτοχρόνως ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο πρακτορείο Bloomberg υπογράμμιζε πως η Ελλάδα πρέπει να εστιάσει στις μεταρρυθμίσεις και όχι στη δημοσιονομική προσαρμογή.
«Το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει ήδη γίνει στην Ελλάδα» εξήγησε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος και πρόσθεσε: «Αυτό που χρειάζεται η χώρα, τα επόμενα δύο χρόνια, είναι η υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση θα πρέπει να εστιάσει στη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, στη βελτίωση του ρυθμού ιδιωτικοποιήσεων και στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου.
«Το ζήτημα της Ελλάδας δεν είναι πλέον δημοσιονομικό» επέμεινε ο κ. Ρένγκλινγκ.
Η επιστολή της Κομισιόν στον Τσακαλώτο
Είχε προηγηθεί η διαρροή - που δεν διαψεύστηκε - ότι στο Υπουργείο Οικονομικών έφτασε επιστολή- σημείωμα των Θεσμών όπου επισημαίνονται καθυστερήσεις στο πλάνο υλοποίησης των προαπαιτούμενων που υπολείπονται για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ.
Η υλοποίηση του ελληνικού προγράμματος είναι δεύτερο θέμα - μετά το Brexit- στην ατζέντα του Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας καθώς οι ευρωπαίοι εταίροι θέλουν ταχεία και απρόσκοπτη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης το Φθινόπωρο καθώς θα είναι ανοικτή η εκκρεμότητα με τη Μεγάλη Βρετανία και τη σχέση της με την ΕΕ.
Και η Κομισιόν χτύπησε καμπανάκι για τον ορθό προγραμματισμό και συντονισμό των μεταρρυθμίσεων αλλά και την «ιδιοκτησία» του προγράμματος από την Αθήνα προκειμένου «να εξασφαλιστεί ότι η δεύτερη αναθεώρηση του προγράμματος του EMS για την Ελλάδα θα φτάσει σε έγκαιρη και επιτυχή κατάληξη».
Σύσκεψη στο Μαξίμου με την επιστροφή Τσίπρα
Την ίδια ώρα και σύμφωνα με πληροφορίες το Μαξίμου, παρά την απουσία του Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα, έχει δώσει σαφή εντολή να «τρέξουν» οι μεταρρυθμίσεις και σε καμία περίπτωση να μη συρθούν επί μακρόν.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες αύριο με την επιστροφή Τσίπρα από την Κίνα και πριν την αναχώρησή του για τη Βαρσοβία όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, θα γίνει σύσκεψη στο Μαξίμου για την πορεία εφαρμογής των προαπαιτούμενων κυρίως όσων εκκρεμούν από την πρώτη αξιολόγηση.
Τι πρέπει να γίνει πριν «ανοίξουν» τα εργασιακά
Πριν η διαπραγμάτευση φτάσει στην εργασιακή μεταρρύθμιση η κυβέρνηση πρέπει:
- Να προχωρήσει στην απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων
- Να βρει τα ισοδύναμα για την ξεπαγώσουν τα ειδικά μισθολόγια
- Να μεταφέρει το 5% του ΟΤΕ που κατέχει το κράτος στο ΤΑΙΠΕΔ
- Να αναθεωρήσει τον νόμο Δένδια για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια
- Να προχωρήσει στη σύσταση του Συμβουλίου Εποπτείας του νέου Υπερταμείου
- Να νομοθετήσει το ακαταδίωκτο για τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ
- Και να προχωρήσει τις αλλαγές για τη διοίκηση της νέας ανεξάρτητης Γενικής Γραμματείας Εσόδων
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση θα φέρει, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα τα νομοσχέδια για πλαστικό και αδήλωτο χρήμα και τα καπνικά ενώ παραμένει άγνωστο αν σε αυτά τα νομοσχέδια θα περιλαμβάνονται και κάποιες από τις παραπάνω υποχρεώσεις όπως έχουν ζητήσει οι θεσμοί.
Και όλα αυτά ενώ μέχρι τις 15 Ιουλίου η κυβέρνηση πρέπει να έχει φέρει στη Βουλή το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για την τετραετία 2017-2020 με ανοιχτό βέβαια το μεγάλο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr