Alert στο Πακιστάν: Τρομοκράτες δολοφόνοι από πλούσιες αριστοκρατικές οικογένειες απόφοιτοι Πανεπιστήμιων

Οι αρχές έχουν αυξήσει τα μέτρα επιτήρησης σε όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας.

Η πρόσφατη εμφάνιση υψηλά μορφωμένων Πακιστανών που συμμετείχαν σε εξτρεμιστικές και τρομοκρατικές ενέργειες έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στους διαδρόμου της εξουσίας στο Πακιστάν.

Την περασμένη εβδομάδα οι αντιτρομοκρατικές αρχές εξάρθρωσαν στο Καράτσι ένα ανεξάρτητο τρομοκρατικό δίκτυο με την ονομασία Ανσάρ-ουλ-Σαρία Πακιστάν ( πρόκειται για υποστηρικτές του ισλαμικού νόμου στο Πακιστάν) στα μέλη του οποίου ήταν και 12 τρομοκράτες με ανώτατο μορφωτικό επίπεδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την αστυνομία, όλοι οι συλληφθέντες ήταν μέλη αριστοκρατικών μορφωμένων οικογενειών και οι ίδιοι υψηλού μορφωτικού επιπέδου, απόφοιτοι πανεπιστημίων μεταξύ των οποίων το Πανεπιστήμιο του Καράτσι και η Πολυτεχνική Σχολή Μηχανικών και Τεχνολογίας, ενώ ο επικεφαλής της ομάδας, με το όνομα Αμπντουλάχ, είχε εργασθεί ως πανεπιστημιακός ειδικός στην πληροφορική, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι δράστες αυτής της ομάδας είχαν εκπαιδευθεί στο Αφγανιστάν και έκαναν την εμφάνισή τους στο Καράτσι με δολοφονίες αστυνομικών με τελικό στόχο να έρθουν σε επαφή με την Αλ - Κάϊντα και σύμφωνα με τον αστυνομία: « η εμφάνιση μίας τέτοιας ομάδας αποτελεί σοβαρή απειλή για την χώρα μας η οποία αγωνίζεται για την ειρήνη».

Οι αρχές τώρα έχουν αυξήσει τα μέτρα επιτήρησης σε όλα τα μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας, ενώ σε κάποια εκπαιδευτικά ιδρύματα έχουν ξεκινήσει έλεγχοι ασφαλείας.

Η Ανσάρ -ουλ-Σαρία Πακιστάν δεν είναι η πρώτη τρομοκρατική ομάδα στην οποία συμμετέχουν άτομα πανεπιστημιακής μόρφωσης. Το Πακιστάν έχει ήδη γίνει μάρτυρας στο παρελθόν τρομοκρατικών ενεργειών με δράστες απόφοιτους μεγάλων πανεπιστημίων.

Τον Μάιο του 2015, οι υπηρεσίες Πληροφοριών συνέλαβαν μια ομάδα τεσσάρων τρομοκρατών συνδεδεμένη με το Ισλαμικό Κράτος (IS), η οποία είχε διεξαγάγει διάφορες τρομοκρατικές ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης μιας ενέδρας σε ένα λεωφορείο μουσουλμάνων σιτιών στο Καράτσι όπου 43 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Και οι τέσσερις τρομοκράτες προέρχονταν από εύπορες οικογένειες και είχαν αποφοιτήσει από κορυφαία πανεπιστήμια, ενώ ο ηγέτης τους Σάαντ Αζίζ ήταν απόφοιτος του Ινστιτούτου Διοίκησης Επιχειρήσεων (IBA) στο Καράτσι, Νο 1 πανεπιστήμιο του Πακιστάν στο μάνατζμεντ και εργαζόταν σε κορυφαία θέση μεγάλης πολυεθνικής εταιρίας.

Ο Μουχάμαντ Ασφράφ πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης και Ασφάλειας του Πουντζάμπ, εκτιμά οτι το φαινόμενο των μορφωμένων τρομοκρατών προέκυψε κατ' αρχήν ως αντίδραση στην υποστήριξη του Πακιστάν στις Ηνωμένες Πολιτείες για την επίθεσή του στο Αφγανιστάν το 2001.

« Η παρουσία εξτρεμιστικών τάσεων στην ανώτερη μεσαία και ελίτ τάξη του Πακιστάν δεν είναι καινούργια, όμως τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των μαχητών που προέρχονται από αυτές τις τάξεις έχει εξελιχθεί ανησυχητικά. Η παρακολούθηση τέτοιων ομάδων γίνεται μερικές φορές πολύ δύσκολη εξαιτίας της τεχνολογικής τους κατάρτισης, του καλού σχεδιασμού, των μέτρων ασφαλείας που λαμβάνουν και της αποξένωσης τους από τις παραδοσιακές τρομοκρατικές ομάδες», εξηγεί ο Ασράφ.

Ένας αξιωματούχος ασφαλείας που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του δήλωσε ότι πρόσφατα συνελήφθησαν περίπου 10 μορφωμένα νεαρά κορίτσια μέλη εύπορων οικογενειών, με την κατηγορία οτι συμμετείχαν σε διάφορες τρομοκρατικές ομάδες.

Τον περασμένο Απρίλιο συνελήφθη μία φοιτήτρια της Ιατρικής στη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών στην Λαχόρη όπου σκοτώθηκε ο άντρας της.

Η φοιτήτρια είχε εγκαταλείψει το σπίτι της αφότου ριζοσπαστικοποιήθηκε μέσω του διαδικτύου, εκπαιδεύτηκε από τον ISIS στη Συρία, παντρεύτηκε έναν Πακιστανό μαχητή και επέστρεψε στο Πακιστάν για να διαπράξει επιθέσεις εναντίων των δυνάμεων ασφαλείας.

«Πλέον πολλοί μορφωμένοι Πακιστανοί συμμετέχουν σε διάφορες τρομοκρατικές ομάδες στη Συρία και το Αφγανιστάν» λέει ο αξιωματούχος και προσθέτει οτι το 2009 μία τρομοκρατική επίθεση σε τέμενος που βρισκόταν κοντά σε ένα αρχηγείο στρατού στην οποία σκοτώθηκαν 40 μέλη στρατιωτικών οικογενειών, πραγματοποιήθηκε από μία ομάδα θυμωμένων μορφωμένων νεαρών.

Ο Δόκτωρ Ουσμάν, ένας τρομοκράτης που πραγματοποίησε επίθεση κατά της ομάδας κρίκετ της Σρι Λάνκα στη Λαχόρη και μια αποστολή αυτοκτονίας στο αρχηγείο στρατού, ήταν γιατρός στο επάγγελμα. Ο Ομάρ Σαγιντ Σέικ που απήγαγε και σκότωσε τον Αμερικανό δημοσιογράφο Ντάνιελ Περλ στο 2002 στο Καράτσι ήταν απόφοιτος του London School of Economics.

Οι αρχές στο Πακιστάν ανησυχούν καθώς διαπιστώνουν οτι αυτο-ριζοσπαστοποιημένα άτομα, τα οποία έχουν επηρεασθεί από την ιδεολογία των τρομοκρατών, καταλήγουν να πραγματοποιούν από μόνοι τους τρομοκρατικές επιθέσεις όταν δεν καταφέρνουν να ενταχθούν σε μία ομάδα.

Ο Ομάρ Φαρούκ Ζάιν καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Bahaudin Zakria εκφράζει την άποψη ότι η τάση των μορφωμένων ατόμων μεσαίων και ανώτερων κοινωνικά στρωμάτων προς τον εξτρεμισμό αντιπροσωπεύει ένα νέο ρεύμα που αναδύεται εξαιτίας, όπως λέει, της χαλαρής πολιτικής του Πακιστάν στη χρήση του διαδικτύου και των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης, των ελλιπών ελέγχων στα πανεπιστήμια και της έλλειψης εξωσχολικών δραστηριοτήτων των φοιτητών.

«Οι φοιτητές των θετικών και τεχνολογικών επιστημών είναι πιο επιρρεπείς σε τέτοιες τάσεις εξαιτίας πολλών παραγόντων, όπως η απομόνωση από την παιδική τους ηλικία λόγω σπουδών, του άγχους από τους δασκάλους και τους γονείς, της κοινωνικής αδικίας, των φαινομένων δωροδοκίας των πολιτικών καθώς και της εύκολης πρόσβασης που έχουν πλέον σε υλικό τρομοκρατικής προπαγάνδας μέσω διαδικτύου», λέει ο Ζάιν.

Το Πακιστάν ενέκρινε πρόσφατα την Εθνική Πολιτική για την Αντιμετώπιση των Εξτρεμισμού, η οποία προβλέπει μία πολιτική μεταρρυθμίσεων του εθνικού εκπαιδευτικού συστήματος, μέσω ειδικών προγραμμάτων σπουδών σε δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, καθώς και θρησκευτικά σεμινάρια.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr