Δείτε τι φταίει και έχετε τριχόπτωση τελευταία!
Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη.
Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη στην επιθεώρηση British Journal of Dermatology η τριχόπτωση είναι σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένη το καλοκαίρι αλλά και το φθινόπωρο.
Εδώ και αρκετά χρόνια έχει παρατηρηθεί εμπειρικά αλλά και σε μικρές μελέτες μια σχέση ανάμεσα στην εναλλαγή των εποχών και την πυκνότητα των μαλλιών.
Ωστόσο, όσες μελέτες είχαν καταπιαστεί με το θέμα αυτό στο παρελθόν είχαν εστιάσει σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού ή σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές κι έτσι δεν ήταν σαφές κατά πόσο τα ευρήματα μπορούν να γενικευτούν, όπως αναφέρει το onmed.gr
Αυτή τη φορά, προκειμένου να διαμορφώσουν μια πιο σαφή εικόνα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς και το Πανεπιστήμιο Ουάσινγκτον συγκέντρωσαν και ανέλυσαν δεδομένα από οκτώ χώρες με γνώμονα τον αριθμό των διαδικτυακών αναζητήσεων για τη λέξη-κλειδί «τριχόπτωση». Τα δεδομένα κάλυπταν την περίοδο από το 2004 έως το 2016 και οι ερευνητές συνέκριναν τον αριθμό των αναζητήσεων ανά μήνα αλλά και ανά εποχή του χρόνου.
Για όλες τις χώρες τα αποτελέσματα ήταν ακριβώς τα ίδια: Οι διαδικτυακές αναζητήσεις που αφορούσαν την τριχόπτωση ή σχετικές λέξεις και φράσεις (π.χ. απώλεια μαλλιών) ήταν πολύ περισσότερες τους μήνες του καλοκαιριού και του φθινοπώρου παρά του χειμώνα και της άνοιξης.
Αν και οι ερευνητές δεν αναζήτησαν τις βαθύτερες αιτίες του φαινομένου, ο Δρ Shawn Kwatra, επίκουρος καθηγητής δερματολογίας στο Τζονς Χόπκινς και ένας εκ των συντακτών της μελέτης, αναφέρει πως από εξελικτικής πλευράς η εξήγηση μπορεί να είναι απλή: Ο βασικός σκοπός που εξυπηρετεί η τριχοφυΐα σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος είναι να μας εξασφαλίζει ζεστασιά και προστασία από το κρύο. Έτσι, δεν είναι τόσο αναγκαία τους μήνες που οι θερμοκρασίες είναι υψηλές ή και πολύ υψηλές, επομένως η απώλειά της είναι ως έναν βαθμό λογική και αναμενόμενη το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.
Σύμφωνα με τον Δρ Kwatra, οι εποχικές μεταβολές στην πυκνότητα των μαλλιών τείνουν να είναι πιο έντονες μεταξύ των γυναικών παρά μεταξύ των αντρών, αν και στο πλαίσιο της νέας μελέτης οι ερευνητές δεν είχαν στη διάθεσή τους στοιχεία για τις διαδικτυακές αναζητήσεις ανά φύλο.
Εκτός από την εναλλαγή των εποχών βέβαια, η τριχόπτωση μπορεί να οφείλεται σε πολλούς άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα η έντονη καταπόνηση του οργανισμού (π.χ. λόγω τοκετού ή υψηλού πυρετού), η απώλεια πολλών κιλών, μια δραστική αλλαγή στη διατροφή ή μια μεταβολή στα επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς.
Τέλος, όπως επισημαίνει ο Δρ Kwatra, δεν αποκλείεται η τριχόπτωση να υποδεικνύει κάποιο πρόβλημα υγείας που δεν έχει διαγνωστεί, οπότε αν επιμένει για αρκετούς μήνες και σας ανησυχεί καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr