Ιαπωνία: 72 χρόνια από την ατομική βόμβα στη Χιροσίμα

Σαν σήμερα πριν 72 χρόνια έγινε η πρώτη πολεμική πυρηνική επίθεση της Ιστορίας.

Η πόλη της Χιροσίμα στην Ιαπωνία, τιμάει σήμερα την συμπλήρωση 72 ετών από τον πυρηνικό βομβαρδισμό της από τις ΗΠΑ, στην διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου στο Κεντρικό Πάρκο της Ειρήνης.

Ο δήμαρχος της πόλης Καζούμι Ματσούι απηύθυνε κάλεσμα ειρήνης σε ολόκληρο τον κόσμο, δίνοντας έμφαση στην κατάργηση των πυρηνικών οπλοστασίων, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Την τελετή μνήμης, παρακολούθησαν περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι. Μεταξύ αυτών, ήταν κάποιοι που κατόρθωσαν να επιβιώσουν μετά την επίθεση, οι απόγονοί τους, ακτιβιστές της ειρήνης, αλλά και εκπρόσωποι περίπου 80 χωρών και περιοχών από ολόκληρο τον κόσμο.

EPA/KIMIMASA MAYAMA

Ο δήμαρχος της πόλης, προέβη σε μία διακήρυξη για την ειρήνη προς το ακροατήριο του, ενώ αναφέρθηκε στην απώλεια της ανθρώπινης ζωής και της κουλτούρας, αλλά και στην δυστυχία που προκάλεσε ο πυρηνικός βομβαρδισμός. Παράλληλα, παρότρυνε την ιαπωνική κυβέρνηση να “εξαντλήσει κάθε περιθώριο” προκειμένου να υπηρετήσει έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα.

Επίσης, ζήτησε από την ιαπωνική κυβέρνηση να υποστηρίξει περισσότερο τα θύματα της πυρηνικής επίθεσης του 1945 που επέζησαν, αλλά “κι όλους τους άλλους που υπέφεραν ψυχικά και σωματικά από τις συνέπειες της ραδιενέργειας.”

Τι έγινε πριν 72 χρόνια

Ο βομβαρδισμός της Χιροσίμα από τις ΗΠΑ έλαβε χώρα λίγο πριν τη λήξη του Β' Παγκοσμίου πολέμου, στις 6 Αυγούστου 1945 και ήταν η πρώτη πολεμική πυρηνική επίθεση της Ιστορίας.

Η βόμβα ήταν τύπου ουρανίου 235, η οποία είχε λάβει το προσωνύμιο "Little Boy" (αγοράκι) στο κέντρο συναρμολόγησης και δοκιμών Αλαμογκόρντο, όπως αναφέρει το Wikipedia.

Τη ρίψη της έκανε ο συνταγματάρχης Πολ Τίμπετς, κυβερνήτης ενός αεροσκάφους Β29 της Αεροπορίας Στρατού, στο οποίο είχε δώσει το όνομα της μητέρας του, "Ένολα Γκαίυ".

Το Β29 υπέστη ισχυρή ανατάραξη με την έκρηξη της βόμβας, παρά το γεγονός ότι απείχε ήδη 18 περίπου χιλιόμετρα από το σημείο της έκρηξης.

Υπολογίζεται ότι επιτόπου φονεύθηκαν περίπου 70.000 άτομα, οι περισσότεροι άμαχοι. Πολύ περισσότεροι πέθαναν αργότερα ή έπαθαν σημαντικές βλάβες στην υγεία τους λόγω της ραδιενέργειας. Από την πόλη διασώθηκε μόνον ο θόλος (από μπετόν) και ο σκελετός του κτιρίου που τον στήριζε.

Πριν την έκρηξη αυτό ήταν το κτίριο που στέγαζε την "Εμπορική Έκθεση της Περιφέρειας της Χιροσίμα". Ο θόλος υπάρχει και σήμερα, όπως ακριβώς απέμεινε μετά την έκρηξη, και έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr