Πώς θα απαλλαγείτε από τα έντομα με φυσικούς τρόπους

Κουνούπια, μύγες, κατσαρίδες, προτιμούν να εμφανίζονται απρόκλητα και απρόσκλητα, ειδικά το καλοκαίρι. Και μπορεί τα έντομα αυτά να είναι ανατριχιαστικά αντιπαθητικά, συχνά όμως είναι και φορείς ασθενειών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τι συμβαίνει με τον ιό του Δυτικού Νείλου. Για την καταπολέμηση τους υπάρχουν εκατοντάδες εντομοκτόνα, τα οποία όμως έχουν πολλές απαγορεύσεις αφού ουσιαστικά πρόκειται για τοξικά δηλητήρια με φρικτές επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον όσο και σε εμάς τους ίδιους.

Κουνούπια, μύγες, κατσαρίδες, προτιμούν να εμφανίζονται απρόκλητα και απρόσκλητα, ειδικά το καλοκαίρι. Και μπορεί τα έντομα αυτά να είναι ανατριχιαστικά αντιπαθητικά, συχνά όμως είναι και φορείς ασθενειών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τι συμβαίνει με τον ιό του Δυτικού Νείλου. Για την καταπολέμησή τους υπάρχουν εκατοντάδες εντομοκτόνα, τα οποία όμως έχουν πολλές απαγορεύσεις, αφού ουσιαστικά πρόκειται για τοξικά δηλητήρια με φρικτές επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον όσο και σε εμάς τους ίδιους.


Σας παρουσιάζουμε σήμερα κάποιους έξυπνους πιο υγιεινούς και οικολογικούς τρόπους για να διώξετε όλα αυτά τα “μιαρά” και να προστατέψετε την υγεία σας. Οι φυσικοί τρόποι έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα με τα χημικά προϊόντα.


ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ:

Τα θηλυκά κουνούπια μας τσιμπούν γιατί χρειάζονται αίμα για την ωρίμανση των αυγών τους. Προτιμούν τα θερμόαιμα ζώα, όπως τον άνθρωπο, γιατί προσελκύονται από τη σωματική θερμότητα και το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέεται από την αναπνοή. Άλλοι παράγοντες που «τραβούν» τα κουνούπια είναι η κίνηση, η υγρασία και το φως.

- Τα συχνά ντους απομακρύνουν τον ιδρώτα από το σώμα και προστατεύουν τους ανθρώπους από τα κουνούπια. «Μαγνήτης» για τα κουνούπια είναι και η κούραση με το λαχάνιασμα, καθώς αυξάνονται οι τιμές διοξειδίου του άνθρακα που εκλύονται.

- Οι ανεμιστήρες συμβάλουν αρκετά στο να διαλύεται η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα κι έτσι τα απωθούν, μιας και τα κουνούπια εντοπίζουν από τα 20 μέτρα το αγαπητό τους διοξείδιο, ενώ ταυτόχρονα η χρήση των ανεμιστήρων χαρίζουν δροσιά, μειώνοντας τη θερμοκρασία του σώματός.

- Τα κουνούπια αφήνουν τα αυγά τους σε στάσιμα ύδατα, γι’ αυτό και πρέπει κανείς να μην αφήνει νερά από το πότισμα ή τη βροχή να λιμνάζουν, καθώς και να αλλάζει κάθε δεύτερη μέρα το νερό των κατοικίδιων.

- Αρώματα, σπρέι, κρέμες και συναφή καλλυντικά ελκύουν τα κουνούπια, όπως και τα σκούρα και τα εμπριμέ ρούχα, γι’ αυτό θα πρέπει να προτιμούνται τα λευκά.

- Τα γλυκά, επίσης, προσελκύουν τα κουνούπια, ενώ το σκόρδο τα διώχνει. Επίσης πρέπει να αποφεύγονται τροφές με κάλιο, όπως μπανάνες, γιατί το γαλακτικό οξύ που περιέχουν έλκει τα κουνούπια.

- Φυτά όπως σκόρδο, κρεμμύδια, μαϊντανός, φασκόμηλο, δάφνη, κανέλα, αρμπαρόριζα (ή αλλιώς σιτρονέλλα), γεράνι, κατιφέ, βασιλικό, δεντρολίβανο, γαρίφαλα, μέντα, δυόσμο, μελισσόχορτο, θυμάρι, καλέντουλα και νυχτολούλουδο τοποθετημένα σε παράθυρα ή στις πόρτες λειτουργούν σαν εντομοαπωθητικό. Πολύ καλή δουλειά κάνουν και οι ευκάλυπτοι και οι φλαμουριές.

Άλλοι τρόποι απώθησης των κουνουπιών είναι:

- οι λάμπες με κίτρινο χρώμα που προσελκύουν λιγότερο τα κουνούπια από αυτές με άσπρο φωτισμό, επίσης το κάψιμο δεντρολίβανου είναι πιο αποτελεσματικό και υγιεινό από το «φιδάκι».

Σαν εντομοαπωθητικό που μπορούμε να απλώσουμε στο δέρμα μας είναι και το εξής: Ξύδι όπου μέσα του θα έχουμε τρίψει φύλλα βασιλικού.

Για την ανακούφιση από τα τσιμπήματα των κουνουπιών, μπορούμε να τρίψουμε μαντζουράνα πάνω στο τσίμπημα ή να βάλουμε σόδα.

ΚΑΤΣΑΡΙΔΕΣ:

Οι κατσαρίδες μπορούν να ζήσουν για μήνες χωρίς τροφή, χρειάζονται καθημερινά όμως νερό και προτιμούν μέρη με υγρασία. Γι’ αυτό δεν πρέπει να μένουν νερά στο νεροχύτη της κουζίνας και στο μπάνιο. Επίσης δεν πρέπει να μένουν υπολείμματα φαγητών εκτεθειμένα. Οι κατσαρίδες εμφανίζονται σε χώρους που έχουν ήδη ρυπανθεί με περιττώματα από άλλες κατσαρίδες, γι’ αυτό τα σκοτεινά μέρη, που προτιμούν οι κατσαρίδες, πρέπει να καθαρίζονται σχολαστικά.

Εάν αναμείξουμε ζάχαρη άχνη με μαγειρική σόδα σε ίδιες ποσότητες, και τις αφήσουμε σαν δόλωμα σε μέρη που μένουν κατσαρίδες, τότε η “μικρή Τερέζα” θα εξαφανιστεί αφού η σόδα είναι τοξική για τον οργανισμό της.

Άλλος ένας τρόπος για να απαλλαγεί κανείς από τις κατσαρίδες είναι ο ψεκασμός με σαπουνόνερο ή φωτιστικό οινόπνευμα. Είτε άμεσα, είτε αργότερα θα εξουδετερωθούν, όταν οι ουσίες θα επιδράσουν.

Τα φύλλα δάφνης, οι φέτες αγγουριού, το σκόρδο, η ναφθαλίνη δρουν επίσης εντομοαπωθητικά, γιατί οι κατσαρίδες απεχθάνονται τη μυρωδιά τους.

ΜΥΓΕΣ:

Οι μύγες είναι η πιο δύσκολη περίπτωση αφού σχεδόν τίποτε δεν τις απωθεί. Εκτός από τη μυγοσκοτώστρα και τις γνωστές παγίδες με την κόλλα σας προτείνουμε και τον... καφέ.

Σε ένα μπολάκι βάλτε ελληνικό καφέ και ένα αναμμένο καρβουνάκι να σιγοκαίει. Η μυρωδιά του τις απωθεί ενώ είναι αποτελεσματικό και κατά των σφηκών και των κουνουπιών.

Επίσης ένα ματσάκι φασκόμηλο κρεμασμένο στα παράθυρα και τις πόρτες θα διώξει τις μύγες αλλά και τα άλλα έντομα.

Τέλος, στην αγορά κυκλοφορούν αρκετές ηλεκτρονικές συσκευές που βγάζουν υπερήχους και απομακρύνουν εκτός από μύγες, κατσαρίδες, ψύλλους, σκόρους και ποντίκια.


Πηγή: ΑΜΝΑ, Β. Αναγνώστου, Γεωπόνος 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr