Αυγουστιάτικα ψάρια στον φούρνο – σκουμπρί, σαφρίδια, ζαργάνες, τονάκι από την εξπέρ Άρτεμη Τζίτζη
Κατά την κλασική και σοφή περιγραφή, ο κολιός βρίσκεται στα καλύτερά του τον Αύγουστο.
Δεν είναι όμως μόνο ο κολιός, είναι και πολλά άλλα ψαράκια που διαπρέπουν αυτήν την εποχή και που είναι ό, τι πρέπει για μαγείρεμα στον φούρνο, που είναι και ο πιο εύκολος και ξεκούραστος τρόπος μαγειρέματος: σαφρίδια, και μάλιστα τα άσπρα σαφρίδια, που έχουν πολύ και αφράτο κρέας, τα κοκκάλια, οι τσιπούρες, οι σαρδέλες, τα τονάκια, τα σκουμπριά, οι ζαργάνες, οι παλαμίδες, τα ρίκια.
Όλα είναι παχιά ψάρια, που σηκώνουν μια χαρά τη δύναμη του φούρνου, ταιριάζουν με τη ντομάτα και έχουν και αρκετά προσιτή τιμή.
Εδώ, σας δίνουμε μια μίνι σειρά από συνταγές για την αξιοποίησή τους, καθώς και την αδίκως ξεχασμένη συνταγή «ψάρι αλά σπετσιώτα».
Την απολύτως κλασική συνταγή «ψάρι πλακί» θα την βρείτε εδώ και μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε ψάρι φέτα ή φιλέτο –σκεφθείτε και την επίσης ξεχασμένη παλαμίδα ή το ρίκι.
Έχουν εξαιρετική γεύση μαγειρεμένα με αυτόν τον τρόπο.
Σκουμπριά με ντομάτα στο φούρνο
Υλικά
4 μεγάλα φρέσκα σκουμπριά 250 γρ. το καθένα
1200 γρ. ώριμες σφιχτές ντομάτες
1 μέτριο κρεμμύδι σε λεπτές ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
¾ φλ. ελαιόλαδο
1 ξυλάκι κανέλλας
5 κόκκοι μαυροπίπερο
1 δαφνόφυλλο
Αλάτι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα ψάρια.
Πετάμε το κεφάλι, τα βάζουμε σε σουρωτήρι, τα αλατίζουμε καλά και τα αφήνουμε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις ντομάτες και τις περνάμε από τη χοντρή μεριά του τρίφτη.
Τις βάζουμε σε ταψί μαζί με το κρεμμύδι, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, την κανέλλα, το δαφνόφυλλο και το πιπέρι.
Μεταφέρουμε τη σάλτσα σε ταψί και αφήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 160ο C για 30 λεπτά μέχρι να χάσει τα περισσότερα από τα υγρά της.
Βάζουμε επάνω τα ψάρια, προσθέτουμε και ψήνουμε άλλη μισή ώρα –αν χρειασθεί προσθέτουμε λίγο καυτό νερό.
Τα ψάρια είναι έτοιμα όταν ξεχωρίζει εύκολα η σάρκα από το κόκαλο με ένα μαχαίρι που θα βάλουμε στα πλευρά του ψαριού.
Ψάρι αλά σπετσιώτα
Υλικά
1½ κ. συναγρίδα ή σφυρίδα σε φέτες πάχους 1,3 εκ.
1 κ. ώριμες σφιχτές ντομάτες
1 φλ. ελαιόλαδο
¾ φλ. φρυγανιά
1 μέτριο ξερό κρεμμύδι κομμένο σε ροδέλες
4 –6 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 ποτήρι ξηρό λευκό κρασί
1 φλ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε το ψάρι.
Χαράζουμε το δέρμα κάθε φέτας σε 4 σημεία (για να μην μαζέψει στο ψήσιμο).
Τις αλατίζουμε καλά, τις βάζουμε σε σουρωτήρι, ραντίζουμε με το χυμό λεμονιού και τις αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 1 ώρα.
Πλένουμε, καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τις ντομάτες.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμισθεί ρίχνουμε τις ντομάτες.
Μαγειρεύουμε για 20 λεπτά σε δυνατή φωτιά να πιουν τα υγρά τους.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 °C. Ρίχνουμε λίγη σάλτσα στον πάτο ενός ταψιού που να χωράει το ψάρι ίσα –ίσα και στρώνουμε επάνω τις φέτες του ψαριού τη μια δίπλα στην άλλη.
Ρίχνουμε επάνω την υπόλοιπη σάλτσα, πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και τη φρυγανιά.
Ψήνουμε το φαγητό για 50 λεπτά περίπου, βρέχοντας ανά διαστήματα την επιφάνεια με το ζουμί του, μέχρι να πάρει χρυσοκάστανο χρώμα.
Αν δούμε ότι αρπάζει, καλύπτουμε το ταψί με λαδόκολλα.
Δείτε τις υπόλοιπες συνταγές στο athinorama.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr