"Όχι" από την αντιπολίτευση στην υποψηφιότητα Πολύδωρα - ΝΔ: "Δεν πληροί τις προϋποθέσεις"
Άμεση ήταν η απάντηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην πρόταση της Κυβέρνησης να υποστηρίξει τον Βύρωνα Πολύδωρα για την θέση του προέδρου του ΕΣΡ.
Η προσπάθεια της Κυβέρνησης να ξεπεράσει τον σκόπελο της συγκρότησης του νέου ΕΣΡ φαίνεται πως πέφτει στο κενό, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν πως δεν συμφωνούν με την υποψηφιότητα του πρώην προέδρου της Βουλής στη θέση του επικεφαλής του Συμβουλίου. Ταυτόχρονα, τονίζουν πως προέχει είναι να επιστρέψουν οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.
Νέα Δημοκρατία
Η Νέα Δημοκρατία έδειξε τις προθέσεις της πριν καν την επίσημη ανακοίνωση της πρότασης Πολύδωρα, κάνοντας λόγο για επικοινωνιακά τεχνάσματα. Με νεώτερη ανακοίνωσή της κάνει λόγο για μια κυβέρνηση «εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε». Κύκλοι του κόμματος μάλιστα, υπένθυμίζουν πως ο κ. Πολύδωρας έχει διαγραφεί εδώ και αρκετό καιρό από το κόμμα, ενώ εξηγούν πως είναι ακατάλληλος να αναλάβει τη θέση καθώς από την αρχή είχε στηρίξει το νόμο Παππα ενώ στο παρελθόν είχε προτείνει την «αδιανόητη» συνεργασία της ΝΔ με τη Χρυσή Αυγή.
Αναλυτικά η ανακοίνωση
«Η κυβέρνηση, εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε, δείχνει ότι βρίσκεται σε απελπισία. Οφείλει να προσαρμοστεί στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά, αντί να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια.
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν αφορούσε στα πρόσωπα που συνθέτουν το ΕΣΡ, αλλά στην αντισυνταγματική μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ στον κ. Παππά.
Απαιτείται αμέσως νομοθετική ρύθμιση, την οποία η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή, για να επιστραφούν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης οι αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα.
Η στελέχωση του ΕΣΡ με πρόσωπα εγνωσμένου κύρους θα ακολουθήσει αμέσως μετά.
Σε κάθε περίπτωση, όλοι γνωρίζουν, ότι το πρόσωπο του κ. Βύρωνα Πολύδωρα, που προτείνεται από τον κ. Τσίπρα για την προεδρία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, δεν πληροί τις προϋποθέσεις που ο θεσμός απαιτεί».
ΠΑΣΟΚ
Αρνητική είναι η στάση του ΠΑΣΟΚ προς το πρόσωπο του Βύρωνα Πολύδωρα. Συγκεκριμένα με ανακοίνωσή του εξέφρασε την αντίθεσή του στην πρόταση της κυβέρνησης:
«Η Δημοκρατική Συμπαράταξη παραμένει σταθερή στην θέση της, ότι θα συμβάλλει θετικά στην συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, ώστε να υπάρξει σωστή ρύθμιση στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Τα πρόσωπα που θα συγκροτήσουν την ανεξάρτητη αρχή -και ιδιαίτερα αυτό του Προέδρου- επιβάλλεται να πληρούν αυστηρές προϋποθέσεις ώστε και συμβολικά και ουσιαστικά να μπορούν να αναταποκριθούν στις αυξημένες ευθύνες αλά και να συγκεντρώνουν την ευρύτερη αποδοχή. Αυτό εξάλλου είναι και το πνεύμα του Συνταγματικού νομοθέτη όπως αποτυπώθηκε ρητά στις διατάξεις του Συντάγματος, που προβλέπουν την αποδοχή των 4/5 της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής. Ο προτεινόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ ως υποψήφιος Πρόεδρος κ Βυρων Πολυδωρας δεν ικανοποιεί τα κριτήρια που έχουμε θέσει. Η πρόταση του εξυπηρετεί απλά τα γνωστά πολιτικά παιχνίδια των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με την συντηρητική παράταξη, με αντάλλαγμα την πολιτική ασυλία της καταστροφικης -για τη χώρα- περιόδου 2004/2009. Εξυπακούεται οτι η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν θα ψηφίσει τον "Υπουργό της ζαρντινιέρας". Αυτόν που είχε προτείνει τη συνεργασία του πολιτικού του χώρου, με την Χρυσή Αυγή. Περιμένουμε πραγματικά συναινετικές προτάσεις ώστε να συγκροτηθεί αξιόπιστο και αποδεκτό ΕΣΡ».
ΠΟΤΑΜΙ
Αντίθετο εμφανίζεται και Το Ποτάμι, που χαρακτηρίζει τον Βύρωνα Πολύδωρα ως πρόσωπο του βαθύ παρελθόντος «της Ελλάδας της χρεοκοπίας».
«To Ποτάμι δεν παίζει με τους θεσμούς και δεν πρόκειται να συναινέσει στον ευτελισμό των ανεξάρτητων αρχών. Δεν θα ψηφίσει για Πρόεδρο του ΕΣΡ ένα πρόσωπο από το βαθύ παρελθόν της Ελλάδας της χρεοκοπίας... Δεν πρόκειται να γίνει συνεργός στον κατήφορο που ακολουθεί η κυβέρνηση» αναφέρει η πρώτη απάντηση της Σεβαστουπόλεως.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι αναρτήσεις του Σταύρου Θεοδωράκη στο Twitter στις οποίες αφενός υποστηρίζει ότι με την επιλογή Πολύδωρα η χώρα πάει «60 χρόνια πίσω» και αφετέρου σχολιάζει ότι «όταν ξεκινάς με Καμμένο είναι λογικό να τελειώνεις με Πολύδωρα. Η ελπίδα...το 'βαλε στα πόδια».
Για την επιλογή του νέου προέδρου του ΕΣΡ απαιτείται πλειοψηφία των 4/5 στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής. Με την αρνητική στάση που κρατούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης με ανακοινώσεις τους λίγο μετά την αποκάλυψη της πρότασης Πολύδωρα αυτός ο αριθμός δεν φαίνεται ότι μπορεί να προκύψει ούτε στη συνεδρίαση της διάσκεψης που είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα της Δευτέρας.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr