Ένα Δίκτυο για το ζευγάρι και την ενίσχυση της σχέσης της αγάπης: το Ελληνικό Δίκτυο EFT

Η φύση του ανθρώπου, ως θηλαστικό ον, είναι να χρειάζεται τον άλλον, να είναι συνδεδεμένος, να είναι «αλληλεξαρτημένος».

Η πιο θεμελιώδης βάση για μια υγιή λειτουργική σχέση, τόσο του ζευγαριού όσο και της οικογένειας, είναι η αίσθηση ασφαλούς συναισθηματικής σύνδεσης.  Αυτή η ασφαλής βάση προάγει την αμοιβαία αποδοχή, κατανόηση και συνεργασία.

Ενδυναμώνει τη σύνδεση μας με τον άλλον, αυξάνει την συμπόνια, ενθαρρύνοντας την ενσυναίσθηση και μειώνοντας την επιθετικότητα.  

Μία από τις σημαντικότερες πηγές σύγκρουσης στις σχέσεις στη σημερινή εποχή είναι η ακραία έμφαση που έχει δοθεί στην «ανεξαρτησία» - στο να είναι κανείς κάποιος που να τα μπορεί όλα από μόνος του - "όλα σε ένα".  Αυτή η ακρότητα συχνά ενέχει ένα αίσθημα ντροπής – ότι είσαι ένας «αδύναμος άνθρωπος» όταν χρειάζεσαι τον άλλον – ένα αίσθημα που οδηγεί σε κλείσιμο και απόσταση, ή σε τσακωμό και σε απομόνωση.

Ενώ η φύση του ανθρώπου, ως θηλαστικό ον, είναι να χρειάζεται τον άλλον, να είναι συνδεδεμένος, να είναι «αλληλεξαρτημένος».

Όσο πιο συνδεδεμένος με ασφάλεια είναι κανείς - είτε το παιδί με τους γονείς του, είτε οι σύντροφοι μεταξύ τους – τόσο το περισσότερο νιώθουν τη σιγουριά να βγουν και να υπηρετήσουν τους δικούς τους προσωπικούς στόχους, τη δική τους αυτονομία.

Επιπλέον, όταν μπλεκόμαστε και τσακωνόμαστε, ο κάθε σύντροφος χρειάζεται να μπορεί να έρχεται σε επαφή με τα συναισθήματά του -τους φόβους του, τον πόνο, τη θλίψη, την μοναξιά του, τη λαχτάρα του για επανασύνδεση - και να τα εκφράσει στον/στην σύντροφο.

Ωστόσο δεν έχουμε μάθει αυτό το ειλικρινές μοίρασμα των συναισθημάτων. Δεν ρισκάρουμε να δείξουμε την ευαλωτότητα μας. Συνήθως προστατεύουμε τον εαυτό μας είτε με κριτική απαίτηση από τον άλλον είτε με σιωπή και «κατέβασμα των ρόλων»’’, αναφέρει η Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια Ζεύγους και Οικογένειας, κα. Κυριακή Πολυχρόνη.  

Τα ζευγάρια σήμερα προστρέχουν σε δομές και ειδικούς για να βελτιώσουν τόσο τη σχέση τους όσο και  ο καθένας ξεχωριστά τον εαυτό του. Αυτό είναι πλέον κοινό. Οι προσεγγίσεις όμως παρέμβασης μπορούν να είναι και πρωτοπόρες: μια τέτοια είναι το EFT- Emotionally Focused Therapy ή Συγκινησιακά Εστιασμένη Θεραπεία.

Μέσα από επιστημονικές έρευνες πολλών ετών το EFT έχει αποδειχτεί ως η πιο αποτελεσματική μέθοδος θεραπείας ζεύγους σήμερα. Είναι μία από τις ευρέως χρησιμοποιούμενες προσεγγίσεις για τη θεραπεία ζευγαριών, προσέγγιση που παρουσιάζει πολύ μεγάλη επιτυχία παγκοσμίως.

Στην Ελλάδα εφαρμόζεται από το Ελληνικό Δίκτυο του EFT (eft.net.gr), που ιδρύθηκε το 2012. Το Ελληνικό Δίκτυο EFT παρέχει συμβουλευτική ζεύγους και οικογένειας ενώ διοργανώνει και σεμινάρια ενίσχυσης της ζευγαρικής σχέσης: τα προγράμματα Κράτα με Σφικτά (Hold Me Tight ® Program).

“Κατά το σεμινάριο ‘Κράτα με Σφικτά’, τα ζευγάρια αναγνωρίζουν τον αρνητικό φαύλο κύκλο που μαζί και οι δύο ασυναίσθητα δημιουργούν, μαθαίνουν πως να τον σταματούν και να μοιράζονται με ειλικρίνεια τα πιο ευάλωτα συναισθήματά τους. Η αμοιβαία ασφάλεια που αναδύεται τους δίνει την ελπίδα που χρειάζονται για να μπορέσουν να αλλάξουν από κοινού την αρνητική δύνη της σχέσης τους και να ξανά-ανακαλύψουν την αμοιβαία αγάπη και την αίσθηση αποδοχής και φροντίδας μεταξύ τους.” όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η κα Πολυχρόνη.  

Πέρα από τις συμβουλευτικές του υπηρεσίες, το EFT Greek Network πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα για τους επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας - είναι το μόνο κέντρο στα Βαλκάνια που παρέχει πιστοποιημένη εκπαίδευση Θεραπευτών Ζευγαριών και Οικογένειας EFT, αναγνωρισμένη από το Διεθνές Κέντρο Ελέγχου Ποιότητας του Καναδά - ICEEFT.  

Το Ελληνικό Δίκτυο του EFT  διοργανώνει σεμινάρια για Ζευγάρια “Κράτα με Σφικτά” δυο φορές το χρόνο υποστηρίζοντας τα ζευγάρια και την οικογένεια,  ενώ με το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Ειδικών έχει δημιουργήσει μια δραστήρια κοινότητα Θεραπευτών εξειδικευμένων στη προσέγγιση EFT στην Ελλάδα.

Η κα Κυριακή Πολυχρόνη, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια. Ιδρύτρια/ Συντονίστρια του EFT Greek Network. Μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας του Αθηναϊκού Κέντρου Μελέτης του Ανθρώπου (ΑΚΜΑ). Πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Οικογενειακής Θεραπείας (EFTA). Υπεύθυνη του Ελληνικού Δικτύου στη Συγκινησιακά Εστιασμένη Θεραπεία (EFT).

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr