Προς συμφωνία η «Καλογήρου» με Σάμι Φάις ως βασικό επενδυτή και τράπεζες

Καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσει η επίτευξη συμφωνιών με γνωστούς ξένους οίκους μόδας. 

Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπογραφεί προκαταρκτική συμφωνία με τους βασικούς όρους για τη σωτηρία της Φ. & Κ. Λεμονής, γνωστής κυρίως ως «Καλογήρου», ανάμεσα στα αδέρφια Λεμονή, τον επιχειρηματία Σάμι Φάις, που θα είναι και ο βασικός νέος επενδυτής, και στις τράπεζες. 

Καθοριστικό ρόλο για το εάν η εταιρεία, συνώνυμο στην Ελλάδα των πολυτελών ειδών υπόδησης, τα οποία μέχρι πρόσφατα κοσμούσαν τις βιτρίνες των καταστημάτων της οικογένειας Λεμονή, θα συνεχίσει να λειτουργεί υπό νέα ιδιοκτησία, θα διαδραματίσει η επίτευξη συμφωνιών με γνωστούς ξένους οίκους μόδας. 

 

Αυτές τις ημέρες, βρίσκονται στο εξωτερικό ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο οι κ. Λεμονής και Φάις, σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας, σύμφωνα με πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων, είναι τα ακόλουθα:

• Στο νέο μετοχικό σχήμα θα εξακολουθήσει να συμμετέχει η οικογένεια Λεμονή με ποσοστό 15% έως 20%.

• Στο νέο μετοχικό σχήμα πιθανή συμμετοχή θα έχουν και κάποιοι εκ των μετόχων της Αττικά Πολυκαταστήματα, με τις πληροφορίες να θέλουν να έχει μεγαλύτερη εμπλοκή ο κ. Κ. Λαμπρόπουλος.

Ολα τα ακίνητα της επιχείρησης θα μεταβιβασθούν στις τράπεζες.

• Η απομείωση του δανεισμού που σήμερα ανέρχεται σε περίπου 61 εκατ. ευρώ θα γίνει μέσω της μεταβίβασης των ακινήτων, αλλά και μέσω διαγραφής χρεών. 
Με βάση τον ισολογισμό του 2015 η αξία των ακινήτων ανέρχεται σε 24,22 εκατ. ευρώ.

• Στη νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί, με μεγαλύτερο μέτοχο τον Σάμι Φάις, θα μεταβιβασθούν τα σημεία πώλησης και τα σήματα, ενώ θα αναλάβει την υποχρέωση να διατηρήσει και τους εργαζομένους. 

 

Οι νέοι επενδυτές θέλουν να διατηρήσουν τα ισχυρά σήματα που έχει η εταιρεία «Φ. & Κ. Λεμονής» και ειδικά την ιστορική επωνυμία «Καλογήρου». 

Το εάν βεβαίως θα διατηρηθούν όλα τα σημεία πώλησης είναι εξαιρετικά απίθανο, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον να επαναλειτουργήσουν φέρεται να υπάρχει για τα καταστήματα της εταιρείας στα εμπορικά κέντρα και ειδικά στο Golden Hall. 

Για τον λόγο αυτό υπάρχουν ειδικές διαπραγματεύσεις με τη Lamda Development.

Τα προβλήματα για την εταιρεία εμφανίστηκαν από την έναρξη της οικονομικής κρίσης, ενώ την ίδια ώρα η έκθεσή της ήταν σημαντική, λόγω των πολλών ξεχωριστών σημείων πώλησης που είχε ιδρύσει για κάθε ένα από τα γνωστά σήματα του εξωτερικού. 

Τον περασμένο Σεπτέμβριο τα προβλήματα έγιναν ακόμη πιο έντονα και τότε η εταιρεία αποφάσισε να κλείσει τρία καταστήματα στο Golden Hall που έως τότε λειτουργούσαν με τα σήματα Tod’s, Hogan και Stuart Weitzman και η μεταφορά τους ως shops in shop στο κατάστημα «Καλογήρου», εντός του ίδιου εμπορικού κέντρου. 

 

Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν περί τα 32 καταστήματα από 40 στο τέλος του 2015.

Ο όμιλος διαθέτει θυγατρική κατά 90% στην Κύπρο με 14 υποκαταστήματα. Ο αριθμός των εργαζομένων στο τέλος του 2015 ήταν 529 άτομα.

Εξάλλου, στον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της εταιρείας (χρήση 2015) στην έκθεση του ανεξάρτητου ελεγκτή αναφερόταν μεταξύ άλλων: 

«Η εταιρεία και ο όμιλος εμφανίζουν ζημίες μεγάλου ύψους, αρνητικές λειτουργικές ταμειακές ροές, καθώς και συγκεκριμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές δανείων. 

Αυτές οι συνθήκες υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας που μπορεί να εγείρει αμφιβολία για την ικανότητα της εταιρείας και του ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, εφόσον δεν ληφθούν από τη διοίκηση τα απαραίτητα μέτρα για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων και της ρευστότητας». 

Ο τζίρος σε ενοποιημένο επίπεδο είχε διαμορφωθεί το 2015 σε 55,28 εκατ. ευρώ και οι καθαρές ζημίες σε 10 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Μετά τις τράπεζες, οι μεγαλύτερες οφειλές είναι προς προμηθευτές (23,35 εκατ. ευρώ), ενώ συνολικά οι υποχρεώσεις στο τέλος του 2015 ανέρχονταν σε 90,8 εκατ. ευρώ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr