Τσίπρας - Παυλόπουλος: Ενιαία γραμμή για την ονομασία της ΠΓΔΜ- Ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών σήμερα από τον πρωθυπουργό (ΒΙΝΤΕΟ)

Η εξωτερική μας πολιτική έχει συνέχεια

Διαδοχικές κατ΄ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου έχει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα. Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 10:30 με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, στις 12:30 με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, στις 13:30 με τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 15:00 με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη και στις 17:30 με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη.

Χθες ο πρωθυπουργός συζήτησε τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Ο κ. Τσίπρας αναχώρησε από το Προεδρικό Μέγαρο λίγα λεπτά πριν τις 20.00, χωρίς να κάνει καμιά δήλωση στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν απ΄ έξω.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι η οικοδόμηση μιας εθνικής γραμμής στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως οι διαφορετικές απόψεις είναι θεμιτές, αλλά όχι οι μικροκομματικές σκοπιμότητες, στον διάλογο που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων.

Νωρίτερα την Παρασκευή, τα αποτελέσματα των επαφών του Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του «μίνι» Υπουργικού Συμβουλίου, που διήρκησε περίπου 2,5 ώρες (από τις 15.00-17.30). Στη συνάντηση συμμετείχε όλη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών (οι κ.κ. Κοτζιάς, Κατρούγκαλος, Αμανατίδης, Κουίκ), ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και οι υπουργοί Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς, Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης και Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, στη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν και οι σχέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία και η αναβάθμισή τους, κατόπιν της συνάντησης που είχε ο κ. Τσίπρα στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ στο Νταβός με τον Αλβανό πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για τις εξελίξεις σε κρίσιμα εθνικά θέματα.

«Προσπαθούμε να τα επιλύσουμε ανέφερε ο πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας πως «είναι θέματα που παραμένουν, λιμνάζουν εδώ και χρόνια και βαραίνουν την εξωτερική μας πολιτική. Και που αν δεν επιδιώξουμε την λύση τους - όχι ότι είναι εύκολη - αν δεν επιδιώξουμε όμως την λύση τους ενδεχομένως να τα βρούμε μπροστά μας στο μέλλον με πολύ πιο δύσκολο τρόπο. Στο μεν λοιπόν θέμα της Αλβανίας, νομίζω ότι έχουν γίνει πάρα πολύ σημαντικά βήματα. Ένα θέμα, σας θυμίζω, που είναι άλυτο εδώ και εβδομήντα χρόνια, με πολλές πτυχές. Και πιστεύω ότι έχει γίνει εξαιρετική δουλειά και έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα. Έχει ήδη διανυθεί πάρα πολύ μεγάλη απόσταση».

"Αντιμετωπίζουμε τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής με νηφαλιότητα και σοβαρότητα"

"Αντιμετωπίζουμε τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής με νηφαλιότητα και σοβαρότητα", δηλώνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτηση του στο twitter, μετά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

"Αντιμετωπίζουμε τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής με νηφαλιότητα και σοβαρότητα. Ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου, για τις τελευταίες εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα", έγραψε ο πρωθυπουργός, επισυνάπτοντας φωτογραφία από τη συνάντηση και το βίντεο με τον διάλογο που είχαν ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων.

Η Εξωτερική μας Πολιτική έχει συνέχεια

«Στο δε θέμα της ΠΓΔΜ, τόνισε, δεν είμαστε ακόμα εκεί. Ωστόσο, νομίζω ότι υπήρξε μια προσπάθεια προσέγγισης και γίνανε κάποια βήματα και σε ό,τι αφορά την ένδειξη κατανόησης ότι τα ζητήματα του αλυτρωτισμού είναι ζητήματα τα οποία πρέπει να προτεραιοποιηθούν προς επίλυση. Νομίζω ότι είναι θετικό και ως ένδειξη καλής θέλησης η αλλαγή ονομασίας και στο αεροδρόμιο και στην εθνική οδό που συνδέει τις δύο χώρες. Καθότι είναι κρίσιμο θέμα, μεγάλη ευαισθησία έχουμε όλοι μας, κανείς δεν μπορεί να σφετερίζεται ιστορία άλλου Λαού. Από εκεί και πέρα, νομίζω ότι το επόμενο διάστημα θα επιμείνουμε σε μια εντατικοποίηση των προσπαθειών μας, και βεβαίως ως οφείλω, θέλω πρώτον εσάς να ενημερώσω, θα ενημερώσω και τους Πολιτικούς Αρχηγούς, πιστεύω ότι μέσα σε ένα κλίμα ουσιαστικού διαλόγου με προφανώς και διαφορετικές απόψεις, στη Δημοκρατία πρέπει να υπάρχουν αλλά μέσα σε ένα κλίμα ουσιαστικού διαλόγου και νηφαλιότητας, πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τα θέματα αυτά όπως πρέπει να αντιμετωπίζουμε όλα τα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, εκεί δεν χωράνε -πιστεύω- μικροπολιτικές αντιπαραθέσεις. Απόψεις βεβαίως θεμιτές και διαφορετικές αλλά πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει πλήρης ενημέρωση και συζήτηση, και στο τέλος της ημέρας να επιχειρήσουμε να οικοδομήσουμε την Εθνική μας γραμμή. Άλλωστε, η χώρα ιδίως και στην Εξωτερική της Πολιτική έχει συνέχεια, και αυτή την συνέχεια σεβόμαστε και προεκτείνουμε στο σήμερα και στο αύριο, με αίσθηση ευθύνης πιστεύω».

Μεγάλη μας δύναμη είναι και παραμένει, το ότι υπερασπισθήκαμε τον Τόπο και τα Εθνικά μας Θέματα, κάθε φορά που υπήρχε αρραγής ενότητα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφού ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την ενημέρωση υπογράμμισε πως να «μην ξεχνάμε, και η Ιστορία μας το έχει αποδείξει, ότι η μεγάλη μας δύναμη είναι και παραμένει, το ότι υπερασπισθήκαμε τον Τόπο και τα Εθνικά μας Θέματα, κάθε φορά που υπήρχε αρραγής ενότητα. Ένα μεγάλο δίδαγμα συνίσταται στο ότι οι μεγάλοι διχασμοί ήταν αυτοί που μας δημιούργησαν τα προβλήματα. Και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ. Στο πρώτο που μου αναφέρατε, πρέπει να σταθούμε σ'ένα γεγονός, που δεν είναι τόσο πολύ γνωστό. Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό, αυτό που συνέβη, δηλαδή η ταφή των Νεκρών μας από τον Πόλεμο του '40 στα ελληνο-αλβανικά σύνορα. Ήταν μια εκκρεμότητα, που πραγματικά, δεν ήταν δυνατόν να γίνει άλλο ανεκτή. Και από την άποψη αυτή τούτο είναι ένα θετικό βήμα μαζί με την απονομή της ιθαγένειας στον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων κ. Αναστάσιο».

Οποιαδήποτε πορεία -της ΠΓΔΜ και προς την ΕΕ, περνάει μέσα από την εξάλειψη όλων εκείνων των αλυτρωτικών στοιχείων τα οποία εμπεριέχει το όνομα

Όσον αφορά την ΠΓΔΜ ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε πως «αυτό που φάνηκε και από τις συζητήσεις που είχατε και που είναι σαφές, συνίσταται στο ότι το ζήτημα του αλυτρωτισμού, όσον αφορά την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, έχει τεράστια σημασία. Ο αλυτρωτισμός και η εξάλειψη του αλυτρωτισμού δεν είναι μόνο ζήτημα της Ελλάδας, δεν είναι θέμα που το θέτουμε μόνον εμείς. Πρέπει να καταλάβουν και οι γείτονες μας, ότι είναι και ζήτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο αλυτρωτισμός είναι εντελώς αντίθετος με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και επομένως, οποιαδήποτε πορεία -της Χώρας αυτής- και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, περνάει μέσα από την εξάλειψη όλων εκείνων των αλυτρωτικών στοιχείων τα οποία εμπεριέχει το όνομα».

«Και κάτι άλλο, που δεν πρέπει να ξεχνάμε και δεν πρέπει να το ξεχνάνε και όλοι εκείνοι οι οποίοι παίρνουν θέση στο ζήτημα αυτό. Και εννοώ τους φίλους μας, εννοώ και τους Εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ότι υπήρχαν αλυτρωτικές τάσεις στο όνομα αυτό, ήταν κάτι που αναγνώρισαν όλοι, αρχής γενομένης από τις Ηνωμένες Πολιτείες, μόλις δημιουργήθηκε το Κράτος αυτό ως μέρος της πρώην Γιουγκοσλαβίας, την εποχή εκείνη. Μόλις δημιουργήθηκε η Γιουγκοσλαβία, και πήρε το όνομα αυτό -αυτό το μέρος της Γιουγκοσλαβίας την εποχή εκείνη- οι πρώτοι που έθεσαν το ζήτημα του αλυτρωτισμού και των κινδύνων από την επιλογή ενός αυθαίρετου ιστορικώς ονόματος-ήταν όχι μόνον οι Έλληνες, αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, και πολλοί άλλοι.

Τώρα, λοιπόν, που κάνουμε αυτή την συζήτηση, καθένας πρέπει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Γιατί η Ιστορία έχει συνέχεια. Και θέλω να πιστεύω ότι όπως εμείς είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας έτσι πρέπει να είναι όλοι προς αυτή την κατεύθυνση».

Εμείς έχουμε την καλή πρόθεση, την καλή θέληση, ένα πράγμα όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και επισήμανε : Υπερασπιζόμαστε την Ιστορία, υπερασπιζόμαστε το Διεθνές Δίκαιο, υπερασπιζόμαστε το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.

Στις 12.30 η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τη Φώφη Γεννηματά

Η Φώφη Γεννηματά μίλησε με τον Αλέξη Τσίπρα και όπως ενημέρωσαν συνεργάτες της η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ζήτησε σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών γιατί δεν έχει εξασφαλίσει συναίνεση ούτε καν μέσα στην κυβέρνησή του.

Η κ. Γεννηματά επεσήμανε στον κ. Τσίπρα οτι ακολουθεί μυστική διπλωματία και θα πρέπει να προσέξει επειδή με όσα κάνει διχάζει τους Έλληνες. Είναι αυτονόητο, λένε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, ότι η κ. Γεννηματά θα πάει το Σάββατο στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 12.30 το μεσημέρι, γιατί λειτουργεί θεσμικά.

Το πρόγραμμα των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς

Όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού το πρόγραμμα των συναντήσεων του κ. Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημερώσει, κατ' ιδίαν στο Μέγαρο Μαξίμου, για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα είναι το εξής:

- Στις 10:30 τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

- Στις 12:30 την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά

- Στις 13:30 τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα

- Στις 15:00 τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη

- Στις 17:30 τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη

Πηγή ΑΠΕ

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr