Ο Καζαντζάκης θα εμπνέει και θα φωτίζει για πάντα: Αφιερωμένο στον μέγιστο Κρητικό το 26ο Διεθνές Συνέδριο Φιλοσοφίας στην Ολυμπία
Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία την περασμένη Κυριακή, οι εργασίες, του 26ου Διεθνούς Συνεδρίου Φιλοσοφίας και του 8ου Διεθνούς δίγλωσσου καλοκαιρινού σεμιναρίου στον Ξενοφώντα, στην Αρχαία Ολυμπία, τον τόπο που διάλεξαν οι Αρχαίοι Έλληνες να κάνουν τους Ολυμπιακούς αγώνες τους και στη Ζαχάρω Ηλείας, τόπους που προσφέρονται για φιλοσοφικές συζητήσεις, μυθοπλασίες & αθλητικά γεγονότα.
Σε ένα πλούσιο τριήμερο (28-30 Ιουλίου) με έντονο τοπικό χαρακτήρα και συμμετοχή από τους τοπικούς φορείς, με στόχο να περάσει το φως στις καρδιές των ανθρώπων αλλά και να συνδέσει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον και ότι αντιπροσωπεύει η Ολυμπία στην παγκόσμια συνείδηση.
Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν και οι παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις του συνεδρίου.
26ο Διεθνές Συνέδριο Φιλοσοφίας
Με θέμα φέτος "Φιλοσοφία και Τέχνες”, το 26ο Διεθνές Συνέδριο Φιλοσοφίας ήταν αφιερωμένο στον φιλόσοφο John Anton και τον Νίκο Καζαντζάκη. Στις εργασίες του συνεδρίου, μεταξύ άλλων, παρεβρέθηκαν ως ομιλητές διαπρεπείς καθηγητές από Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως η Eve A. Browning από το πανεπιστήμιο του Τέξας Σαν Αντόνιο και η Gabriella Rubullota από το πανεπιστήμιο του Στρασβούργου.
Πιο συγκεκριμένα τις εργασίες του επιστημονικού συνεδρίου άνοιξαν το απόγευμα της Παρασκευής 28 Ιουλίου στην Αρχαία Ολυμπία, με ομιλίες τους ο Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λεων. Μπαρτζελιώτης, Πρόεδρος του ΟΚΦΠ, ο Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός, και ο Πανεπιστημιακός κ. Θάνος Βερέμης. Ακολούθως ο Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Ευθύμιος Κοτζιάς, επέδωσε στον Λεωνίδα Μπαρτζελιώτη τιμητική πλακέτα του Δήμου για την πολύχρονη προσφορά του στην ανάδειξη της Ολυμπίας στον χώρο της σύγχρονης Επιστήμης.
Τις ομιλίες της ημέρας έκλεισε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Σαν Αντόνιο του Τέξας κ. Εύα Μπράουνινγκ, με θέμα «Ο Ξενοφών περί κάλλους/ομορφιάς».
Στο κλείσιμο της εναρκτήριας Συνεδρίας η Χορωδία της Ι. Μητροπόλεως Ηλείας παρουσίασε Βυζαντινούς ύμνους υπό την διεύθυνση του Θεολόγου κ. Νίκου Παπαδημητρίου, καθώς και αντιπροσωπία της Σχολής Παραδοσιακής μουσικής της Ι. Μητροπόλεως Ηλείας, με αυθεντικά παραδοσιακά τραγούδια σε ερμηνεία από την υψίφωνο Ζαφειρώ Χατζηφωτίου, με υπεύθυνο τον κ. Γεώργιο Παπαγεωργίου.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου εγκαινιάστηκε η Διεθνής έκθεση φωτογραφίας αφιερωμένη στον Νίκο Καζαντζάκη με θέμα "Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβάμαι τίποτα, είμαι λέφτερος" και συμμετοχές 35 φωτογράφων με 60 φωτογραφίες, από φωτογραφικές ομάδες, όπως η Φωτογραφική Εταιρεία Ελλάδας (Ε.Φ.Ε), και το Antibes Photoclub της Γαλλίας αλλά και άλλων φωτογραφικών ομάδων από Ελλάδα και ανεξάρτητων φωτογράφων από μέρη όπου έζησε ο Καζαντζάκης.
Σκοπός της έκθεσης είναι να παρουσιαστεί και σε άλλα μέρη και περιοχές της Ελλάδας όπου έζησε ο Ν. Καζαντζάκης στα πλαίσια του έτους Νίκου Καζαντζάκη.
Τιμητικά βραβεία έλαβαν οι φωτογραφίες των Μαρία Σκυλοδήμου από την Ε.Φ.Ε, Alla Sokolova από το Antibes Photo Club και ο Θεοφάνης Νταίκος, ανεξάρτητος φωτογράφος από την Αμφιλοχία. Την έκθεση διοργάνωσε ο οργανισμός Νηρωή με συνδιοργάνωση των Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και με την στήριξη του Ολυμπιακού Κέντρου Φιλοσοφίας και Παιδείας.
Το Σαββάτο 29 Ιουλίου συνεχίστηκαν με την Προεδρία του κ. Θάνου Βερέμη και επιστημονικό Σεμινάριο για τον Ξενοφώντα. Στις εισαγωγικές του παρατηρήσεις ο φιλόλογος καθηγητής κ. Γεώργιος Κουρκούτας παρουσίασε στοιχεία από την ζωή του Ξενοφώντος στο κτήμα του στον Σκιλλούντα, που υπήρξε χώρος πνευματικής δημιουργίας κατά την εξορία του, ενώ ο αρχαιολόγος κ. Πασχάλης Δέλλιος ανέπτυξε το θέμα «Η Εθνική ταυτότητα στο έργο του Ξενοφώντα».
Για το κυνήγι, την σχέση των αρχαίων Ελλήνων με τα ζώα (σκύλο και άλογο) και για τις υβριδικές μορφές στην Ελληνική Ιστορία μίλησαν η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ κ. Λίλιαν Καραλή, η φιλόλογος κ. Χρυσούλα Καραμάτσιου και οι μεταπτυχιακές φοιτήτριες κ. Κωνσ. Αναγνώστου και Μαρία Γκρουέζα. Για την Ζωοαρχαιολογία μίλησε η αρχαιολόγος κ. Αναστασία Σχοινά, ενώ οι αρχαιολόγοι και ερευνητές κ. Σωτ. Λαμπρόπουλος και Ασημάκης Κούτσιος ανέπτυξαν το θέμα «Μελέτη Δεδομένων Φυσικού Περιβάλλοντος και Γεωαρχαιολογικών Παραμέτρων της Ηλείας από την προϊστορική εποχή έως τους Ρωμαϊκούς χρόνους».
Το βράδυ του Σαββάτου, η καλλιτεχνική ομάδα της Νηρωής "Μνημοσύνη”, παρουσίασε στα πλαίσια του Συνεδρίου ένα καταπληκτικό δρώμενο, το οποίο ξεκίνησε με πορεία στον κεντρικό εμπορικό δρόμο της Ολυμπίας, από τις «Κόρες της Ολυμπίας» η οποία κατέληξε στην πλατεία Παλαιού Δημαρχείου όπου παρουσιάστηκε το θεατρικό δρώμενο "Ενθύμησις: Το Ολύμπιο Φως" σε σκηνοθεσία-χορογραφία της Σοφίας Μαντζάκου και αναπαραστάσεις αετωμάτων από την Νατάσσα Ζουμή.
Πλήθος κόσμου και τουριστών παρακολούθησαν την εντυπωσιακή αυτή εκδήλωση με τους πυρσούς ενώ ακούστηκαν σχόλια για ένα φαντασμαγορικό δρώμενο το οποίο επανασύνδεσε την καρδιά του κόσμου με το αρχαίο Ολυμπιακό πνεύμα.
Ακολούθησε το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς- Λύραυλος του Παναγιώτη Στέφου σε μία μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο "3000 χρόνια Ελληνική Μουσική" στην οποία καταλύθηκαν τα όρια του χρόνου και γεφυρώθηκε το σήμερα με το χθες. Σχήματα, ήχοι, εικόνες, σκηνές ζωής μέσα στο χωροχρόνο
Εκεί παρουσιάστηκαν μια πανδαισία ήχων από 30 αρχαιοελληνικά και παραδοσιακά όργανα και μία ολόκληρη ζωντανή κινητή έκθεση από αυτά ενώ το μουσικό σχήμα Λύραυλος ταξίδεψε το κοινό στην μουσική της αρχαίας και νεότερης Ελλάδα.
Το πολιτιστικό βράδυ του Σαββάτου έκλεισε με τον Νίκο Ηλιάκη και την ορχήστρα του από την Κρήτη με ένα ΜουσικόΠοιητικό Πρόγραμμα που περιελάμβανε τρεις ενότητες:
-Τον Λαμπραθλητισμό, ένα Νέο ΜουσικόΠοιητικό, ΚρητΟλύμπιο Έργο, με Πανανθρώπινα μηνύματα για την Άνοδο του Ανθρώπου και του Κόσμου από την Κρήτη και την Αρχαία Ολυμπία σε μουσική Νίκου Ηλιάκη και υμνοποίηση του Κωσταντίνου Χατζάκη.
-Αναφορά στον Μεγάλο Διανοητή Νίκο Καζαντζάκη και στο Αφιερωμένο Φετινό Έτος 2017
- ΜουσικοΧορευτικό Κρητικό Πρόγραμμα με Τοπικούς Σκοπούς, Τραγούδια και Χορούς, Γνωστούς και Ξεχασμένους της Κρήτης, από το Μουσικό Συγκρότημα του Νίκου Ηλιάκη και τοπικές χορευτικές ομάδες Συλλόγων Κρήτης, υπό τη διεύθυνση του Θέμη και Στεφάνου Μπαντουδάκη.
Η Κυριακή 30 Ιουλίου, τελευταία ημέρα του συνεδρίου, οι εκδηλώσεις άρχισαν από την Αρχαία Ολυμπία όπου το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε για τους συνέδρους εκτός προγράμματος δρώμενο με Ιαπωνικά τύμπανα Taiko στο άγαλμα του φιλέλληνα Ιάπωνα Φιλοσόφου Κουκούμπου, στην πλατεία Παλαιού Δημαρχείου από τον Νίκο Σουλιώτη.
Το Συνέδριο συνεχίστηκε το μεσημέρι στην Ζαχάρω Ηλείας, στο Πνευματικό κέντρο Ζαχάρως, με την Προεδρία του κ. Λεωνίδα Μπαρτζελιώτη, για τον Ξενοφώντα, όπου οι ομιλητές ανέπτυξαν θέματα όπως το «Ήθος» κλπ. Παράλληλα ο Δήμος Ζαχάρως βράβευσε τον Πρόεδρο του Ολυμπιακού Κέντρου, κ. Λεωνίδα Μπαρτζελιώτη για την προσφορά του στην επιστήμη της φιλοσοφίας και την ανάδειξη της περιοχής.
Επίσκεψη στο Σπήλαιο του Βαρκό - Καλίδονα "Φύση και Παράδοση - Αξία Διαχρονική”
Στην τοποθεσία Βαρκό Καλίδονας της Ζαχάρως, οι σύνεδροι γεύτηκαν δροσερό φρέσκο αφέψημα φασκόμηλο από το Βαρκό, επισκέφθηκαν το σπήλαιο του Βαρκό και περιηγήθηκαν στο Λαογραφικό Μουσείο της Καλίδονας από την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλίδονας Σάρενα κα Τριανταφυλλιά Νιάρχου.
Η συνέχεια της ημέρας ήταν αφιερωμένη στον τοπικό χαρακτήρα της περιοχής με τίτλο "Φύση και Παράδοση - Αξία Διαχρονική" στην Καλίδονα Ζαχάρως.
Μία συνάντηση γεύσης και πολιτισμού όπου κατέληξε στην κεντρική πλατεία της Καλίδονας Ζαχάρως όπου πλήθος κόσμου γεύτηκε πάνω από 20 παραδοσιακές συνταγές της περιοχής μαγειρεμένες με αγάπη και μεράκι από τις κυρίες του πολιτιστικού Συλλόγου Καλίδονας Σαραίνα, με τη συνοδεία παραδοσιακών τραγουδιών και χορών της περιοχής από τοπικά χορευτικά σχήματα και παραδοσιακή ορχήστρα υπό την διεύθυνση του χοροδιδάσκαλου Κωνσταντίνου Τζανέτου.
Το 26ο Διεθνές Συνέδριο Φιλοσοφίας και το 8ο Διεθνές δίγλωσσο καλοκαιρινό σεμινάριο για τον Ξενοφώντα, διοργανώθηκαν στην Αρχαία Ολυμπία και Ζαχάρω Ηλείας από το Ολυμπιακό Κέντρο Φιλοσοφίας και Παιδείας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ενώ τα πολιτιστικά δρώμενα από τον οργανισμό Νηρωή.
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας και τον Δήμο Ζαχάρως για την υποστήριξη των δρώμενων και του συνεδρίου, τον εμπορικό σύλλογο της Αρχαίας Ολυμπίας και την Ενωση ξενοδόχων της Αρχαίας Ολυμπίας για την φιλοξενία τους. Επίσης όλους τους χορηγούς- υποστηρικές των δράσεών μας αλλά και τους τοπικούς φορείς και εθελοντές Ολυμπίας, Ζαχάρως και Καλίδονας οι οποίοι βοήθησαν αποφασιστικά στην πραγματοποίηση του 26ου Διεθνούς Συνεδρίου Φιλοσοφίας και των πολιτιστικών δράσεων.
Το 26ο Διεθνές Συνέδριο Φιλοσοφίας τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας, του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, του Δήμου Ζαχάρως.
Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος,
ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ: Πολιτιστικός Οργανισμός Νηρωή
Θεσμικοί Υποστηρικτές, ο Σύλλογος Εμπόρων Αρχαίας Ολυμπίας “Ερμής”, η Ένωση Ξενοδόχων Αρχαίας Ολυμπίας.
Χορηγοί Υποστηρικτές, η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζακη, το www.travelling.gr, το http://news.travelling.gr, ΙΕΚ AKMH, AB food Market-ΚΑΠΟΣ, Signature Travel
Χορηγοί επικοινωνίας ΕΡΤ Πύργου, Patris News, difernews.gr, http://news.travelling.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr