Τα μέτρα δοκιμάζουν τη συνοχή της κυβερνητικής τρόικας
Η πλήρης σχηματοποίηση του πακέτου των 11,7 δισ. ευρώ που, παρά το όσα λέγονται και γράφονται παραμένει μετέωρη, θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και την πραγματική συνοχή του κυβερνητικού σχήματος. Η αποκάλυψη της εισήγησης Στουρνάρα στους πολιτικούς αρχηγούς αλλά και η σκληρότητα των μέτρων που αυτή περιλαμβάνει απέδειξαν ταυτόχρονα ότι το μόνο κοινό που απομένει μεταξύ τους... ξεχάστηκε στην αφετηρία αυτής της κυβέρνησης.
Ρεπορτάζ: Δ. Τσουπαρόπουλος
Η πλήρης σχηματοποίηση του πακέτου των 11,7 δισ. ευρώ που, παρά το όσα λέγονται και γράφονται παραμένει μετέωρη, θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό και την πραγματική συνοχή του κυβερνητικού σχήματος. Η αποκάλυψη της εισήγησης Στουρνάρα στους πολιτικούς αρχηγούς αλλά και η σκληρότητα των μέτρων που αυτή περιλαμβάνει απέδειξαν ταυτόχρονα ότι το μόνο κοινό που απομένει μεταξύ τους... ξεχάστηκε στην αφετηρία αυτής της κυβέρνησης.
Ο κ. ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
Ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς έχει πάρει επάνω του το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης, θεωρώντας ωστόσο δεδομένο ότι η παραχώρηση της όποιας επιμήκυνσης της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής από την ΕΕ, προϋποθέτει την πλήρη εφαρμογή του πακέτου. Στο βαθμό αυτό θα ήθελε, όπως βεβαιώνουν οι συνεργάτες του, μία σχεδόν καθολική και αυτούσια εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνει η μελέτη του ΚΕΠΕ.
Ο κ. ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ε. Βενιζέλος, θεωρεί ότι το πακέτο θα πρέπει εξ αρχής να καταρτισθεί με ορίζοντα τετραετίας και τα μέτρα να επιμερισθούν μέχρι και τις 31/12/2016, προεξοφλώντας ουσιαστικά την αποδοχή του αιτήματος της επιμήκυνσης από τους εταίρους. Θεωρεί με άλλα λόγια ότι η σχηματοποίηση του πακέτου θα πρέπει να γίνει παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις σε πολιτικό επίπεδο για το θέμα της επιμήκυνσης. Εμφανίζεται παράλληλα αντίθετος στον βασικό κορμό του πακέτου που με βάση την εισήγηση του υπουργείου Οικονομικών δεν είναι άλλος από την επιβολή πλαφόν στις συντάξεις. Κάτι τέτοιο θα προσδώσει, θεωρούν στον ΠαΣοΚ, ένα ανεπανάληπτο πλήγμα στην κοινωνική ασφάλιση, με απρόβλεπτες συνέπειες. Η σύνταξη θα γίνει αβέβαια για τον σημερινό εργαζόμενο, ο οποίος ουδόλως πλέον θα ενδιαφέρεται για την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών. Για όσους δε, λαμβάνουν διπλή σύνταξη, στην ουσία το μέτρο οδηγεί στην περικοπή της μιάς εκ των δύο συντάξεων.
Ο κ. Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλης εμμένει στη θέση του ότι «η κοινωνία δεν μπορεί να ματώσει άλλο πλέον». Θεωρεί ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ένα ακόμη πακέτο μέτρων που θα πλήξει όσους από τη μεσαία τάξη διαθέτουν ακόμη έστω και μία μικρή αγοραστική δύναμη. Ειδικά μάλιστα όταν η χώρα βρίσκεται στο πέμπτο συνεχές έτος ύφεσης, χρόνος ρεκόρ για ανεπτυγμένο ευρωπαϊκό κράτος. Τελείως αντίθετος εμφανίζεται ο κ. Κουβέλης και με την κατάργηση των κοινωνικών επιδομάτων, θεωρώντας ότι η εφαρμογή του μέτρου θα αφανίσει τελείως και τα τελευταία απομεινάρια του όποιου κοινωνικού κράτους υπάρχει ακόμη στη χώρα μας. Οπως μάλιστα φέρεται να έχει εξομολογηθεί σε στενούς του συνεργάτες, η ΔΗΜΑΡ δεν μπορεί να δώσει την έγκρισή της σε ένα πολιτικά και κοινωνικά ανέφικτο πακέτο μέτρων.
Κατόπιν όλων αυτών καταλαβαίνει κανείς την κρισιμότητα της νέας σημερινής σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι αυτή τη φορά δεν θα έχουν το πλεονέκτημα της συζήτησης επί γενικών κατευθύνσεων αλλά θα είναι υποχρεωμένοι να πάρουν συγκεκριμένη θέση απέναντι στην εισήγηση του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα. Θέση η οποία να αποδεικνύει ότι εκτός από τον κοινό στόχο υπάρχει και μία μίνιμουμ σύγκλιση για τον τρόπο που μπορεί αυτός να επιτευχθεί. Και κυρίως μία θέση από την οποία να δικαιολογείται ο λόγος για τον οποίο η χώρα προχώρησε σε δύο απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις.
ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΣΟΕ
Η αξιωματική αντιπολίτευση, από την άλλη πλευρά, παραμένει τελείως αντίθετη σε κάθε είδους πολιτική που λαμβάνει σοβαρά υπόψη της την πιστή τήρηση των μνημονιακών δεσμεύσεων. Παρά ταύτα δείχνει τελευταία ότι θα ήθελε να συμβάλλει με κάποιες εναλλακτικές προτάσεις στην όλη προσπάθεια. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες ο βουλευτής του ΣυΡιζΑ κ. Ι. Δραγασάκης θα θέσει επισήμως θέμα άμεσης θεσμικής διεύρυνσης του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων με μέλη που θα προέρχονται από όλες τις κομματικές παρατάξεις συμπεριλαμβανομένου και του ΣυΡιζΑ. Με τον τρόπο αυτόν, υποστηρίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, το ΣΟΕ θα πάψει να είναι όργανο του εκάστοτε υπουργού Οικονομικών αλλά θα μετατραπεί σε ένα αντικειμενικό συμβουλευτικό όργανο οικονομικής πολιτικής.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εξέταση της πορείας της ελληνικής οικονομίας θα συνεχισθεί καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής του κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα έστω κι αν η ελληνική πλευρά δεν ολοκληρώσει το ακριβές ποσοστικό περιεχόμενο του πακέτου των 11,7 δισ. ευρώ. Αυτό που φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας στους ξένους συνομιλητές του είναι ότι τους παραδίδει μία δεξαμενή μέτρων από την οποία μπορούν από κοινού να επιλέξουν αργότερα τα καταλληλότερα από αυτά. Το δυσκολότερο πάντως κομμάτι της όποιας συμφωνίας επιτευχθεί μεταξύ των δύο πλευρών σε ό,τι αφορά το μίγμα των μέτρων έχει να κάνει με τον μόνιμο χαρακτήρα τους και κυρίως με την επαναλαμβανόμενη ετήσια απόδοσή τους. Το κλιμάκιο αναμένεται να παραμείνει στην Αθήνα μέχρι και 6 Αυγούστου, οπότε και θα αποχωρήσει προκειμένου να συντάξει την έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από την οποία θα κριθούν τα πάντα. Ακριβώς για τον λόγο αυτό η ελληνική πλευρά πιο πολύ και από αυτά καθ' εαυτά τα μακροοικονομικά μεγέθη ενδιαφέρεται περισσότερο για τα συμπεράσματα και τις προοπτικές των ξένων εμπειρογνωμόνων από τα οποία θα διαφανεί εάν και κατά πόσο μπορεί να στηριχθεί το αίτημα της επαναδιαπραγμάτευσης και ένα τρίτο πακέτο στήριξης. Ισως γι' αυτό και οι επικεφαλής της τρόικας δεν πρόκειται να ολοκληρώσουν την έκθεση πριν από το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, δίνοντας εμμέσως κάποιον επιπλέον χρόνο στην Αθήνα προκειμένου να... ομονοήσει στο περιεχόμενο του πακέτου.
Τα προτεινόμενα μέτρα
1. Κλιμακωτές περικοπές σε όλες τις κύριες συντάξεις. Προβλέπεται μείωση 5% για τις συντάξεις από 1.000 έως 1.400 ευρώ και 10% για όσες υπερβαίνουν τα 1.400 ευρώ. Αυτό θα εξοικονομήσει 880 εκατ. ευρώ.
2. Πλαφόν στις κύριες συντάξεις στα 2.200 ευρώ.
3. Περικοπές στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων κατά 22,67%. Αυτό το μέτρο θα εξοικονομήσει 400 εκατ. ευρώ.
4. Επιβολή ετήσιου πλαφόν στη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων στο κόστος ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης ανά ασφαλισμένο. Το πλαφόν διαμορφώνεται στα 1.500 ευρώ ετησίως από τα ασφαλιστικά τους ταμεία, για τις μηνιαίες επισκέψεις τους για συνταγογράφηση, για 2 check up τον χρόνο και 1 νοσηλεία σε ιδιωτικό ή κρατικό θεραπευτήριο (δηλαδή 4 μέρες με βάση τη μέση διάρκεια νοσηλείας). Οποιος υπερβαίνει το ποσό αυτό θα καταβάλλει πλέον 10 ευρώ ανά επίσκεψη και το 15% του ημερήσιου νοσηλίου.
5. Επιβολή διδάκτρων 200 ευρώ ανά έτος για όλους τους φοιτητές ΤΕΙ που έχουν ξεπεράσει την κανονική διάρκεια σπουδών και επιβολή διδάκτρων 300 ευρώ ανά έτος για όλους τους φοιτητές Πανεπιστημίων που έχουν ξεπεράσει την κανονική διάρκεια σπουδών.
6. Καταβολή του 50% των μισθών των κληρικών από την Εκκλησία. Αν υπερισχύσει η άποψη αυτή, και γίνει μείωση μόνο στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ, τότε η εξοικονόμηση θα είναι 214 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, αν το πλαφόν μπει στα 2.500 ευρώ, τότε η «απόδοση» του μέτρου μειώνεται στα 815 εκατ. ευρώ.
Πηγή: kerdos.gr
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr