Γεύση που θα σας κλέψει την καρδιά: Ψητό μπούτι κοτόπουλο με μηλίτη από τον Άκη Πετρετζίκη
ΥΛΙΚΑ
- 500 ml σάιντερ μήλου (μηλίτης)
- 4 μπούτια κοτόπουλου χωρίς κόκκαλο
- 2 κ.γ μπαχάρι τριμμένο
- αλάτι
- πιπέρι
- 40 γρ βούτυρο
- 2 κόκκινα μήλα
- 250 γρ λευκά μανιτάρια
- 2 κ.γ. αποξηραμένο εστραγκόν
- 50 γρ κρέμα γάλακτος
Για το σερβίρισμα
- baby πατάτες
Ευχαριστούμε τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Τοποθετούμε τον μηλίτη σε ένα κατσαρολάκι και το φέρνουμε σε βρασμό σε μέτρια φωτιά μέχρι να ελαττωθεί στο μισό.
- Παίρνουμε τα μπούτια από το κοτόπουλο και κόβουμε το καθένα στα τρία.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το κοτόπουλο με το μπαχάρι, το αλάτι και το πιπέρι.
- Παίρνουμε τα μήλα, τα κόβουμε στη μέση, βγάζουμε τη φλούδα και τα κουκούτσια και στη συνέχεια τα κόβουμε σε φέτες ½ εκατοστό η κάθε φέτα.
- Κόβουμε τα μανιτάρια στα τέσσερα.
- Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι με καπάκι λιώνουμε το μισό βούτυρο και σοτάρουμε τα μήλα με τα μανιτάρια μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
- Αφαιρούμε από το τηγάνι και τα κρατάμε ζεστά.
- Στο ίδιο τηγάνι λιώνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και σοτάρουμε το κοτόπουλο μέχρι να πάρει χρώμα.
- Προσθέτουμε τον μηλίτη και φέρνουμε σε βρασμό.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με σκεπασμένο καπάκι για 20-25 λεπτά μέχρι να μαγειρευτεί το κοτόπουλο.
- Επαναφέρουμε τα μήλα και τα μανιτάρια στο τηγάνι μαζί με το εστραγκόν και την κρέμα, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά ακόμα να δέσει η σάλτσα μας.
WHO IS WHO
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει λογιστική...
Από εκείνη ακριβώς την στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκότανε στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών… Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.
Η 5ετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό “σχολείο” για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο THE GORING».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr