Μια παρέα νέων κατόρθωσε το άπιαστο! Από το υπόγειο... συνάντησε τον Έρικ Μπάρτον, την Μαρινέλλα & έφτασε στην κορυφή του κόσμου
Στο πλατύσκαλο, η υποδοχή είναι θερμή. Πέντε-έξι άτομα μας καλωσορίζουν με ζεστά χαμόγελα, ενώ την ίδια ώρα από μέσα ακούγεται μουσική σε υψηλά ντεσιμπέλ.
Πλάι στο αναμμένο τζάκι, ένα συγκρότημα παίζει ελληνική ροκ – πρόβα για μία συναυλία που έρχεται. Από την κουζίνα φτάνει στο καθιστικό η μυρωδιά από μπισκότα που ψήνονται στον φούρνο, ενώ στο διπλανό δωμάτιο, που θυμίζει μικρό Ιντερνετ καφέ, δύο νεαρά αγόρια σερφάρουν στο Διαδίκτυο.
Ρεπορτάζ της Βίκυς Κατεχάκη στην Καθημερινή
Το δωμάτιο-έκπληξη μας το αφήνουν για το τέλος. Είναι ο χώρος από τον οποίο εκπέμπει με ήχο και εικόνα στο web το «NG Radio». Τα αρχικά του σημαίνουν «New Generation», δηλαδή «Νέα Γενιά», και όλοι οι άνθρωποι που το έστησαν ανήκουν σε αυτήν.
Μεταξύ 22 και 28
Οι ηλικίες είναι μεταξύ 22 και 28. Η Βασιλεία, ο Τάσος, η Χαρούλα, η Αννα-Μαρία και η Φαία δεν είναι απλώς συνεργάτες, αλλά μια δεμένη οικογένεια (αδέλφια και ξαδέλφια μεταξύ τους), που από μικρά παιδιά τούς συνδέει η αγάπη τους για τη μουσική. Κάπως έτσι, πριν από περίπου οκτώ χρόνια, πήραν την απόφαση να συνεργαστούν και οι πέντε και, υπό την καθοδήγηση του θείου τους Στέλιου Νικολαΐδη, να στήσουν ένα από τα πρώτα διαδικτυακά ραδιόφωνα στην Ελλάδα.
«Εκείνη την περίοδο αναζητούσαμε έναν χώρο για να παίζουμε μουσική με το συγκρότημά μας, το «Ελ Q». Νοικιάσαμε ένα μικρό διαμέρισμα, σε ένα υπόγειο στη Δάφνη και αρχίσαμε παράλληλα να αναρτούμε μουσικά βίντεο στο YouTube. Ξαφνικά είδαμε χρήστες του Ιντερνετ που ήθελαν να επικοινωνήσουν μαζί μας ζωντανά και έτσι αποφασίσαμε να βάλουμε μπρος τον σταθμό, σε εκείνο το υπόγειο», λέει στην «Κ» η Βασιλεία Περόγλου, από τα ιδρυτικά μέλη του «NG». «Μάθαμε τι είναι η κονσόλα και πώς στήνεται μια εκπομπή και κάπως έτσι αρχίσαμε να “μεγαλώνουμε”», εξηγεί.
Πολύ νερό στο αυλάκι
Από εκείνη τη μέρα, κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Περισσότεροι παραγωγοί εντάχθηκαν, οι ακροατές πολλαπλασιάστηκαν κατά χιλιάδες και ο σταθμός εξελίχθηκε τεχνολογικά με ό,τι πιο σύγχρονο σε μηχανήματα. Από το υπόγειο της πλατείας Καλογήρων μετακόμισαν σε έναν νέο χώρο στην Αργυρούπολη και εδώ και δύο μήνες σε ένα σπίτι στη Γλυφάδα, όπου έφτιαξαν ένα υπερσύγχρονο στούντιο.
Η πρώτη αναγνώριση ήρθε πριν από δύο χρόνια με τη διάκρισή τους στα «Παγκόσμια Βραβεία Web», τον πιο σημαντικό διαγωνισμό που διοργανώνεται κάθε χρόνο στο Λος Αντζελες. Το NGradio.gr αναδείχθηκε ως ο καλύτερος ιντερνετικός ραδιοφωνικός σταθμός στον κόσμο με τους καλύτερους παραγωγούς και τον πιο αναπτυγμένο τεχνολογικό εξοπλισμό, ανάμεσα σε περίπου 400.000 άλλους σταθμούς της κατηγορίας του. Η επιτυχία επαναλήφθηκε το 2016, καθώς και για τρίτη συνεχή φορά, τον φετινό Σεπτέμβριο. «Οταν ήρθε το email, ήμουν εκείνη που το είδα πρώτη», μας λέει η Αννα-Μαρία Νικολαΐδου. «Επί δέκα λεπτά καθόμουν και το διάβαζα ξανά και ξανά μέχρι να βεβαιωθώ ότι δεν έχω κάνει κάποιο λάθος. Υστερα βγήκα και το είπα σε όλους. Νιώσαμε απίστευτη χαρά γιατί μεταξύ άλλων αυτή ήταν και μια ελληνική διάκριση», τονίζει.
Το μυστικό και ο Μπάρτον
Δεν πετυχαίνουν όλοι οι ιντερνετικοί σταθμοί που δημιουργούνται, λέει η ομάδα του NG. «Τότε, ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σας;», τους ρωτάμε. «Τα παιδιά είναι μουσικοί και σέβονται τους καλλιτέχνες. Δεν “εισχωρούν” ποτέ στην προσωπική τους ζωή. Στο στούντιό μας έχουμε φιλοξενήσει από τον θρύλο της ροκ Ερικ Μπάρτον μέχρι σπουδαίους Ελληνες καλλιτέχνες, όπως τη Μαρινέλλα, τον Χατζή, τη Βιτάλη, τη Γλυκερία, αλλά και πολλούς νέους ταλαντούχους καλλιτέχνες που έρχονται εδώ να μιλήσουν για τη μουσική τους και για το τι έχουν κάνει. Ο σταθμός είναι καθαρά ψυχαγωγικός, χωρίς ειδήσεις και χωρίς κουτσομπολιό», εξηγεί ο Στέλιος Νικολαΐδης, που στήριξε τα ανίψια του από την πρώτη στιγμή. Ο ίδιος συνεργάζεται στον «αέρα» με τον Ισίδωρο Πάτερο, που συμμετέχει στο συγκρότημα και παράλληλα τα τελευταία τέσσερα χρόνια και στις εκπομπές. «Η μεγαλύτερη ανταμοιβή είναι να μας λένε οι καλεσμένοι μας ότι “πρώτη φορά έχω νιώσει τόσο άνετα και έχω πει πράγματα που δεν έχω ξαναπεί ποτέ”. Εχουμε καταφέρει να έχουμε ανθρώπους που τους εκτιμούμε και τους καλούμε ώστε να τους τιμήσουμε και να τους δώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χώρο να εκφραστούν», μας λέει.
Με μία βαλίτσα με όλο τον εξοπλισμό παίρνουν τους δρόμους
Χιλιάδες άνθρωποι από διάφορα μέρη της γης παρακολουθούν καθημερινά τις εκπομπές του «NG», σύμφωνα με τα στοιχεία της Google analytics, ενώ σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, και στην Αυστραλία, ορισμένες από αυτές αναμεταδίδονται εκεί. «Εχουμε διαπιστώσει ότι μας παρακολουθούν ακόμη και κάποιοι που δεν μιλούν ελληνικά, αλλά τους αρέσει η ελληνική μουσική. Εχει συμβεί να μας ζητήσουν να τους μεταφράσουμε στα αγγλικά τι σημαίνουν κάποιοι ελληνικοί στίχοι», λέει η Χαρούλα Νικολαΐδου.
Ο σταθμός λειτουργεί ζωντανά όλο το 24ωρο και παίζει τα περισσότερα είδη ελληνικής και ξένης μουσικής. «Είμαστε συνολικά τριάντα παραγωγοί και ορισμένοι ασχολούμαστε με ειδικά θέματα, όπως, για παράδειγμα, με τους ταξιδιωτικούς προορισμούς ή με την προστασία των ζώων. Στόχος είναι να εμπνεύσουμε και άλλους ανθρώπους να έρθουν στην παρέα μας και αυτή να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο», μας λέει η Φαία Στάινερ.
Στην παρέα του «NG Radio», ο μικρότερος είναι ο 18χρονος φοιτητής του Παντείου, Νικόλας Νούλας, που ήδη μετρά τέσσερα χρόνια πίσω από το μικρόφωνο. «Ενα από τα στοιχεία που ξεχωρίζουν στον σταθμό είναι η χρήση και της εικόνας πέραν του ήχου. Εχει μεγάλη σημασία η διαδραστικότητα και η επαφή που έχουμε με όσους μάς παρακολουθούν μέσω των social media. Σε συνδυασμό με το οικογενειακό κλίμα που υπάρχει εδώ, η εμπειρία αυτή είναι για εμένα σπουδαία», μας λέει.
Ο εφευρέτης
Εφευρέτης της παρέας είναι ο Τάσος Περόγλου. Δημιούργησε τον πρώτο φορητό σταθμό που μπορεί να εκπέμπει από παντού, αρκεί να υπάρχει ρεύμα και σήμα 4G. «Συμμετέχουμε σε πολλές εξωτερικές εκδηλώσεις και έπρεπε να σκεφτώ κάτι που να μη χρειάζεται πολύ χρόνο για να στηθεί. Είχαμε πολλές βαλίτσες, άλλες με καλώδια, άλλες με μικρόφωνα, τώρα έχουμε μαζί μας μόνο μία μικρή βαλίτσα, την ανοίγουμε και είμαστε έτοιμοι για να εκπέμψουμε», εξηγεί.
Φιλανθρωπικές δωρεές από τα έσοδα
Αυτές τις μέρες, η ομάδα του «NG Radio» θα επισκεφθεί γηροκομεία για να μοιράσει δώρα και να πει τα κάλαντα στους ηλικιωμένους, θα διανείμει τρόφιμα σε οικογένειες στο Πέραμα, θα δώσει μέρος των εσόδων της για να αγοραστεί πετρέλαιο για τη θέρμανση σχολείων στη Βόρεια Ελλάδα. «Από μικρά παιδιά πηγαίναμε στα γηροκομεία και μοιράζαμε δώρα. Δίναμε τα ρούχα που μας περίσσευαν, αυτό μας έμαθε η οικογένειά μας. Δεν το βλέπαμε ποτέ ως υποχρέωση, αλλά ως κάτι δεδομένο. Οσοι έχουμε, βοηθάμε εκείνους που δεν έχουν», λέει η Βασιλεία Περόγλου. Τα έσοδά τους προέρχονται κυρίως από διαφημίσεις, από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για νέους –τα οποία παρουσιάζονται μέσα από τον σταθμό– καθώς και από συναυλίες που διοργανώνουν συχνά με το συγκρότημά τους.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr