Ο Άκης Πετρετζίκης μας δείχνει πώς να φτιάξουμε μια υπέροχη "ανάποδη" πίτσα!
Δείτε τον αγαπημένο σεφ σε μια διαφορετική εκδοχή της αγαπημένης πίτσας.
Συστατικά
Για το ζυμάρι
80 ml χλιαρό νερό
1 πρέζα ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
1 φακελάκι μαγιά
150 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.σ. ελαιόλαδο
Για την πίτσα
100 γρ. μοτσαρέλα σε φέτες
100 γρ. φέτες μπέικον ψιλοκομμένο
100 γρ. τυρί κρέμα
100 γρ. γκούντα τριμμένη
1 κ.σ. βούτυρο
3 κ.σ. σάλτσα bbq
1 κρόκο+1 κ.γ. νερό (ανακατεμένα) στα αγγλικά eggwash
Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το νερό, την ζάχαρη, το αλάτι, την μαγιά και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι μέχρι να διαλυθεί η μαγιά.
Μπορούμε αν θέλουμε να αφήσουμε στην άκρη να ενεργοποιηθεί η μαγιά για 10 λεπτά περίπου.
Στην συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο και χτυπάμε με τον γάντζο σε χαμηλή ταχύτητα για 8-10 λεπτά.
Αφαιρούμε από τον κάδο, τυλίγουμε με μία πετσέτα το ζυμάρι μας και αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει για 30 λεπτά.
Βουτυρώνουμε το εσωτερικό και το εξωτερικό ενός πυρίμαχου μπολ με διάμετρο 15 εκ.
Καλύπτουμε με τις φέτες μοτσαρέλας το εσωτερικό του μπολ.
Στην συνέχεια απλώνουμε από πάνω το τυρί κρέμα ανακατεμένο με το μπέικον και στο τέλος την τριμμένη γκούντα.
Ανοίγουμε το ζυμάρι σε διάμετρο περίπου 25 εκ. ώστε να μπορεί να σκεπάσει το μπολ μέχρι την μέση των τοιχωμάτων του.
Σκεπάζουμε με το ζυμάρι το μπολ, αλείφουμε από πάνω με το μείγμα κρόκου-νερού και αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C στον αέρα.
Τοποθετούμε πάνω σε ένα ταψί και ψήνουμε στον φούρνο για 20-30 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και πάρει ομοιόμορφο χρυσαφένιο χρώμα.
Όταν ψηθεί, με προσοχή γυρνάμε το μπολ ανάποδα και το αφαιρούμε (προσοχή το μπολ θα καίει πάρα πολύ).
Προσθέτουμε την σάλτσα bbq περιμετρικά των τοιχωμάτων.
Κόβουμε και σερβίρουμε.
Who is Who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr