Γρίπη Β: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την "ύπουλη ασθένεια" από την οποία έχασε τη ζωή του ο Στέλιος Σκλαβενίτης
19 άτομα έχουν χάσει φέτος τον χειμώνα τη ζωή τους από την γρίπη τύπου Β.
Σοκ προκάλεσε χθες στο Πανελλήνιο η είδηση του θανάτου του γνωστού επιχειρηματία, Στέλιου Σκλαβενίτη, σε ηλικία 53 ετών.
Ο γνωστός επιχειρηματίας, που δεν αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, «διεγνώσθη με σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS) επί εδάφους λοίμωξης από τον ιό της γρίπης τύπου Β και παρά την φαρμακευτική και μηχανική υποστήριξη, ανέπτυξε σύνδρομο πολυοργανικής ανεπάρκειας και κατέληξε λόγω ενδοπνευμονικής αιμορραγίας», όπως ανέφερε το ιατρικό ανακοινωθέν, του ιδιωτικού θεραπευτηρίου Υγεία.
Όπως φαίνεται από τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, από τους 91 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν το φετινό χειμώνα σε ΜΕΘ, οι 54 (ποσοστό 59%) είχαν προσβληθεί από γρίπη τύπου Β. Από τους 29 που κατέληξαν, οι 19 (ποσοστό 68%) είχαν γρίπη τύπου Β...
Όπως επισημαίνει ο εκπρόσωπος του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθηγητής παθολογίας- λοιμοξιολόγιας, Σωτήριος Τσιόδρας, "η Β είναι μια μορφή γρίπης η οποία πάντοτε θέλει προσοχή, καθώς είναι "ύπουλη" και μπορεί να είναι απρόβλεπτη στην εξέλιξη της".
Η έντονη καταβολή, η δύσπνοια και ο υψηλός πυρετός που επιμένει, πρέπει να μας οδηγούν κατευθείαν στον γιατρό και να μας ακινητοποιούν στο κρεβάτι.
Όταν όμως έχουμε έντονα συμπτώματα, πρέπει να μένουμε από την πρώτη μέρα στο σπίτι μας, στο κρεβάτι μας, και να ρωτάμε τον γιατρό μας τι πρέπει να κάνουμε. Η υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων μας, η τάση μας να υποτιμούμε τις ιώσεις με έντονη συμπτωματολογία, και η άρνηση να ακολουθήσουμε τις οδηγίες γιατρού, μπορεί να μας οδηγήσουν μέχρι και στον θάνατο.
Συνηθέστερα στους ασθενείς απομονώνονται στελέχη του ιού της γρίπης τύπου Α και όχι Β. Και στους δύο τύπους όμως, μετά από φάση επώασης 1-5 ημερών, στο οποίο οι ιοί πολλαπλασιάζονται στο βλεννογόνο του ρινοφάρυγγα, αναπτύσσεται ρινίτιδα και φαρυγγίτιδα συνοδευόμενη από πυρετό.
Πονοκέφαλος, μυικός πόνος, απώλεια της όρεξης και καταβολή ακολουθούν. Μετά από 6 ημέρες ο πυρετός συνήθως υποχωρεί, αλλά η ρινίτιδα, ο βήχας και η αδυναμία παραμένουν για τουλάχιστον μία ή και δύο εβδομάδες.
Ειδικά ο ιός της γρίπης τύπου Β τείνει να υφίσταται μικρότερες αλλαγές και συμμετέχει σε λίγες μόνο επιδημικές εξάρσεις. Υπάρχει όμως, και όπως όλα δείχνουν, είναι εξίσου επικίνδυνος αλλά και πολύ πιο ...ύπουλος!
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr