Good news: Ο δήμαρχος Μήλου θέλει να φέρει την Αφροδίτη από το Λούβρο στο νησί της- Ετοιμάζει "σπίτι"
Προσπάθεια για την επιστροφή του αγάλματος της Αφροδίτης που βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου ξεκινάει ο Δήμαρχος του νησιού Γεράσιμος Δαμουλάκης και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις 8 Απριλίου στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Μήλου με παρουσία της πρωταθλήτριας Ευρώπης στο τριπλούν Όλγας Βασδέκη ο κ. Δαμουλάκης τόνισε ότι θα συγκροτήσει Επιτροπή Διεκδίκησης με την Όλγα Βασδέκη, την αντιδήμαρχο Ζαμπέτα Τούρλου κ.α. προκειμένου να επιστρέψει ένα από τα πιο ιστορικά αγάλματα του κόσμου, τη ξενιτεμένη κόρη που συμβολίζει την ομορφιά και αποτελεί από τα σημαντικότερα εκθέματα του Λούβρου.
Επισήμανε επίσης ο Δήμαρχος κ. Δαμουλάκης ότι ως Δημοτική Αρχή έχουν βάλει πολύ ψηλά αυτή την προσπάθεια γιατί το νησί έχει πολλά σύμβολα και είναι ακόμη στην διεκδίκηση ο Ποσειδώνας που σήμερα βρίσκεται στο Εθνικό Μουσείο της Αθήνας.
Η διεκδίκηση δεν θα γίνει διά της δικαστικής οδού, αλλά θα γίνει ενημέρωση ότι υπήρξε πολεμική πράξη καθώς οι Γάλλοι την πήραν με το πολεμικό πλοίο «Εστατέτ» που είχε κυβερνήτη τον Ολιβιέ Μπουτιέ, σύμφωνα με το milosvoice.gr.
Το άγαλμα της Αφροδίτης που κοσμούσε την είσοδο του Αρχαίου Σταδίου μαζί με εκείνο του Ποσειδώνα- όπως τόνισε ο κ. Δαμουλάκης – πραγματικά αγαλλίαζε τους ανθρώπους όπως ερμηνεύεται και η λέξη άγαλμα. Στην περίπτωση της Αφροδίτης, το άγαλμα της οποίας διεκδικήθηκε από πολλούς λαούς, γίνεται πλέον, εφαρμογή της λέξης «αγαλλίαση».
Η αντιδήμαρχος κ. Ζαμπέτα Τούρλου ανέφερε ότι το άγαλμα της Αφροδίτης έχει δώσει μεγάλη έμπνευση στην τέχνη και πως στο Μουσείο του Λούβρου στην Γαλλική πρωτεύουσα η Αφροδίτη της Μήλου μαζί με την Μόνα Λίζα (Τζοκόντα) και την Άπτερο Νίκη της Σαμοθράκης αποτελούν τα σημαντικότερα εκθέματα για τους επισκέπτες του.
Οι υπεύθυνοι του μουσείου, μετά σύντομη σύσκεψη, αποδέχθηκαν το αίτημα και κάλεσαν τον δήμαρχο και την παρέα του να περάσουν χωρίς να πληρώσουν το προβλεπόμενο αντίτιμο.
Οι πόρτες του μουσείου άνοιξαν, η ελληνική αποστολή κατευθύνθηκε στη μεγάλη αίθουσα που φιλοξενεί το διάσημο άγαλμα, έκατσαν λίγο να το κοιτούν με δέος και αποχώρησαν με την υπόσχεση ότι μια μέρα δεν θα χρειάζεται να κάνουν τόσο μεγάλο ταξίδι για να το θαυμάσουν.
Συγκέντρωση υπογραφών
Πριν από δύο χρόνια περίπου, ο δήμαρχος της Μήλου Γεράσιμος Δαμουλάκης είχε επισκεφθεί το Μουσείο του Λούβρου για να δει από κοντά την Αφροδίτη της Μήλου. Αντί όμως να καταβάλει το ποσό του εισιτηρίου, όπως οποιοσδήποτε τυχαίος επισκέπτης, δήλωσε φθάνοντας στο γκισέ:
«Είμαι ο δήμαρχος της Μήλου, δεν δέχομαι να πληρώσω για να μπω στο μουσείο. Ηρθα να δω μόνο ένα και μόνο έκθεμα, την Αφροδίτη της Μήλου, το οποίο ανήκει στο νησί μου»
Δυόμισι χρόνια μετά, οι προσπάθειες του δημάρχου Μήλου για επιστροφή του γλυπτού στο νησί εντείνονται, όπως αναφέρει ο ίδιος στην Καθημερινή.
«Το θέμα με βασανίζει 15 χρόνια (σ.σ. πράγματι η φωτογραφία του στο σάιτ του δήμου έχει φόντο την Αφροδίτη), αλλά τώρα ωρίμασαν οι συνθήκες.
Εχουμε πλέον τεκμηριωμένη θέση νομικών ότι όταν το άγαλμα βγήκε από το νησί δεν υπήρξε εμπορική πράξη, αλλά επρόκειτο για πράξη πολέμου. Φορτώθηκε σε πολεμικό πλοίο της Γαλλίας και το πήρε Γάλλος αξιωματικός του πολεμικού ναυτικού. Ημασταν σε περίοδο πολέμου», λέει ο κ. Δαμουλάκης.
«Κάποιοι στη Μήλο νόμιζαν ότι κάνω πλάκα, αλλά εγώ πάντα το εννοούσα. Ηδη, όπως λέει, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες αναστήλωσης ενός παλιού σχολείου θηλέων στην Πλάκα, την πρωτεύουσα του νησιού, «όπου θα μείνει μόνιμα η Αφροδίτη, που τώρα φιλοξενείται στη Γαλλία».
Το γλυπτό, που συμβολίζει τη γυναικεία ομορφιά και θηλυκότητα, είναι σκαλισμένη σε μάρμαρο παριανό, έχει ύψος 2,02 μ. και βάρος 900 κιλά. Χρονολογείται γύρω στο 100 π.Χ.
Είχε βρεθεί τέτοιες μέρες το 1820 στο Κλήμα της Μήλου από τον αγρότη Γεώργιο Κεντρωτά, σπασμένο στα δύο. Τα χέρια έλειπαν.
Σύμφωνα με μία από τις εκδοχές, ο Γάλλος αξιωματικός Ολιβιέ Βουτιέ που βρισκόταν με το πολεμικό πλοίο «Εσταφέτ» στο λιμάνι για να ξεχειμωνιάσει, αντιλήφθηκε την αξία του αγάλματος. Ενημέρωσε τον πρόξενο της Γαλλίας στη Μήλο, που έσπευσε να το αγοράσει.
Το νέο όμως διέρρευσε και στο νησί έσπευσαν και άλλοι επίδοξοι αγοραστές. Καλύτερα παζάρια με τους Οθωμανούς φαίνεται ότι έκαναν οι Γάλλοι, που τελικά έφυγαν με το πολύτιμο «εμπόρευμα». Την 1η Μαρτίου του 1821 ο Γάλλος πρεσβευτής Mαρκήσιος ντε Pιβιέρ δώρισε το άγαλμα στον βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκο ΙΗ΄, για να τοποθετηθεί στο Λούβρο όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr