Το σουτιέν τελικά είναι 500 ετών και όχι μόλις 100 όπως νομίζαμε: Να η είδηση της ημέρας
Η ιστορία των εσωρούχων πρέπει να ξαναγραφτεί, τονίζουν οι ειδικοί του χώρου. Οι ερευνητές του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης απέδειξαν τώρα πως οι τέσσερις στηθόδεσμοι που βρέθηκαν στο ανάκτορο Λένγκμπεργκ στο Ανατολικό Τιρόλο στην Αυστρία, έχουν ηλικία 532 ετών και ανατρέπουν πλήρως τα μέχρι τώρα ισχύοντα, πως ο στηθόδεσμος πρωτοχρησιμοποιήθηκε πριν μόλις 100 χρόνια, ενώ η Μέρι Φελπς Γιάμπομπ έλαβε στις ΗΠΑ το σχετικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας μόλις το 1914.
Η ιστορία των εσωρούχων πρέπει να ξαναγραφτεί, τονίζουν οι ειδικοί του χώρου.
Οι ερευνητές του Πολυτεχνείου της Ζυρίχης απέδειξαν τώρα πως οι τέσσερις στηθόδεσμοι που βρέθηκαν στο ανάκτορο Λένγκμπεργκ στο Ανατολικό Τιρόλο στην Αυστρία, έχουν ηλικία 532 ετών και ανατρέπουν πλήρως τα μέχρι τώρα ισχύοντα, πως ο στηθόδεσμος πρωτοχρησιμοποιήθηκε πριν μόλις 100 χρόνια, ενώ η Μέρι Φελπς Γιάμπομπ έλαβε στις ΗΠΑ το σχετικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας μόλις το 1914.
Η ανακάλυψη έγινε στη διάρκεια των εργασιών της γενικής ανακαίνισης του ανακτόρου, όταν, πίσω από θόλους της οροφής, βρέθηκαν σχεδόν 2.700 υφασμάτινα αντικείμενα, πολλά από τα οποία ήταν ολοκληρωμένα ενδύματα, διατηρημένα σε καλή κατάσταση, ανάμεσά τους και οι τέσσερις στηθόδεσμοι, που δεν διαφέρουν πολύ από τους συγχρόνους.
Οι έρευνες, που έγιναν με τη μέθοδο του «άνθρακα 14», στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης, για τον προσδιορισμό της χρονολογίας τους, απέδειξαν πως οι στηθόδεσμοι έχουν ηλικία 532 ετών και πρέπει να είχαν χρησιμοποιηθεί την εποχή ανάμεσα στο 1440 και στο 1485.
Όπως δήλωσε σήμερα η Αυστριακή αρχαιολόγος Μπεατρίξ Νουτς, η οποία ασχολήθηκε με το θέμα στη διδακτορική της διατριβή, αρχικά κανείς δεν πίστευε πως πρόκειται για τόσο εντυπωσιακή ανακάλυψη - των αρχαιότερων στηθόδεσμων στον κόσμο - καθώς, μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν πως για πρώτη φορά, στηθόδεσμοι άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους μόλις πριν 100 χρόνια.
Αξίζει να σημειωθεί, πως κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης του ανακτόρου Λένγκμπεργκ, ομάδα αρχαιολόγων του Πανεπιστημίου Ίνσμπρουκ, πρωτεύουσας του αυστριακού ομόσπονδου κρατιδίου του Τιρόλου, είχαν ανακαλύψει, πέρα από τα υφασμάτινα αντικείμενα, μια σειρά ανεκτίμητης αξίας νομίσματα, κάρτες χαρτοπαίγνιου, πολύτιμα κεραμικά ισπανικής προέλευσης, τσάντες και δερμάτινα γάντια, επίσης της εποχής των μέσων του 15ου αιώνα.
Πηγή: ethnos.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr