Ο Άκης σε γιορτινή συνταγή: Σουτζουκάκια με καστανό βούτυρο και φασκόμηλο

Μια διαφορετική συνταγή που πρέπει να δοκιμάσετε!

Συστατικά
Για τα σουτζουκάκια

500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά από κόντρα ή σπαλομπριζόλα
250 γρ. χοιρινό κιμά
1 σκ. σκόρδο λιωμένη
2 κ.γ. κοφτά κύμινο σκόνη
150 γρ. ψωμί μπαγιάτικο μουλιασμένο σε κόκκινο κρασί και στυμμένο καλά
αλάτι
πιπέρι
1 μάτσο ψιλοκομμένο μαϊντανό
σπορέλαιο για το τηγάνισμα
3 κ.σ. αλέυρι γ.ο.χ. για το αλεύρωμα τους
Για τη σάλτσα

1 ντομάτα κονκασέ κονσέρβα
1 ποτήρι κρασιού κόκκινο κρασί
1 κουταλιά βούτυρο
1 στικ κανέλας
1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
100 - 150 ml νερό
φασκομηλο, ψιλοκομμένο
Για το ρύζι

250 γρ. ρύζι για πιλάφι
100 γρ. βούτυρο
6 φύλλα φρέσκο φασκόμηλο ψιλοκομμένα

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης
​Για τα σουτζουκάκια

Σ' ένα ξύλο κοπής, κόβουμε το μπαγιάτικο ψωμί σε κύβους.
Το ρίχνουμε σ'ένα μεγάλο μπολ και το μουλιάζουμε σε κόκκινο κρασί. Ανακατεύουμε και αφήνουμε 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσει και η κόρα. Αφήνουμε στην άκρη.
Παίρνουμε ένα μεγάλο μπολ και βάζουμε τον κιμά μας.
Κόβουμε το μαϊντανό και τα φυλλαράκια του, (ακόμα και τα κοτσάνια που είναι πολύ γευστικά) και τον ρίχνουμε στον κιμά.
Ρίχνουμε 2 κουτ. κοφτά κύμινο και προσθέτουμε το σκόρδο μας ψιλοκομμένο.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Στύβουμε το ψωμί μας πάρα πολύ καλά. Ρίχνουμε το ψωμί στο μπολ με τον κιμά. Ζυμώνουμε το μείγμα. Μπορούμε να αφήσουμε το μείγμα 1-2 μέρες στο ψυγείο.
Πλάθουμε τα σουτζουκάκια μας. Παίρνουμε ένα τηγάνι και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά με σπορέλαιο.
Αλευρώνουμε παράλληλα και τα σουτζουκάκια μας και τα προσθέτουμε στο τηγάνι ζυμώνοντας ελαφρά το καθένα προτού τα ρίξουμε.
Με ένα πηρούνι τα αναποδογυρίζουμε να πάρουν ωραίο χρώμα και τα ελέγχουμε.
Τοποθετούμε στην πιατέλα μας.
Για τη σάλτσα

Παίρνουμε μια κατσαρόλα (φλατ σοτέ), προσθέτουμε το βούτυρο. Μόλις κάψει το βούτυρο προσθέτουμε το φασκόμηλο ψιλοκομμένο.
Προσθέτουμε τα σουτζουκάκια και ρίχνουμε και το κρασί που μας έχει απομείνει (με τα κομματάκια ψωμιού).
Προσθέτουμε 1-2 πρέζες ζάχαρη, τη ντομάτα κονκασέ και χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μισό.
Προσθέτουμε το νερό και ανακατεύουμε ίσα-ίσα. Ρίχνουμε και 1 στικ κανέλας.
Χαμηλώνουμε λίγο ακόμα τη φωτιά, καπακώνουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για 10-15 λεπτά.
Για το ρύζι

Παίρνουμε ένα τηγάνι και το βάζουμε στη φωτιά.
Βάζουμε το βούτυρο και αφήνουμε να πάρει καστανό χρώμα. Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο φασκόμηλο και στη συνέχεια το βρασμένο ρύζι στο τηγάνι. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε λίγο.
Σερβίρουμε το ρύζι σε μια πιατέλα και ρίχνουμε τα σουτζουκάκια μας από πάνω.

Who is Who


Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.​

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr