O Ραχόι σε έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο: Τι σημαίνει διακήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας με αναστολή;
Η ισπανική κυβέρνηση διαθέτει και άλλα όπλα στη φαρέτρα της.
Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο πραγματοποιείται στην Ισπανία, προκειμένου να εξεταστεί η απάντηση που θα δοθεί στον πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος κήρυξε μεν την ανεξαρτησία, αλλά ανακοίνωσε την αναστολή της, προκειμένου να διεξαχθεί διάλογος με τη Μαδρίτη.
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, που πρόκειται να μιλήσει στο ισπανικό κοινοβούλιο, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι σε περίπτωση κήρυξης της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, ακόμη και στην περίπτωση που αυτή δεν έχει άμεση ισχύ, ενδέχεται να αναστείλει την αυτονομία της επαρχίας, ένα μέτρο που δεν έχει ληφθεί ποτέ μετά το 1934.
Η ισπανική κυβέρνηση διαθέτει και άλλα όπλα στη φαρέτρα της. Έχει ήδη αναλάβει τον έλεγχο των οικονομικών της Καταλονίας. Μπορεί επίσης να επιβάλει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάτι που θα επιτρέψει στον Ραχόι να κυβερνά με νομοθετικά διατάγματα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Εξάλλου, δεν αποκλείεται η σύλληψη του Πουτζντεμόν και ανθρώπων του περιβάλλοντός του, στο πλαίσιο μιας δικαστικής έρευνας, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει για στασιασμό.
Διακήρυξη ανεξαρτησίας... με αστερίσκους
Αντιμέτωπος με πιέσεις από όλες τις πλευρές, περιλαμβανομένης της Ε.Ε., ο Πουτζντεμόν υποσχέθηκε χθες στο καταλανικό κοινοβούλιο να μετατρέψει την Καταλονία σε «δημοκρατία», προτείνοντας παράλληλα να αναβληθεί η κήρυξη της ανεξαρτησίας, προκειμένου να διεξαχθεί διάλογος με τη Μαδρίτη.
Εκτίμησε ότι η Καταλονία ζει «μια ιστορική στιγμή», βασιζόμενος στη νίκη του «ναι» με το 90,19% των ψήφων στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την 1η Οκτωβρίου.
Το δημοψήφισμα αυτό, που είχε απαγορευθεί και κηρυχθεί αντισυνταγματικό από τη Μαδρίτη, βύθισε την Ισπανία στην πιο σοβαρή της κρίση μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1977, διχάζοντας βαθιά και τους κατοίκους αυτής της πλούσιας επαρχίας όπου ζει το 16% των Ισπανών.
Βάσει του αποτελέσματος ο Πουτζντεμόν εκτίμησε ότι η επαρχία θα πρέπει πλέον «να γίνει ανεξάρτητο κράτος με τη μορφή δημοκρατίας». Το χειροκρότημα ήταν έντονο από τους υποστηρικτές του, ενώ ενθουσιασμός επικράτησε και μεταξύ των υπέρμαχων της ανεξαρτησίας, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κοινοβούλιο για να παρακολουθήσουν την ομιλία σε γιγαντοοθόνες.
Ωστόσο,λίγα λεπτά αργότερα ο Πουτζντεμόν πρότεινε στο κοινοβούλιο να αναστείλει την εφαρμογή της κήρυξης της ανεξαρτησίας, προκειμένου να ξεκινήσει διάλογος.
«Πρόκειται για την ομιλία κάποιου που δεν γνωρίζει ούτε πού βρίσκεται, ούτε πού πάει, ούτε πού θέλει να πάει», κατήγγειλε η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία.
Η δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου χαιρέτισε με ανάρτησή της στο Twitter την ευκαιρία «για διάλογο και μεσολάβηση», εκτιμώντας ότι «πλέον η μπάλα είναι στο γήπεδο του Ραχόι».
«Προσπαθούμε να αποκωδικοποιήσουμε» την κατάσταση, παραδέχθηκε από την πλευρά του ο Πάμπλο Σιμόν, ένας καθηγητής πολιτικών επιστημών.
El Pais: Παγίδα από τον Πουτζντεμόν
Στη σημερινό της φύλλο η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Ισπανίας El Pais κάνει λόγο για «παγίδα», εκτιμώντας ότι ο Πουτζντεμόν δεν επιθυμεί να διαπραγματευτεί τίποτα άλλο εκτός από την ανεξαρτησία. Ακόμη, προβλέπει ότι στο μεσοδιάστημα «θα αποσταθεροποιηθεί οικονομικά και πολιτικά» η Ισπανία.
Πρόκειται για μια «φάρσα», είναι ο τίτλος της συντηρητικής εφημερίδας El Mundo, ενώ η καταλανική La Vanguardia προτάσσει την προσπάθεια «να αποκλιμακωθεί η ένταση».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr