Κυριακή μεσημέρι: Χοιρινός λαιμός λεμονάτος με μέλι, μουστάρδα, πράσα & φρέσκο βουτυράτο πουρέ πατάτας

Αν δεν έχετε αποφασίσει ακόμα τι καλό θα φτιάξετε σήμερα, εμείς σας προτείνουμε αυτό το υπέροχο πιάτο από τον Αλέξανδρο Παπανδρέου.

ΥΛΙΚΑ

Για 4 άτομα

1 κομμάτι χοιρινός λαιμός περίπου 2 κιλά
4 κουταλιές ελαιόλαδο
3 κουταλιές βούτυρο
4 κουταλιές μέλι
3 κουταλιές μουστάρδα
1 κουταλιά αλεύρι
150 ml λευκό κρασί
350 ml ζωμό κοτόπουλου
Χυμό από 1 λεμόνι
3-4 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι
6 πράσα καθαρισμένα
Για τον βουτυράτο πουρέ:
800 γραμμάρια πατάτες καθαρισμένες
110 γραμμάρια βούτυρο 
150 ml κρέμα γάλακτος 
Λίγο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι 

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Αλέξανδρο Παπανδρέου και το alexandrospapandreou.gr για την παραχώρηση της συνταγής

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε τα πράσα σε μεγάλα κομμάτια μήκους 4-5 εκ. και τα τοποθετείτε σε ένα μπολ.
  • Στο ίδιο ξύλο κοπής τοποθετείτε τον χοιρινό λαιμό και τον πασπαλίζετε καλά με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  • Τοποθετείτε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το ελαιόλαδο.
  • Θωρακίζετε καλά τον χοιρινό λαιμό από όλες τις πλευρές να πάρει καλό χρώμα και τον τοποθετείτε σε μία γάστρα.
  • Πασπαλίζετε με το αλεύρι, γυρνάτε το λαιμό μέχρι να μην φαίνετε άλλο το αλεύρι και σβήνετε με το λευκό κρασί.
  • Προσθέτετε το μέλι, την μουστάρδα, το χυμό λεμονιού και τον ζωμό κοτόπουλο και γυρνάτε το λαιμό άλλες 2-3 φορές μέχρι να αναμιχτούν όλα τα υλικά.
  • Αφήνετε το ζωμό να πάρει μία βράση, αποσύρετε το τηγάνι από την φωτιά και τοποθετείτε το χοιρινό λαιμό μαζί με το υπόλοιπο περιεχόμενο του τηγανιού σε μία γάστρα μαζί με το φρέσκο θυμάρι.
  • Σκεπάζετε την γάστρα και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190ο κελσίου για 2-2½ ώρες.
  • Τοποθετείτε ένα άλλο αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτετε το βούτυρο να λιώσει.
  • Σοτάρετε τα πράσα μέχρι να ξεκινήσουν να μαλακώνουν ελαφρώς, να πάρουν ένα χρώμα και τα αποσύρετε από την φωτιά.
  • Προσθέτετε τα πράσα στην γάστρα τα τελευταία 30 λεπτά του ψησίματος.
  • Για τον βουτυράτο πουρέ, καθαρίζετε τις πατάτες και τις τοποθετείτε σε μία μεγάλη κατσαρόλα γεμάτη με κρύο νερό. 
  • Τοποθετείτε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτετε αλάτι και τις αφήνετε να βράσουν.
  • Μετά από περίπου 40-45 λεπτά με ένα μικρό μαχαίρι διαπιστώνετε εάν έχουν βράσει.
  • Όταν οι πατάτες είναι έτοιμες τις σουρώνετε καλά και τις τοποθετείτε πάλι μέσα στην κατσαρόλα
  • Προσθέτετε το βούτυρο κομμένο σε μικρά κομμάτια και λίγο από την κρέμα γάλακτος.
  • Με ένα presse purée αρχίζετε να λιώνετε τις πατάτες μέχρι να πάρουν την μορφή πουρέ και σταδιακά προσθέτετε και την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος.
  • Προσθέτετε λίγο μοσχοκάρυδο, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύετε καλά.
  • Όταν ο χοιρινός λαιμός είναι έτοιμος τον αποσύρετε από τον φούρνο, τον αφήνετε λίγο να ξεκουραστεί και με ένα κοφτερό μαχαίρι τον κόβετε σε φέτες και τον σερβίρετε μαζί με τον βουτυράτο πούρε, τα πράσα και την σάλτσα που έχει δημιουργηθεί στην γάστρα.

 

Who is Who

Ο Αλέξανδρος Παπανδρέου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Αποφοίτησε από την Ecole Ferrandi-Paris, απ΄ όπου πήρε δίπλωμα chef και διεύθυνσης ξενοδοχείου και εστιατορίου.

Συνέχισε τις σπουδές για άλλα δύο χρόνια στο Ecole de la Chambre de Commerce et d’ Industrie de Paris, αποκτώντας το δίπλωμα της Ecole Superieure de Cuisine Francaise.

Η αγάπη του για τη μαγειρική τον οδήγησε στο Johnson & Wales University στις ΗΠΑ ως καθηγητή γαλλικής κουζίνας τα πρωινά και ως μαθητή για food styling τα απογεύματα.

Έχει δουλέψει σε μεγάλα ξενοδοχεία, όπως το The Connaught (Λονδίνο) και το Plaza Athénée (Παρίσι).

Τέσσερα χρόνια συνεργάστηκε με την εκπομπή του MEGA "Σαν στο σπίτι σας" ενώ από το Μάιο του 2012 παρουσίαζε, μαζί με τον ηθοποιό, παρουσιαστή και σεναριογράφο, Γιώργο Καπουτζίδη, την εκπομπή «Παρέα στην Κουζίνα». Άλλες δραστηριότητες συμπεριλαμβάνουν αρθρογραφία για την ιστοσελίδα γαστρονόμος online καθώς επίσης και παραδίδει σεμινάρια μαγειρικής.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr