Good news: Το Ρεκόρ συμμετοχών στον αυριανό 35ο Μαραθώνιο της Αθήνας

Ξεπέρασαν κάθε προσδοκία οι συμμετοχές!

Ρεκόρ συμμετοχών καταγράφει ο 35ος Μαραθώνιος της Αθήνας καθώς πάνω από 51.000 δρομείς απ’ όλο τον κόσμο θα δώσουν το παρών σε όλους τους αγώνες εξαντλώντας τις συμμετοχές που έφτασαν στο μέγιστο δυνατό αριθμό, αν αναλογιστεί κανείς φυσικά και τις δυνατότητες των εγκαταστάσεων.

Από τους 51.000 δρομείς οι 18.500 δρομείς έχουν δηλώσει συμμετοχή στον «Αυθεντικό» Μαραθώνιο.

Η εκκίνηση θα δοθεί στις 9 το πρωί, στο Μαραθώνα και οι αθλητές καλούνται να διασχίσουν 42,195 χιλιόμετρα και να τερματίσουν στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

Οι υπόλοιποι δρομείς θα μετέχουν στον Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου Δρόμου, τους Αγώνες δρόμου 5 και 10 χιλιομέτρων και τον απογευματινό αγώνα των 5 χιλιομέτρων.

"Οι αγώνες μας εξήντλησαν τα όρια τους. Με τις σημερινές δομές δεν είναι δυνατό να υποδεχθούμε περισσότερους δρομείς. Είναι άδικο για τη διοργάνωση και για όλους μας.

Θεωρούμε πως έχουμε κάνει αυτά που μπορούσαμε να κάνουμε, αναδεικνύοντας τον αγώνα ως ένα μεγάλο γεγονός, αν θέλουμε όμως να συνεχίσει να αναπτύσσεται, τότε πρέπει η πολιτεία να αποφασίσει να εντάξει τον μαραθώνιο στις προτεραιότητες του. Απαιτούνται αλλαγές στην αφετηρία, προκειμένου να υποδεχθεί περισσότερους δρομείς, καθώς και πρόσθετες οδεύσεις.

Θέλω να ελπίζω πως η προσπάθεια θα βρει ανταπόκριση. Δικό μας χρέος ήταν να καταθέσουμε τις απαραίτητες μελέτες, τώρα πλέον είναι χρέος της πολιτείας να κάνει αυτά που πρέπει προκειμένου στο μαραθώνιο να συμμετάσχουν τα επόμενα χρόνια περισσότεροι από 30.000 δρομείς". δήλωσε αναφορικά με τις συμμετοχές ο πρόεδρος της ομοσπονδίας Κώστας Παναγόπουλος.

Ιστορική αναδρομή

Ένα από τα σπουδαιότερα αγωνίσματα των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων αλλά και του δρομικού κινήματος, που αναπτύσσεται ραγδαίως τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι ο Μαραθώνιος (42.195μ). 

Μπήκε στο ολυμπιακό πρόγραμμα από το ξεκίνημα των Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων το 1896, ύστερα από την εισήγηση και αθλοθέτηση του καθηγητή της Σορβόνης, Μισέλ Μπρεάλ, φίλου του Πιέρ ντε Κουμπερτέν σε ανάμνηση του ηρωικού κατορθώματος του άγγελου-αγγελιοφόρου που έφερε το μήνυμα της νίκης (490 π.Χ) στους Αθηναίους. 

Πάντως στους Ολυμπιακούς του 1896 δεν ήταν ο πρώτος Μαραθώνιος που διεξήχθη ποτέ, με νικητή τον Σπύρο Λούη, αφού προηγήθηκε την ίδια χρονιά ο αγώνας του Πανελληνίου πρωταθλήματος με νικητή τον Χαρίλαο Βασιλάκο.

Ο αγώνας με τη σημερινή του μορφή στην κλασική διαδρομή και με διοργανωτή τον ΣΕΓΑΣ, ξεκινά το 1983 με νικητή στους άνδρες τον Θεοφάνη Τσιμιγκάτο με 2 ώρες 28:18 και στις γυναίκες την Μεταξία Μπερτζελέα με 3 ώρες 35:52.

Παράλληλα στην αυθεντική διαδρομή διεξάγεται και το Πανελλήνιο πρωτάθλημα Μαραθωνίου, όπου τα μεγάλα ονόματα είναι ο Νίκος Πολιάς στους άνδρες και η Γεωργία Αμπατζίδου στις γυναίκες που έχουν από επτά νίκες, αλλά έχουν αποσυρθεί από τους αγώνες. 

Τα τελευταία χρόνια κυρίαρχοι του Πανελληνίου πρωταθλήματος είναι ο Χριστόφορος Μερούσης με 4 συνεχείς νίκες (2013, 2014, 2015, 2016) και η Ράνια Ρεμπούλη με 2 (2015, 2016) και βέβαια θέλουν να αυξήσουν τις επιτυχίες τους.

Στον 34ο Μαραθώνιο το 2016 νικητής του διεθνή Μαραθωνίου στους άνδρες ήταν ο Κενυάτης Λούκα Ρότιτς Λούμπουαν με 2 ώρες 12 λεπτά 49 δευτερόλεπτα και στις γυναίκες η συμπατριώτισσά του Νάνσι Αρουσέι με 2.38.13.

Τα ρεκόρ της Αυθεντικής διαδρομής κατέχουν ο Φίλιξ Κάντι Κιπτσιρτίρ (Κένυα) με 2:10:37 από το 2014 και η Μιζούκι Νογκούτσι (Ιαπωνία) με 2:26.20 από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr