Πατάτες σπιράλ με λουκάνικο, μπέικον και τυριά από τον Άκη Πετρετζίκη
Ένα τέλειο πιάτο που θα σας ενθουσιάσει!
Συστατικά
4 μεσαίες πατάτες
ηλιέλαιο για τηγάνισμα
1 λουκάνικο Φρανκφούρτης, κομμένο σε ροδέλες πάχους 0,5-1 εκ.
3 φέτες μπέικον, ψιλοκομμένες
100 γρ. τυρί γκούντα, τριμμένο
1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο
αλάτι
πιπέρι
1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
Για το σερβίρισμα
1 κ.σ. ντομάτα χωρίς φλούδι, σπόρια και υγρά, ψιλοκομμένη
1 κ.σ. φρέσκο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
1 κ.γ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
Πλένουμε και στεγνώνουμε τις πατάτες μας πολύ καλά.
Τις καρφώνουμε στο κέντρο τους, κατά μήκος, με ξύλινα καλαμάκια.
Με ένα πολύ κοφτερό μαχαιράκι χαράζουμε σπειροειδώς τις πατάτες.
Οι σπείρα πρέπει να είναι συνεχόμενη και το μαχαίρι να φτάνει μέχρι το καλαμάκι.
Το πάχος της κάθε σπείρας πρέπει να είναι όσο λεπτό γίνεται (2-3 χιλιοστά το καλύτερο ώστε να γίνουν και πιο τραγανές οι πατάτες μας).
Με προσοχή «ανοίγουμε» τις πατάτες γύρω στο καλαμάκι ώστε να μοιάζουν με ένα ανοιχτό ελατήριο.
Ανοίγουμε σιγά σιγά το σπιράλ προς τις άκριες από το καλαμάκι μέχρι να καλύψει η πατάτα όλο το μήκος του.
Βάζουμε ηλιέλαιο μέχρι τη μέση μιας βαθιάς και πλατιάς κατσαρόλας και την βάζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να κάψει το λάδι και να φτάσει τους 180° C βαθμούς.
Βάζουμε μέσα τα ξυλάκια μας φροντίζοντας να μην ακουμπάει το ένα σπιράλ το άλλο.
Τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν οι πατάτες όμορφο χρυσαφί χρώμα και να είναι σούπερ τραγανές.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C στον αέρα.
Αφαιρούμε τις πατάτες από το τηγάνι με τη βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας και τις αφήνουμε ένα λεπτό να στραγγίξουν από το επιπλέον λάδι πάνω σε μία σχάρα που από κάτω της έχουμε τοποθετήσει ένα ταψάκι.
Φροντίζουμε να τις τοποθετήσουμε με λίγη κλίση πάνω στην σχάρα, ώστε να ψηθούν οι πατάτες ομοιόμορφα.
Πασπαλίζουμε με την πάπρικα, το αλάτι και το πιπέρι.
Ψήνουμε στον φούρνο για 15 λεπτά.
Αφαιρούμε από το φούρνο και στην συνέχεια, αφαιρούμε με προσοχή τα ξυλάκια.
Βάζουμε τις πατάτες (τα σπιράλ) σε ένα πυρίμαχο σκεύος 20 * 25 εκ.
Προσθέτουμε από πάνω τους το γκούντα, το μπέικον, το λουκάνικο και το θυμάρι.
Ψήνουμε στον φούρνο για 10 λεπτά.
Όταν είναι έτοιμα, αφαιρούμε από το φούρνο.
Πασπαλίζουμε με την ντομάτα, το φρέσκο κρεμμύδι, τον μαϊντανό και σερβίρουμε.
Who is Who
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr