Αποκλειστικό - Made in Greece η Jamjar: 2 φίλες & το 1ο διαδικτυακό κατάστημα με χειροποίητους θησαυρούς από ταλαντούχους Έλληνες χειροτέχνες

Ένα δροσερό απόγευμα του Σεπτεμβρίου του 2012 δύο ανήσυχα κορίτσια, φίλες από το Πάντειο Πανεπιστήμιοη Εύα Επιτροπάκη και η Βέρα Παπαγγελοπούλου, αποφάσισαν να ξεκινήσουν ένα τρελό ταξίδι με πολλά εμπόδια στον κόσμο των ηλεκτρονικών αγοραπωλήσεων. Μία μικρή ομάδα με ένα μεγάλο όραμα που όμως δεν τις φόβισε στιγμή.

Εν αντιθέσει το πάθος, η όρεξη και ο ζήλος που τις διακατείχε τις οδήγησε στο να δημιουργήσουν το 1ο online department store αφιερωμένο στις πιο λαχταριστές χειροποίητες δημιουργίες, το jamjar.gr.

Ο στόχος ήταν ένας, να αναζητούμε και να αγοράζουμε χειροποίητες δημιουργίες με την ίδια λαχτάρα με την οποία αναζητούσαμε και το βαζάκι με τις λαχταριστές μαρμελάδες της μαμάς όταν ήμασταν παιδιά. Ο στόχος επετεύχθη και το όραμα του jamjar δεν άργησε να εμπνεύσει μια σημαντική μερίδα Ελλήνων δημιουργών που τους έκαναν την τιμή να τις εμπιστευθούν από νωρίς. Κοσμήματα, ρούχα και αξεσουάρ που τραβούν τα βλέμματα, μέχρι παιδικά, είδη σπιτιού, γάμου, βάπτισης και εποχιακά είδη που εντυπωσιάζουν μπορούν να γίνουν δικά μας με ένα κλικ.

Από το καλοκαίρι του 2013 που το jamjar.gr λανσαρίστηκε στο διαδίκτυο μέχρι σήμερα 400 δημιουργοί χειροποίητων ειδών εντάχθηκαν στην πλατφόρμα βρίσκοντας τον χώρο να παρουσιάσουν στους χρήστες του διαδικτύου τις πάνω από 15.000 μοναδικές δημιουργίες τους. Μέρος αυτής της επιτυχίας που απολαμβάνει η jamjar είναι και η στρατηγικής σημασίας συνεργασία με τη Skroutz, η οποία αποτελεί στρατηγικό επενδυτή και βασικό μέτοχο της jamjar.

Το MadeinGreece.news μίλησε με τις δύο δημιουργούς που κρύβονται πίσω από το jamjar και τους ζήτησε να μας περιγράψουν τα βήματά τους προς την επιτυχία και να μας αποκαλύψουν τα μυστικά της επιτυχία τους.

Εύα Επιτροπάκη & Βέρα Παπαγγελοπούλου

MadeinGreece.news: Ποιο είναι η ιστορία που κρύβεται πίσω από την δημιουργία της jamjar; 

Εύα Επιτροπάκη: Το jamjar προέκυψε ως ιδέα το φθινόπωρο του 2012 όταν είχαμε αρχίσει να παρατηρούμε γύρω μας μια τάση προς τη δημιουργία χειροποίητων προϊόντων. Τα περιοδικά είχαν αρχίσει να παρουσιάζουν σχετικά ένθετα, τα αυτοσχέδια bazaars πολλαπλασιάζονταν, νέοι δημιουργοί έκαναν την εμφάνισή τους εντός και εκτός διαδικτύου. Η τάση αυτή προφανώς ενθαρρύνονταν από τη μειωμένη αγοραστική δυνατότητα του κόσμου και την ανάγκη του να στραφεί σε λιγότερο γνωστά, εναλλακτικά, διαφορετικά αλλά και ιδιαίτερα μικρά brands ελληνικής προέλευσης.

Συζητώντας μεταξύ μας αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε πόσο δύσκολο είναι για τους δημιουργούς να προωθούν τα προϊόντα τους στο ευρύ κοινό, πόσο κοστοβόρο αλλά και πόσο ψυχοφθόρο, ειδικά όταν οι γνώσεις γύρω από το digital marketing και το ηλεκτρονικό εμπόριο είναι δικαιολογημένα και αναμενόμενα περιορισμένες και το διαθέσιμο budget από μικρό έως ελάχιστο! Από την άλλη πλευρά, γνωρίζαμε πως θα ήταν πολύ ευχάριστο και εύχρηστο για όλους εμάς να μην χρειάζεται να ψάχνουμε ανάλογα προϊόντα σε bazaars και εκθέσεις, αλλά να μπορούμε να βρούμε όλα αυτά τα μοναδικά αντικείμενα συγκεντρωμένα σε ένα διαδικτυακό τόπο και να έχουμε τη δυνατότητα να τα αποκτήσουμε εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια.

Έτσι, γεννήθηκε το jamjar. Που τότε δε λεγόταν κάπως και για να βρούμε πώς θα το λέγαμε μας πήρε μήνες αναζήτησης και ψαξίματος, τόσους που ακόμη έχουμε να το λέμε. Όπως έχουμε να διηγούμαστε, βέβαια, και την ενθουσιώδη αντίδρασή μας όταν το όνομα «jamjar» έπεσε στο τραπέζι, αλλά και όταν κέρδισε με διθυραμβικό τρόπο την ψήφο εμπιστοσύνης των φίλων και συναδέρφων μας, οι οποίοι το διάλεξαν ανάμεσα σε 5 άλλα προτεινόμενα. Η ανακούφισή μας που επιτέλους είχαμε όνομα για το marketplace μας ήταν τεράστια.

jamjar, λοιπόν, όπως το βαζάκι με τη μαρμελάδα γιατί συγκεντρώνουμε προϊόντα τόσο ξεχωριστά και τόσο πρωτότυπα που δε θα μπορείς να αντισταθείς! Προϊόντα που θα σε κάνουν να αισθανθείς μοναδικός και ακαταμάχητος!

MadeinGreece.news: Ποια ήταν και είναι τα δύσκολα βήματα μέχρι τώρα; Υπήρξαν στιγμές αποθάρρυνσης που έγιναν νίκες και επιτυχίες στη συνέχεια;

Βέρα Παπαγγελοπούλου: Σε τελείως πρακτικό επίπεδο, η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσαμε ήταν η αδυναμία εξεύρεσης οικονομικών πόρων. Όταν ξεκινήσαμε να προετοιμάζουμε το jamjar, μόλις το Σεπτέμβριο του 2012, ήμασταν κάτω από 30 χρονών και τα μόνα μας έσοδα προέρχονταν από τις καθημερινές τότε δουλειές μας στο χώρο της επικοινωνίας. Αποφασίσαμε δε, από πολύ νωρίς πως δε θα ακολουθούσαμε το ταξίδι αναζήτησης επενδυτών, αλλά θα επενδύαμε οι ίδιες σε πολύ προσωπικό χρόνο & πολλή δουλειά βρίσκοντας ευρηματικούς & οικονομικούς παράλληλα τρόπους προώθησης και ακολουθώντας εν γένει μια λογική thinking out of the box. Οι δικοί μας άνθρωποι πίστεψαν από την αρχή σε εμάς και έτσι, τα πρώτα χρόνια είχαμε και τη δική τους έμπρακτη υποστήριξη αφού χρειαζόμασταν ιδέες και χέρια.

Κάπως έτσι, προχωρήσαμε, στήσαμε την επιχείρησή μας και βρήκαμε τους πρώτους μας δημιουργούς που πίστεψαν στο jamjar και το όραμά μας για ένα τεχνολογικά & επιχειρηματικά καινοτόμο marketplace που θα έδινε τη δυνατότητα στους πιο ταλαντούχους Έλληνες δημιουργούς να απευθυνθούν στο κοινό του διαδικτύου με το λιγότερο δυνατό κόπο, κόστος και χρόνο. Παράλληλα, πολύ νωρίς το jamjar προσέλκυσε το ενδιαφέρον των καταναλωτών αφού συγκεντρώσαμε γρήγορα πολύ ιδιαίτερα & εντυπωσιακά προϊόντα από κοσμήματα, ρούχα και αξεσουάρ μέχρι παιδικά, είδη σπιτιού, γάμου και βάπτισης. Η οικονομική μας αδυναμία, λοιπόν, λειτούργησε εν τέλει θετικά αφού μας βοήθησε να στηθούμε στα πόδια μας, να ελέγξουμε την επιχειρηματική μας υπόθεση επί της πράξης και να γίνουμε δημιουργικές και ευρηματικές! Και όταν πλέον είχαμε ωριμάσει, οι κόποι μας ανταμείφθηκαν με τον ερχομό του Skroutz και την ένταξή του στη μετοχική σύνθεση της εταιρείας. Σήμερα συνεργαζόμαστε με 400 σχεδόν δημιουργούς και παρουσιάζουμε 15.000 επιλεγμένα προϊόντα.

MadeinGreece.news: Εμείς δημιουργήσαμε το site ''Made in Greece.news''. Πόσο ελληνικό είναι το δικό σας δημιούργημα;

Εύα Επιτροπάκη: Το jamjar αποτελεί καθαρά ελληνικό προϊόν αφού και η εταιρεία εδρεύει στην Ελλάδα, ενώ απευθυνόμαστε και εξυπηρετούμε αποκλειστικά την ελληνική αγορά. Πέραν τούτου, όμως, η ελληνικότητα του εγχειρήματός μας αναδεικνύεται και μέσα από τον βασικότερό μας στόχο που είναι να προωθήσουμε το ελληνικό τοπικό προϊόν – δηλαδή, όλα εκείνα τα φανταστικά προϊόντα που συναντάμε στα ταξίδια μας ανά την Ελλάδα και δε μπορούμε να βρούμε πουθενά συγκεντρωμένα αφού φύγουμε από το μέρος που επισκεφθήκαμε. Ξεκινώντας από την Ελλάδα, στην συνέχεια στην Κύπρο και ελπίζουμε κάποια στιγμή και στις ξένες αγορές, θέλουμε το jamjar να γίνει συνώνυμο του ελληνικού ξεχωριστού προϊόντος, σύμμαχος των δημιουργών και online παράδεισος των πελατών.

MadeinGreece.news: Πως φαντάζεστε την jamjar να εξελίσσεται με τα χρόνια; Ποιο είναι το όραμά σας για το μέλλον;

Βέρα Παπαγγελοπούλου: Έχουμε ένα μεγάλο όραμα. Να φέρουμε στην πόρτα του κάθε καταναλωτή εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια οτιδήποτε είναι πρωτότυπο, «ψαγμένο», ιδιαίτερο, φτιαγμένο με πραγματική αγάπη, μεράκι, φροντίδα και γνήσιο ενδιαφέρον για τον πελάτη που θα το αγοράσει. Και για να γίνει αυτό θα πρέπει να βρούμε όλους τους τρόπους και να αναπτύξουμε όλα τα εργαλεία εκείνα και τις πρωτοποριακές υπηρεσίες και λειτουργίες ώστε να δώσουμε φωνή και βήμα σε όλους όσοι δημιουργούν, παίρνοντας από πάνω τους ό,τι τους βαραίνει, τους αγχώνει και μπαίνει ανάμεσα σε εκείνους και την τέχνη τους. Το jamjar θέλουμε να γίνει ένας online παράδεισος για ανθρώπους που είναι και θέλουν να αισθάνονται ξεχωριστοί. Μετά από 4 χρόνια live στο διαδίκτυο, με μια ομάδα που εμπλουτίζεται διαρκώς με νέα, φρέσκα παιδιά και σε έναν όμιλο που πραγματικά αποτελεί πρότυπο επιχειρηματικής αριστείας νιώθουμε πλέον πιο σίγουροι πως το jamjar θα ανταποκριθεί επάξια όχι μόνο στα δικά μας όνειρα, αλλά κυρίως στις ανάγκες και στις επιθυμίες του κοινού μας.

 

jamjar / facebook / Twitter / Pinterest / Instagram / Google+

To άρθρο αναρτήθηκε πρώτη φορά στο MadeinGreece.news στις 13 Ιουλίου 2017

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr