Σπανακόπιτα κουρού με δυόσμο και άνηθο μας φτιάχνει ο Άκης Πετρετζίκης
Μια παραδοσιακή συνταγή από τα χέρια του αγαπημένου μας σεφ.
Συστατικά
Για τη ζύμη
300 γρ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
340 γρ. βούτυρο Όλυμπος σε θερμοκρασία δωματίου
370 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.γ. αλάτι
1 κρόκο αυγού χτυπημένο με λίγο νερό για το άλειμμα
Για τη γέμιση
2 κ.σ. ελαιόλαδο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κιλό πλυμένο σπανάκι
½ μάτσο δυόσμο
1/3 μάτσο άνηθο
ξύσμα από 1 λεμόνι
500 γρ. φέτα Όλυμπος την οποία σπάμε με τα χέρια μας
200 γρ. τυρί κρέμα
μπόλικο πιπέρι
αλάτι
Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190° C στον αέρα.
Για τη ζύμη
Χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό το τυρί και το βούτυρο για 2-3 λεπτά και όταν αφρατέψουν προσθέτουμε το αλεύρι που το έχουμε αναμείξει με το αλάτι.
Το αλεύρι δεν θέλει πολύ χτύπημα. Ίσα ίσα να απορροφηθεί από τη ζύμη.
Η ζύμη είναι πάρα πολύ μαλακή.
Φτιάχνουμε με τη ζύμη 2 μπαλάκια, τα κλείνουμε σε μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες.
Μέχρι να κρυώσει το ζυμάρι, ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Για τη γέμιση
Χρειαζόμαστε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
Χοντροκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
Τα προσθέτουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε το σπανάκι το οποίο σπάμε σε κομμάτια με τα χέρια μας και ανακατεύουμε.
Σοτάρουμε μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά του.
Μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
Χοντροκόβουμε το δυόσμο και το προσθέτουμε στο μπολ.
Προσθέτουμε τον άνηθο, το ξύσμα από το λεμόνι, τη φέτα την οποία σπάμε με τα χέρια μας, το τυρί κρέμα, το πιπέρι και το αλάτι.
Ανακατεύουμε και η γέμιση μας είναι έτοιμη.
Για την χορτόπιτα
Όταν η ζύμη έχει ξεκουραστεί με τη βοήθεια αρκετού αλευριού ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε ένα περίπου στρογγυλό φύλλο διαμέτρου 40 εκ. Δεν είναι απαραίτητο να είναι εντελώς κυκλικό…
Στρώνουμε το ένα φύλλο σε στρογγυλό ταψί διαμέτρου 30 εκ. αφήνοντας λίγο από το φύλλο να εξέχει από το ταψί.
Ρίχνουμε τη γέμιση και απλώνουμε ομοιόμορφα.
Σκεπάζουμε με το 2ο φύλλο.
Κλείνουμε τις άκρες περιμετρικά με τα χέρια μας.
Αλείφουμε την πίτα μας πριν ψηθεί με τον κρόκο αυγού.
Ψήνουμε για 40-50 λεπτά στην υψηλή σχάρα ώστε να ψηθεί η πίτα μας από κάτω.
Who is Who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr