Νέα έρευνα: Οι γυναίκες που γεννάνε κατά τη διάρκεια του χειμώνα ή της άνοιξης, έχουν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν επιλόχεια κατάθλιψη
Όπως αναφέρει μια νέα αμερικανική έρευνα.
Όπως αναφέρει μια νέα αμερικανική έρευνα, οι γυναίκες που γεννάνε κατά τη διάρκεια του χειμώνα ή της άνοιξης, έχουν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν στη συνέχεια επιλόχεια κατάθλιψη, σε σχέση με όσες γεννάνε το φθινόπωρο ή το καλοκαίρι.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Τζίε Τζου του Νοσοκομείου Brigham & Women’s της Βοστώνης, ανέλυσαν στοιχεία για 20.169 γυναίκες, που είχαν γεννήσει μεταξύ Ιουνίου 2015-Αυγούστου 2017 και από τις οποίες οι 817 (ποσοστό 4,1%) είχαν μετά εκδηλώσει επιλόχεια κατάθλιψη, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Από την έρευνα διαπιστώθηκε ακόμη ότι, όσες γυναίκες είχαν μεγαλύτερης διάρκειας εγκυμοσύνη και κυρίως όσες ήταν μεγαλύτερης ηλικίας και είχαν γεννήσει ένα υγιές μωρό, εμφάνισαν επίσης μειωμένο κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης.
Ο τρόπος του τοκετού (φυσικός ή με καισαρική) δεν φαίνεται να παίζει κανένα ρόλο στην εμφάνιση κατάθλιψης. Αντίθετα, αυξημένος είναι ο κίνδυνος κατάθλιψης για όσες στη διάρκεια του τοκετού δεν έχουν κάνει αναισθησία όπως η επισκληρίδιος, με συνέπεια να πονέσουν περισσότερο. Ακόμη, οι υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο με κατάθλιψη, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Η επιλόχεια κατάθλιψη οφείλεται σε ένα συνδυασμό ορμονικών αλλαγών στο σώμα της γυναίκας, ψυχολογικών προσαρμογών στο νέο ρόλο της μητέρας και σωματικής κόπωσης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, μετά τη γέννα του παιδιού της, τουλάχιστον μία γυναίκα στις δέκα (10%) εμφανίζει άγχος ή διαταραχή κατάθλιψης. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν έντονη θλίψη, ανησυχία, αναστάτωση, μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης κ.α.
Στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναισθησιολογίαςπαρουσιάστηκε ακόμα μια αμερικανική έρευνα, με επικεφαλής την αναισθησιολόγο δρα Ρουθ Λαντάου του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με την οποία τόσο οι μικρού όσο και οι μεγάλου μήκους τομές πρέπει να αποφεύγονται από τους γιατρούς, όταν η γυναίκα γεννά με καισαρική, καθώς και στις δύο αυτές περιπτώσεις ο πόνος μετά μπορεί να είναι μεγαλύτερος. Στην εν λόγω μελέτη διατυπώθηκε, για πρώτη φορά ότι η ιδανική καισαρική τομή έχει μήκος 12 έως 17 εκατοστών. Τομές κάτω των 12 ή άνω των 17 εκατοστών αυξάνουν την πιθανότητα για πρόκληση μεγαλύτερου πόνου, αναφέρουν οι ειδικοί.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr