Good news: 100 σπουδαίοι Έλληνες δημιουργοί ταξιδεύουν μέχρι την Αγία Πετρούπολη - Έργα των Μόραλη, Παρθένη, Κόντογλου...
Ο ελληνικός πλούτος της νεώτερης και σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας ετοιμάζεται να κατακτήσει τους επισκέπτες του Μουσείου Manege της Αγίας Πετρούπολης,
147 έργα από 100 σπουδαίους Ελληνες δημιουργούς παρουσιάζονται στην έκθεση «Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα», που εγκαινιάζεται στις 30 Νοεμβρίου, στο Κρατικό Μουσείο Manege της Αγίας Πετρούπολης, από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου.
Τα αντιπροσωπευτικά έργα από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου, του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, καθώς και σημαντικές ιδιωτικές συλλογές της χώρας, θα αναδείξουν τη βιωματική και πνευματική σχέση των καλλιτεχνών με τον τόπο και θα προβάλλουν την ιδιαιτερότητά τους, το πνεύμα, τον χαρακτήρα και την ψυχή τους.
Η επιλογή των εκθεμάτων έγινε με χρονολογικά, θεματολογικά και μορφολογικά κριτήρια και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικών μέσων: από τη ζωγραφική και τη γλυπτική, τη χαρακτική, το σχέδιο και τη φωτογραφία μέχρι τη βίντεο τέχνη και τις εγκαταστάσεις.
Ανάμεσα στους καλλιτέχνες έργα των οποίων περιλαμβάνονται στην έκθεση είναι οι: Ακριθάκης, Βαρώτσος, Γαΐτης, Γουναρόπουλος, Δανιήλ, Εγγονόπουλος, Ζογγολόπουλος, Κανιάρης, Κουνέλης, Λάππας, Μόραλης, Μπότσογλου, Μυταράς, Παρθένης, Σαμαράς, Σόρογκας, Τάκης, Τσαρούχης, Χατζηκυριάκος-Γκίκας, Χρύσα, Ψυχοπαίδης.
Για την υλοποίηση της έκθεσης συγκροτήθηκε οργανωτική επιτροπή με πρόεδρο τη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, και επιστημονική επιτροπή, αποτελούμενη από την καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, την ιστορικό τέχνης-μουσειολόγο και διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Αικατερίνη Κοσκινά, την ιστορικό τέχνης και διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Μαρία Τσαντσάνογλου, και τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γεώργιο Τζιρτζιλάκη.
Επιμελητές της έκθεσης είναι οι ιστορικοί τέχνης Εφη Αγαθονίκου, Τίνα Πανδή, Θοδωρής Μάρκογλου και Σπύρος Μάκκας, ενώ τον αρχιτεκτονικό-μουσειογραφικό σχεδιασμό έχει αναλάβει ο αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Ξενάκης.
Την ευθύνη για τη διοργάνωση της έκθεσης «Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα» έχει η Διεύθυνση Εφαρμογής Πολιτιστικής Πολιτικής / Τμήμα Εικαστικών Τεχνών, Αρχιτεκτονικής, Φωτογραφίας και Σχεδίου της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr