Ο Δαλάι Λάμα μας δίνει συμβουλές για να κάνουμε την ζωή μας καλύτερη (Βίντεο)
Ο 81χρονος Δαλάι Λάμα φαίνεται να έχει βρει τα μυστικά για μία ευτυχισμένη ζωή.
Μεγάλη πνευματική προσωπικότητα. Θα μπορούσε κανείς να τον πει «σοφό». Πολλά ρητά του και συμβουλές του χρησιμοποιούνται αβασάνιστα στο διαδίκτυο και τις περισσότερες φορές, ερμηνεύονται κοντά στα δικά μας μέτρα.
Σε αυτό το κείμενο, θα τολμήσουμε να δούμε λίγο βαθύτερα ορισμένες συμβουλές αυτού του σπουδαίου πνευματικού ανθρώπου για να βελτιώσουμε την οπτική με την οποία ατενίζουμε το βίο μας. Ας δούμε λοιπόν πως μπορούμε να βρούμε την ευτυχία, σύμφωνα με το tsemperlidou.gr.
1. Μάθε τους κανόνες ώστε να ξέρεις πώς να τους παραβιάζεις
Αυτή η συμβουλή του Δαλάι Λάμα, έχει στην κυριολεξία δεχθεί κακοποίηση. Χρησιμοποιείται πολλές φορές ως «μέχρι και ο Δαλάι Λάμα, αμφιβάλλει για τους κανόνες και διακριτικά, προτείνει την παραβίαση». Όχι, δεν αγαπά και πολύ το νόμο της ζούγκλας ο σημαντικός άνθρωπος.
Κοιτώντας πίσω από την κουρτίνα, νιώθουμε αυτό που θέλει να μας «περάσει». Να ξέρεις γιατί είσαι καλός. Όχι αγαθές πράξεις συνοδευόμενες από «πρέπει» και άγνοια. Αν γνωρίζεις καλά έναν κανόνα, σημαίνει ότι γνωρίζεις και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες καταστρατηγείται.
Γνωρίζοντας τα κενά του κάθε κανόνα, σημαίνει ότι αναγνωρίζεις την αξία του. Εκεί θα καταλάβεις και τη δική σου αξία απέναντί του. Αν θέλουμε να αγγίξουμε και λίγο τη λογοτεχνία, ο Νίτσε έγραφε: «Σε έχω ικανό για καθετί κακό, γι’ αυτό περιμένω από εσένα το καλό».
2. Να απομονώνεσαι λίγο κάθε μέρα.
Δεν μας προτρέπει να αποκτήσουμε κάποια αντικοινωνική συμπεριφορά, ούτε πιστεύει ότι η ευτυχία περπατάει καλύτερα με δύο πόδια. Έχουμε την κοινωνική μας ζωή αλλά δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει την ανάγκη να μείνει λίγο μόνος του. Κάποιος χρόνος απομόνωσης την ημέρα, μας βοηθάει να ανασυγκροτήσουμε το νου μας και την ψυχή μας. Φαντάζεστε μέσα σε ένα μισάωρο να κάναμε την αυτοκριτική της ημέρας; Πέραν αυτού, είναι πάντα σπουδαίο να μοιράζεται κανείς χρόνο με τον οικειότερο άγνωστο, τον εαυτό του. Οι φωνές σου πρέπει να ακουστούν πρώτα από σένα. Ο χρόνος που περνάς με το «είναι» σου, μπορεί να σου προσφέρει νέες ιδέες και καλές σκέψεις, ειδικά αν είσαι ήρεμος. Αυτού του τύπου τη μοναξιά, ο Φρόυντ, την ονόμαζε splendid isolation (λαμπρή μοναξιά). Πιο «καθαρός», επιστρέφεις στη φύση σου, την κοινωνική σου φύση.
3. Να είσαι ανοιχτός στην αλλαγή, αλλά κράτα τις αξίες σου.
Εκ πρώτης όψεως, μοιάζει με χρησμό του Μαντείου των Δελφών. Δεν είναι όμως έτσι. Ειδικά στα κοινωνικά θέματα, μας απασχολεί πολλές φορές το ερώτημα: Πρέπει να είμαστε «συντηρητικοί» ή οφείλουμε να αφήσουμε το «παλιό» και να υιοθετούμε το «νέο»; Για κάποιον λόγο που αφορά την κακή σκέψη, η πρόοδος έχει ταυτιστεί με το «νέο» και η συντήρηση είναι κάτι που θυμίζει τη ναφθαλίνη. Στο σχολείο και στα μαθηματικά, αν μια άσκηση δεν μας «έβγαινε», γυρνούσαμε πίσω για να δούμε τί λάθος έγινε στην αρχή. Αυτό είναι όλο. Χωρίς θεμέλια, δε χτίζεις ορόφους. Η αλλαγή είναι ο ούριος άνεμος της εξέλιξης από την οποία –ευτυχώς- δεν μπορούμε να ξεφύγουμε. Από την άλλη, κάθε αλλαγή πρέπει να εξετάζεται με βάση τα όσα ήδη ξέρεις και φέρνουν θετικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, δεν μπορεί να θεωρηθεί καλό το άνοιγμα σε μια αλλαγή που θα νομιμοποιούσε τον πόλεμο, ή την κλοπή. Θα ήταν κάτι «νέο» και θα συνιστούσε μια αλλαγή αλλά, δε θα ήταν κάτι θετικό. Το μυαλό μας δεν πρέπει ούτε «ανοιχτό» να είναι, ούτε «κλειστό». Μια μισάνοιχτη πόρτα, θα ήταν ό,τι πρέπει.
4. Όταν συνειδητοποιείς το λάθος σου, διόρθωσέ το αμέσως.
Τί να πρωτοσκεφτεί κανείς για αυτή τη συμβουλή! Την προτροπή προς την αυτοδιδαχή; Την εκτίμηση της αξίας της υπευθυνότητας; Η αξιοπιστία, όπως και η υπευθυνότητα, δεν είναι κάποιες «αγέλαστες» και «αυστηρές» αρετές που κρατούν ένα ραβδί. Το να είναι κανείς αξιόπιστος και υπεύθυνος, σημαίνει ότι κατοικεί στους πρόποδες της ελευθερίας. Προς τί η άμεση διόρθωση; Ένας καθημερινός μας εχθρός, είναι η αναβλητικότητα. Δε μιλάμε για την αναβλητικότητα που μας κάνει να αναθεωρούμε το πρόγραμμα έπειτα από την εμφάνιση κάποιου σοβαρότερου ζητήματος. Μιλάμε για την αναβλητικότητα που πλησιάζει την ακύρωση στόχων που έχουμε θέσει. Δηλαδή, «Περάστε στις 30 Φλεβάρη». Το «θα» είναι τώρα. Η συνήθεια που σε θέλει να διορθώνεις άμεσα τα λάθη σου, σε κάνει άνθρωπο των έργων και βέβαια, απομακρύνει την γκρίνια.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr