Το βίντεο του Άκη Πετρετζίκη για το πώς θα στολίσετε μια τούρτα εύκολα και σωστά σαρώνει – Δείτε το και φτιάξτε τη δική σας
Ελάτε να ανακαλύψετε τα μυστικά για μια τέλεια τούρτα γενεθλίων, με τη βοήθεια του Άκη Πετρετζίκη και της sugar artist Ζοζέφας Πέγκου.
Συστατικά
Για το κέικ
200 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. ζάχαρη
4 αυγά
200 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για τη βουτυρόκρεμα
750 γρ ζαχαρη άχνη κοσκινισμένη
240 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
75 γρ. γαλα πληρες
2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για την διακόσμηση
χρώματα ζαχαροπλαστικής (ενδεικτικά ροζ, λιλά, κίτρινο, γαλάζιο, λαχανί) σε υγρό ή πάστα
Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για το κέικ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C στον αέρα.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και το μείγμα να ασπρίσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά περιμένοντας να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας κάθε φορά πριν προσθέσουμε το επόμενο αυγό.
Τέλος προσθέτουμε το εκχύλισμα βανίλιας και το αλεύρι.
Συνεχίζουμε να χτυπάμε ίσα ίσα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Αφαιρούμε από τον κάδο και αδειάζουμε το μείγμα σε τρία αλευροβουτυρωμένα ταψάκια ή τσέρκια στρογγυλά διαμέτρου 15 εκ.
Αν θέλουμε μπορούμε να στρώσουμε τον πάτο του κάθ’ ενός με λαδόκολλα.
Ψήνουμε στον φούρνο για 20-25 λεπτά ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα που βάζουμε μέσα να βγαίνει στεγνή.
Όταν είναι έτοιμα τα αφαιρούμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν πάνω σε σχάρα για 15 λεπτά και μετά τα αφαιρούμε από τα ταψάκια και τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά πάνω στη σχάρα.
Για την βουτυρόκρεμα
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε με το φτερό το βούτυρο να αφρατεψει.
Προσθέτουμε την κοσκινισμένη ζάχαρη σε 2 δόσεις και μετά την πρώτη δόση ρίχνουμε και το γάλα.
Συνεχίζουμε να χτυπάμε με το φτερό μέχρι το μείγμα μας να αφρατέψει και να πάρει πολύ όγκο. Είναι έτοιμο όταν η ζάχαρη έχει χαθεί σχεδόν μέσα στην κρέμα
Μοιράζουμε τη βουτυρόκρεμα στα δύο. Το μισό θα χρειαστεί για να μπει ανάμεσα στα παντεσπάνια και να καλύψει το γλυκό και το υπόλοιπο το χωρίζουμε σε όσα μέρη θέλουμε ανάλογα με το χρωματισμό που θα επιλέξουμε για την τούρτα μας.
Τα χρωματίζουμε με τα χρώματα ζαχαροπλαστικής και το βάζουμε σε κορνέ.
Για την συναρμολόγηση
Τοποθετούμε στην επιφάνεια εργασίας μας το ένα από τα τρία παντεσπάνια.
Απλώνουμε με μία σπάτουλα το 1/4 από την λευκή βουτυρόκρεμά μας.
Προσθέτουμε από πάνω άλλο ένα παντεσπάνι μας και απλώνουμε πάλι με το 1/4 από την λευκή βουτυρόκρεμα.
Τέλος, προσθέτουμε και το τρίτο παντεσπάνι.
Καλύπτουμε γύρω γύρω και πάνω με την υπόλοιπη λευκή βουτυρόκρεμα και ίσιώνουμε και κάνουμε λεία την επιφάνεια με τη με τη βοήθεια μιας μεγάλης σπάτουλας ή ενός μαχαιριού. Βοηθάει αν έχουμε την τούρτα πάνω σε μια βάση.
Τοποθετούμε στο ψυγείο για αρκετή ώρα μέχρι να σφίξει καλά η βουτυρόκρεμα.
Όταν είναι έτοιμη η τούρτα μας αφαιρούμε από το ψυγείο και αρχίζουμε να την διακοσμούμε με τις χρωματιστές βουτυρόκρεμες που έχουμε φτιάξει.
Στη συγκεκριμένη τούρτα απλά στολίσαμε την τούρτα με μικρά ημισφαίρια κρέμας τα οποία διαμορφώσαμε λίγο με μια μικρή σπάτουλα ώστε να μοιάζουνε με σταγόνες
Who is Who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr