O Άκης μας ετοιμάζει brunch ιδανικό για Παρασκευή: Muffins με σπανάκι και μπέικον
Συνδιάστε τα με σαλάτα & θα έχετε ένα πλήρες γεύμα!
Συστατικά
Για την μπεσαμέλ
30 γρ. βούτυρο
30 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
300 ml γάλα
μοσχοκάρυδο
αλάτι
πιπέρι
Για τα μάφιν
8 αυγά (μεγάλα)
½ κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
4-5 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι, μόνο τα φύλλα
3-4 μανιτάρια λευκά, κομμένα στα 4 ή στα 8 ανάλογα το μέγεθος
100 γρ. σπανάκι baby
80 γρ. τυρί φέτα, τριμμένη
6 φέτες μπέικον, κομμένες στην μέση
ελαιόλαδο
2 κ.σ. αλεύρι
2 κ.σ. βούτυρο
Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C στον αέρα.
Για την μπεσαμέλ
Σε μία κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Ρίχνουμε το αλεύρι στο βούτυρο, καβουρδίζουμε λίγο ανακατεύοντας καλά με ένα σύρμα και σιγά σιγά και σε δόσεις ρίχνουμε το ζεστό γάλα. Θέλει καλό ανακάτεμα με σύρμα κάθε φορά που ρίχνουμε γάλα στο μείγμα ώστε να μην σβολιάσει το μείγμα μας.
Συνεχίζουμε μέχρι να ρίξουμε όλο το γάλα και αφήνουμε στη φωτιά μέχρι να δέσει η μπεσαμέλ, ανακατεύοντας αν τακτά χρονικά διαστήματα.
Αφού αφαιρέσουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά μπορούμε να ρίξουμε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο.
Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει για 4-5 λεπτά.
Για τα μάφινς
Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρά, με ένα σύρμα, τα αυγά μας και τα προσθέτουμε στην μπεσαμέλ. Ανακατεύουμε με το σύρμα και αφήνουμε στην άκρη.
Αλευροβουτυρώνουμε τις 12 φόρμες για τα muffins μας.
Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο. Σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια, προσθέτουμε και λίγο αλάτι. Όταν μαλακώσουν και τα μανιτάρια χάσουν τα υγρά τους, προσθέτουμε το σπανάκι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαραθεί.
Βγάζουμε από την φωτιά, προσθέτουμε την τριμμένη φέτα και ανακατεύουμε ελαφρά.
Με ένα κουτάλι μοιράζουμε το μείγμα του τηγανιού στις θήκες για τα muffins. Ρίχνουμε από πάνω και το μείγμα με τη μπεσαμέλ και τα αυγά, προσέχοντας να κατανεμηθεί σωστά και στα 12 muffins. Προσθέτουμε και τις φέτες μπέικον, αφού πρώτα τις τυλίξουμε, από πάνω πιέζοντας λίγο ώστε να μπουν στο εσωτερικό του μείγματος.
Ψήνουμε για 18-20 λεπτά.
Για να δούμε αν είναι έτοιμα τα τρυπάμε με ένα μαχαίρι, το οποίο θα πρέπει να βγει καθαρό.
Who is Who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr