Δενδρολίβανο φασκόμηλο μοσχοβολούν οι χοιρινές μπριζόλες με κρούστα μυρωδικών του Άκη Πετρετζίκη

Συστατικά

Για τις μπριζόλες

•    4 χοιρινές μπριζόλες με κόκκαλο Aνδριόπουλος

•    1 κ.σ. ελαιόλαδο

•    αλάτι και πιπέρι για τις μπριζόλες

•    2 κ.σ. βούτυρο

•    160 γρ. αμύγδαλο ωμό χωρίς φλούδα

•    10 κλωναράκια δενδρολίβανο

•    8 φυλλαράκια φασκόμηλο

•    1 σκ. σκόρδο

•    6 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη

•    αλάτι

•    πιπέρι

•    4-6 κ.σ. ελαιόλαδο

•    4 κ.σ. μουστάρδα ντιζόν

•    2-3 κ.σ. ελαιόλαδο

Για τις πατάτες

•    750 γρ πατάτες baby με φλούδα ή χωρίς

•    αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

•    2-3 κ.σ. ελαιόλαδο

 

Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής 
 

Μέθοδος Εκτέλεσης

•    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C  στον αέρα.

•    Βάζουμε τις πατάτες σε μια κατσαρόλα με νερό και βράζουμε για 15-20 λεπτά μέχρι να είναι έτοιμες.

•    Στραγγίζουμε τις πατάτες, τις αλατοπιπερώνουμε και αλοίφουμε με το ελαιόλαδο.

•    Παράλληλα χρησιμοποιόντας ένα κοφτερό μαχαίρι καθαρίζουμε το κάτω μέρος από τις μπριζόλες.

•    Επίσης κάνουμε τομές με ένα κοφτερό μαχαίρι 1 εκ. γύρω γύρω στη μπριζόλα. Αυτό το κάνουμε για να απλώσουν καλύτερα στο ψήσιμο, να μην μαζέψουν και να ψηθεί ευκολότερα το λίπος.

•    Πασπαλίζουμε τις μπριζόλες με λίγο ελαιόλαδο, πιπέρι και αλάτι και τις σοτάρουμε στο τηγάνι, σε δυνατή φωτιά, μέχρι να πάρουν χρώμα.

•    Προσθέτουμε τα 4 κλωναράκια δενδρολίβανο και μόλις πάρουν χρώμα οι μπριζόλες μας, ρίχνουμε το βούτυρο στο τηγάνι.

•    Περιλούζουμε το χοιρινό με το λιωμένο βούτυρο με τη βοήθεια ενός κουταλιού και μόλις είναι έτοιμες και έχουν πάρει ένα ωραίο χρυσό χρώμα, τις αφήνουμε στην άκρη για 5-10 λεπτά, να ξεκουραστούν.

•    Σε ένα μούλτι χτυπάμε τα αμύγδαλα και προσθέτουμε το υπόλοιπο δενδρολίβανο, το φασκόμηλο και το σκόρδο.

•    Έπειτα ρίχνουμε τη φρυγανιά, πιπέρι, αλάτι και 4-6 κ.σ. ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το χτύπημα.

•    Αδειάζουμε το μείγμα σε ένα μπολ. Βάζουμε τις 4 μπριζόλες και τις πατάτες σε ένα ταψί.

•    Με τη βοήθεια ενός πινέλου, αλείφουμε το κρέας με τη μουστάρδα και κολλάμε την κρούστα από πάνω.

•    Πασπαλίζουμε με 2-3 κ.σ. έξτρα λάδι τις μπριζόλες και ψήνουμε για 15 - 20 λεπτά για μέτριο ψήσιμο.

•    Αν θέλουμε να έχουμε καλό ψήσιμο στη μπριζόλα μας τότε αφαιρούμε τις πατάτες από τον φούρνο και τις αφήνουμε να ψηθούν 5 - 10 λεπτά παραπάνω.

WHO IS WHO

 
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...

Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του MEGA, “The Master Chef”. Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας Master Chef κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr