Μπρατισλάβα: Αρχίζει η σύνοδος των 27 χωρίς την Βρετανία για πρώτη φορά - Χαμηλό ηθικό & αυτοκριτική
Mε χαμηλές προσδοκίες και με φόντο τη διάσταση απόψεων μεταξύ των «27» -την οποία υπογραμμίζει η πρόθεση των «Τεσσάρων του Βίζεγκραντ» να υποβάλουν κοινό κείμενο θέσεων- ξεκινά η άτυπη Σύνοδος της ΕΕ στην Μπρατισλάβα.
Η Σύνοδος, που γίνεται χωρίς τη Βρετανία, έχει στις προτεραιότητές της τον προσανατολισμό της Ευρώπης μετά το σοκ του Brexit, την ασφάλεια και τα εξωτερικά σύνορα, όπως και την οικονομία.
Οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι τις τελευταίες ημέρες έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου περιγράφοντας τη συγκυρία για την ΕΕ: Ο μεν Γιούνκερ είχε χαρακτηρίσει καθοριστικό το επόμενο 12μηνο, ο δε πρόεδρος της Ευρωβουής Μάρτιν Σουλτς έφτασε στο σημείο να πει πως «εάν δεν προσέξουμε, η ΕΕ μπορεί να αποτύχει».
Προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε πως στόχος είναι η «εξομάλυνση των διαφωνιών». Ο πρωθυπουργός της προεδρεύουσας Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, ανέφερε προσερχόμενος στο χώρο της Συνόδου πως «θέλουμε όλοι να δείξουμε ενότητα», εκφράζοντας την ελπίδα πως η Σύνοδος θα είναι στο τέλος «σε θέση να ετοιμάσουμε έναν οδικό χάρτη για τα πιο βασικά θέματα».
«Η Ευρώπη βρίσκεται σε δοκιμασία» στον απόηχο του Brexit ανέφερε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, λέγοντας πως στην ατζέντα των συνομιλιών βρίσκεται η ενοποίηση, η ασφάλεια, την προστασία της Ευρώπης, την προετοιμασία για το μέλλον και το να δώσουμε ελπίδα για τους νέους».
«Η Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να προστατεύσει τον εαυτό της, την ασφάλειά της, τα σύνορά της, την οικονομία της, την ταυτότητα και τις αξίες της» υπογράμμισε, στεκόμενος επίσης αρκετά στο ζήτημα της εργασίας στον τομέα της Άμυνας. Ο γάλλος πρόεδρος τόνισε επίσης την «στενή και αποφασιστική συνεργασία» με τη Γερμανία.
Δείχνοντας τις χαμηλές προσδοκίες από τη Σύνοδο, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε πως «δεν μπορούμε σε λίγους μήνες να λύσουμε τα προβλήματα χρόνων όπως είναι η ανεργία, η τρομοκρατία και το ενισχυόμενο μεταναστευτικό κύμα».
«Είμαστε σε κρίσιμη περίσταση, πρέπει να δείξουμε εμπράκτως ότι μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι» είπε χαρακτηριστικά η Μέρκελ, στεκόμενη ιδιαίτερα στο ζήτημα της ασφάλειας, αλλά και της οικονομίας. Και η γερμανίδα καγκελάριος, όπως και ο Ολάντ, αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο ζήτημα συνεργασίας στον τομέα της Άμυνας.
Από την πλευρά του Βελγίου, ο πρωθυπουργός Ξαβιέ Μπετέλ ανέφερε πως «είμαστε εδώ για να δείξουμε ότι μπορούμε να συζητήσουμε για να βρούμε λύσεις και να δώσουμε τον οδικό χάρτη για το μέλλον», σημειώνοντας πως «ξεχνάμε πως η Ευρώπη είναι και η καθημερινή ζωή των πολιτών της».
«Αποστολή μας σήμερα είναι να σχεδιάσουμε τον δρόμο μπροστά για την ΕΕ» δήλωσε ο εσθονός πρωθυπουργός Ταάβι Ρόιβας, προσερχόμενος στη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ στη Μπρατισλάβα.
Από την πλευρά του, ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανέφερε πως «είχαμε πάντα διαφορές, όταν ξεκινήσαμε με έξι χώρες είχαμε διαφορές επίσης και με τους 28». Ωστόσο, τόνισε,«όλες οι χώρες έχουν ένα συμφέρον στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σε μια πιο ασφαλή Ευρώπη, στο να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη μετανάστευση, όλοι έχουν συμφέρον στην οικονομική συνεργασία για τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr