Vintage Story:1968 - Πως ο Aλέν & η Ναταλί Ντελόν κατηγορήθηκαν για τον φόνο του σωματοφύλακα τους Στέφαν Μαρκοβίτς
Η πολύκροτη υπόθεση συγκλόνισε τη Γαλλία.
Κατά την διάρκεια της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας τα σκάνδαλα πολλά και πιπεράτα, κανένα ομως από τα περιστατικά δεν μπορεί να ξεπεράσει την «υπόθεση Μάρκοβιτς» του 1968, που συνδυάζει το έγκλημα, την πολιτική ίντριγκα, το σεξουαλικό σκάνδαλο και τους αστέρες του θεάματος.
Η πολύκροτη υπόθεση συγκλόνισε τη Γαλλία λίγους μόλις μήνες μετά τα γεγονότα του Μάη του '68 ενώ ξεκίνησε σαν μικρή ιστορία αστυνομικού ρεπορτάζ, κατέληξε σε μια από τις πιο σκοτεινές πολιτικο-δικαστικές υποθέσεις στην ιστορία της Γαλλίας, ενώ σαράντα χρόνια αργότερα συνεχίζει να καλύπτεται από πυκνό πέπλο μυστηρίου.
Την 1η Οκτωβρίου 1968, ρακοσυλλέκτης εντοπίζει στη χωματερή του Ελανκούρ έξω από το Παρίσι το πτώμα σε αποσύνθεση του 31χρονου Σέρβου Στέφαν Μάρκοβιτς, πρώην γραμματέα και σωματοφύλακα του Αλέν Ντελόν.
Το πτώμα είναι καλυμμένο με πλαστικό μουσαμά.
Η εισαγγελική έρευνα στρέφεται αρχικά στην κατεύθυνση του ήδη διάσημου ηθοποιού και της συζύγου του Ναταλί, με την οποία ο Μάρκοβιτς είχε σύντομο δεσμό.
Χάρη στο ζεύγος των ηθοποιών, ο 31χρονος Γιουγκοσλάβος αποκτά γνωριμίες σε όλο το κοσμικό Παρίσι, ενώ επαίρεται ότι κατέχει πολλές φωτογραφίες με «ενοχλητικό» περιεχόμενο, με τις οποίες εκβιάζει επιφανείς Παριζιάνους.
Λίγες ημέρες πριν από την εξαφάνισή του, ο Μάρκοβιτς συντάσσει τρεις επιστολές με αποδέκτες τα αδέλφια του στη Σερβία, στις οποίες γράφει ότι η αστυνομία πρέπει να «αναζητήσει από την πλευρά του Ντελόν, εάν μου συμβεί οτιδήποτε», κατονομάζοντας μάλιστα τον Κορσικανό μαφιόζο και φίλο του Ντελόν, Φρανσουά Μαρκαντονί, ως έμπιστο «μπράβο» του ηθοποιού.
Την υπόθεση έρχεται, όμως, να περιπλέξει ανώνυμη επιστολή στην εφημερίδα Le Figaro, που υποστηρίζει ότι ο Μάρκοβιτς συμμετείχε σε ομαδικά όργια με ανώτατα κρατικά στελέχη και πρώην μέλη της κυβέρνησης, υπό την καθοδήγηση του Μαρκαντονί.
Η φημολογία αγγίζει ακόμη και τον βουλευτή του Καντάλ, Ζορζ Πομπιντού και τη σύζυγό του Κλοντ, γνωστοί για τις φιλίες τους στον χώρο του θεάματος.
Οι κακές γλώσσες μιλούν ακόμη και για «αποκαλυπτικές» φωτογραφίες, στις οποίες το μετέπειτα προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.
Το θέμα απασχολεί και τον πρόεδρο Ντε Γκωλ, που συζητεί το σκάνδαλο στο υπουργικό συμβούλιο.
Την ίδια στιγμή ο Πομπιντού και η σύζυγός του περνούν ξένοιαστες διακοπές, χωρίς να υποπτεύονται τίποτα. Λίγες ημέρες αργότερα, μετά την επιστροφή τους στην πρωτεύουσα, ενημερώνονται για την υπόθεση.
Ο Πομπιντού εξοργίζεται και σπεύδει να κατηγορήσει τους εσωκομματικούς του αντιπάλους, Ρενέ Καπιτάν και Λουί Βαλόν, για τη φημολογία, θεωρώντας ότι προσπαθούν να πλήξουν τις προεδρικές του φιλοδοξίες.
Οι σχέσεις του Πομπιντού με τον πολιτικό του μέντορα, στρατηγό Ντε Γκωλ, χολώνονται για πάντα, με τον Πομπιντού να προσάπτει στον γηραιό στρατηγό τη σιωπή του.
Στις 17 Ιανουαρίου 1969, κατά τη διάρκεια ιδιωτικής του επίσκεψης στην Ιταλία, ο Πομπιντού ανακοινώνει την πρόθεσή του να διεκδικήσει την προεδρία.
Το δημοψήφισμα του Απριλίου 1969 καταφέρνει το τελειωτικό χτύπημα στην πολιτική σταδιοδρομία του Ντε Γκωλ, που εισπράττει τις επιπτώσεις του Μάη του '68, αλλά και της εφεκτικής στάσης του στην υπόθεση Μάρκοβιτς, ανοίγοντας τον δρόμο στην εκλογή του Πομπιντού.
Μέχρι το τέλος της ζωής του, ο Ζορζ Πομπιντού διατηρεί πάνω του μικρό σημειωματάριο, στο οποίο βρίσκονται σημειωμένα τα ονόματα όλων των συμμετεχόντων στη σκευωρία Μάρκοβιτς.
Πηγές
Κείμενο: Ε.Ν
Google.com
Youtube.com
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr