Ντράγκι: (να μην ξεχνιόμαστε) -Μετά τον Μάρτιο του 2017 επέκταση της ποσοστικής χαλάρωσης

Ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης μετά το Μάρτιο του 2017 άφησε σήμερα ανοιχτό ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. 
 

Εξέλιξη που θα έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για την Ελλάδα, καθώς προσδοκά να ενταχθεί στο πρόγραμμα μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής.

«Οι μηνιαίες αγορές ομολόγων, ύψους 80 δισ. ευρώ, θα συνεχιστούν έως το Μάρτιο του 2017 ή και πέρα από αυτό, εάν κριθεί απαραίτητο» δήλωσε σχετικά ο κορυφαίος τραπεζίτης της Ευρωζώνης. 

Στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που δίδεται μετά τη λήξη της διήμερης συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ βο «σούπερ Μάριο» επανέλαβε για τα επιτόκια πως αναμένεται να παραμείνουν στα τρέχοντα ή και σε χαμηλότερα επίπεδα για παρατεταμένη περίοδο. 

 
Υπογράμμισε δε πως η κεντρική τράπεζα
είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της.
Όσον αφορά τις προβλέψεις για την οικονομία της ευρωζώνης, ο κ. Ντράγκι ανέφερε πως το ΑΕΠ θα συνεχίσει να επεκτείνεται με μέτριο, σταθερό ρυθμό. Η ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο θα κινηθεί με τον ίδιο ρυθμό με το δεύτερο τρίμηνο του 2016, με βάση της προβλέψεις της ΕΚΤ. 

Η ΕΚΤ αναμένει τώρα ότι η ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2016 θα κινηθεί στο 1,7%, ελαφρώς υψηλότερα από την πρόβλεψη του Ιουνίου για ανάπτυξη 1,6%. Το 2017 θα διαμορφωθεί στο 1,6%, έναντι πρόβλεψης 1,7% τον Ιούνιο. Το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα αυξηθεί κατά 1,6% και το 2018.
Αμετάβλητη διατήρησε η ΕΚΤ την πρόβλεψη για τον πληθωρισμό το 2016, στο 0,2%. Το 2017 ο πληθωρισμός αναμένεται να κινηθεί στο 1,2%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 1,3%. Το 2018 προβλέπεται ότι θα ενισχυθεί στο 1,6%. 

Ο κεντρικός τραπεζίτης κάλεσε τις χώρες της Ευρωζώνης να κάνουν περισσότερες κινήσεις στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων. Ο ίδιος τόνισε πως η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων είναι αναγκαία σε όλες τις χώρες.

Παράλληλα, επισήμανε ότι η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να είναι φιλική προς την ανάπτυξη, χωρίς ταυτόχρονα να παραβιάζει τους δημοσιονομικούς κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr