Ο Άκης σε απλή συνταγή που ξεχωρίζει: Σιγοψημένος σολομός στους 100° C για γεύση... ονειρεμένη
Δοκιμάστε την & δεν θα χάσετε!
Συστατικά
100 ml σάλτσα τεριγιάκι ή σόγια σως
2 κ.σ. σησαμέλαιο (προαιρετικά)
1 κ.γ. πάστα wasabi
ξύσμα και χυμό από 2 λάιμ
1 κ.σ. λεπτοτριμμένο τζίντζερ
1 ½ - 2 κιλά φιλέτο σολομού
1 λαίμ
Για σερβίρισμα
βρασμένα λαχανικά(καρότα, φασολάκια, μπρόκολο, πατάτες baby)
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
Σε ένα μπολ βάζουμε την τεριγιάκι σος, το σησαμέλαιο, την πάστα wasabi, το ξύσμα και τον χυμό από τα λάιμ και το τζίντζερ.
Ανακατεύουμε με σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθεί και αφήνουμε στην άκρη.
Τοποθετούμε το φιλέτο σολομού στον πάγκο εργασίας μας.
Απαλά αρχίζουμε να χαϊδεύουμε το ψάρι μας μέχρι να νιώσουμε που είναι τα κόκκαλα τα οποία τα αφαιρούμε με ένα τσιμπιδάκι.
Αφαιρούμε και τυχόν πολύ λιπαρά ή σκληρά μέρη από το ψάρι με τη βοήθεια ενός κοφτερού μαχαιριού.
Τοποθετούμε το φιλέτο μας σε ένα πυρίμαχο σκεύος με το δέρμα προς τα κάτω. Χαράσσουμε το ψάρι με τη βοήθεια ενός μαχαιριού, σε μερίδες αρκετά βαθιά, περίπου μέχρι τη μέση. (αυτό το κάνουμε για να μπορέσει να μαριναριστεί καλύτερα το φιλέτο μας).
Ρίχνουμε την μαρινάδα μας και κάνουμε ένα ελαφρύ μασάζ στο φιλέτο ώστε η μαρινάδα να απλωθεί παντού.
Γυρίζουμε το φιλέτο με το δέρμα προς τα πάνω, το καλύπτουμε με μία μεμβράνη και το αφήνουμε για 1 ώρα να μαριναριστεί και να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου. Είναι πολύ σημαντικό το ψάρι να μην είναι κρύο όταν μπει στο φούρνο γιατί δεν θα προλάβει να ψηθεί καλά στην ώρα που το θέλουμε.
Μετά από μία ώρα, προθερμάινουμε το φούρνο στους 100° C (στον αέρα).
Αφαιρούμε τη μεμβράνη από το σκεύος και αναποδογυρίζουμε το ψάρι (για να ψηθεί ο σολομός το δέρμα πρέπει να είναι από κάτω).
Κόβουμε τα λάιμ σε φέτες και τις τοποθετούμε πάνω στον σολομό.
Ψήνουμε στον φούρνο για 1 ώρα. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ανοίγουμε τον φούρνο και περιχύνουμε τον σολομό με την σάλτσα μας.
5 λεπτά πριν ετοιμαστεί ο σολομός μας, κόβουμε τα βραστά λαχανικά και τα σοτάρουμε, με ελαιόλαδο, σε ένα τηγάνι για 2-3 λεπτά.
Αφαιρούμε τον σολομό από τον φούρνο και προσθέτουμε τη μαρινάδα μαζί με το ζουμί του σολομού στο τηγάνι με τα λαχανικά μας. Σοτάρουμε για ένα δυο λεπτά ακόμα μέχρι σχεδόν να εξατμιστεί η μαρινάδα και να νοστιμίσουν ακόμα περισσότερο τα λαχανικά.
Σερβίρουμε τον σολομό με τα λαχανικά. Γαρνίρουμε με φέτες λάιμ.
Who is Who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr