Νέα ψυχική ασθένεια η Σελφίτιδα! Η εμμονή με τις selfies αποτελεί πια ψυχική διαταραχή λέει νέα μελέτη
Μέχρι τρεις selfies την ημέρα... το γιατρό τον κάνουν πέρα....
Η μανία με τις selfies δεν είναι καινούργια. Μετράει τόσα χρόνια όσα σχεδόν και τα social media. Καθημερινά χιλιάδες χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, παίρνουν τα selfo-κόνταρα ή απλά τα κινητά ανά χείρας και "ξανά προς τη δόξα τραβούν" δημοσιεύοντας φωτογραφίες του εαυτού τους μόνου ή με παρέα.
Είστε ένας από αυτούς; Δεν σας έχουμε και τόσο καλά νέα... Η μανία με τις selfies, σύμφωνα με νέα έρευνα, θεωρείται πλέον ψυχική διαταραχή και ονομάζεται "Selfitis" ή αλλιώς "Σελφίτιδα".
Ο όρος «selfitis», η εμμονή με τις selfies δηλαδή, πρωτοεμφανίστηκε το 2014 σε ένα σατιρικό άρθρο που είχε κυκλοφορήσει τότε, το οποίο ισχυριζόταν πως η «σελφίτιδα» θα έπρεπε να θεωρηθεί ψυχική διαταραχή από την Αμερικανή Ψυχιατρική Εταιρεία.
Τώρα όμως μια νέα έρευνα έρχεται για να δώσει επιστημονική βαρύτητα στο θέμα. Οι ερευνητές αποφάσισαν να εξετάσουν το φαινόμενο με τις selfies μετά την ανάδειξη και άλλων παρόμοιων παθήσεων που έχουν άμεση σχέση με την τεχνολογία, όπως η «nomophobia», δηλαδή η φοβία του να μην έχεις διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή στο χέρι σου ένα κινητό.
Μια μελέτη που διεξήχθη από τους Δρ. Mark Griffiths και Janarthanan Balakrishnan, ερευνητές της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, μελέτησε δείγμα ατόμων στην Ινδία και εξέτασε κατά πόσον η λήψη μιας selfie είναι πραγματικά εθιστική.
Ο Dr. Mark Griffiths, εξηγεί στον Independed : «Πριν από λίγα χρόνια εμφανίστηκαν κάποιες ιστορίες στα ΜΜΕ, που υποστήριζαν πως η σελφίτιδα θα έπρεπε να χαρακτηριστεί ως ψυχική διαταραχή. Παρότι η συγκεκριμένη ιστορία αποδείχθηκε πως ήταν φάρσα, αυτό δεν σήμαινε πως η πάθηση της σελφίτιδας δεν εξακολουθούσε να υπάρχει. Τώρα καταφέραμε να επιβεβαιώσουμε την ύπαρξή της και να αναπτύξουμε την πρώτη Selfitis Behaviour Scale (Κλίμακα Συμπεριφοράς Σελφίτιδας) στον κόσμο, προκειμένου να αξιολογήσουμε την κατάσταση».
Η έρευνα του Griffiths και της ομάδας του έγινε πάνω σε 400 συμμετέχοντες από την Ινδία, η οποία έχει τους περισσότερους χρήστες Facebook ως χώρα, και βάσει αυτής δημιουργήθηκε η Selfitis Behaviour Scale, με την οποία μπορεί να καθοριστεί σε πόσο σοβαρό βαθμό πάσχει κάποιος από την εν λόγω πάθηση.
Η κλίμακα κυμαίνεται από το 1 έως το 5, με το ένα να επιλέγεται ως «Διαφωνώ κάθετα» και το 5 ως «Συμφωνώ εντελώς». Κάθε άτομο που θέλει να μάθει σε τι βαθμό βρίσκεται η σελφίτιδά του, θα πρέπει να επιλέξει από το 1 έως το 5 για να απαντήσει σε φράσεις όπως «Το να μοιράζομαι τις selfies μου δημιουργεί υγιή ανταγωνισμό ανάμεσα σε εμένα και τους φίλους και τους συνεργάτες μου» και «Νιώθω πιο δημοφιλής όταν ανεβάζω τις selfies μου στα κοινωνικά δίκτυα».
Η μελέτη έδωσε επίσης μια κλίμακα για να βοηθήσει στη διάγνωση των επιπέδων της μανίας : Το όριο: Τρεις selfies την ημέρα που όμως δεν δημοσιεύονται. Οξεία: Όσοι τραβούν τρεις selfies την ημέρα και τις δημοσιεύουν. Χρόνια: Όσοι αυτοφωτογραφίζονται συνεχώς καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και δημοσιεύουν περισσότερες από 6 την ημέρα.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr